VERMIN er en fransk edderkoppe-gyserfilm med originaltitlen Vermines og en international titel, der hedder Infested. Edderkoppegyset er fantastisk, men det er historien ikke. Den fik dog de små hår i nakken til at rejse sig. Læs vores fulde Vermin-filmanmeldelse her!

VERMIN er en ny edderkoppe-gyserfilm fra Frankrig (org. titel: Vermines). Hvis du kan leve med, at hovedpersonen er lidt af en idiot – men med et godt hjerte – vil du nok nyde den. Altså, hvis du kan lide følelsen af ​​edderkopper, der kravler hen over dig.

I modsætning til Sting er edderkopperne i denne edderkoppe-gyser ikke fra rummet. Og alligevel er de heller ikke helt naturlige eller ægte. De vokser sig nemlig større for hver generation, og generationerne kommer hurtigt. Ekstremt hurtig.

Det er trods alt et angreb, vi er vidne til. Nå ja, og så er de giftige. Som i direkte dødbringende!

Læs videre på vores Vermin-filmanmeldelse nedenfor. Du kan købe den digitalt fra den 10. juni 2024, og 2 uger senere kommer den på DVD og Blu-ray.

Vermin – Anmeldelse |  Infested | Edderkoppe-gyserfilm

Sådan skal edderkoppe-gys laves!

Jeg er ikke ligefrem fan af edderkopper, men jeg vil heller ikke dræbe dem. I den forstand var Vermin perfekt for mig. Hovedpersonen, Kaleb, elsker den slags dyr, der giver de fleste mennesker gåsehud. Så selvfølgelig vil han ikke bare dræbe edderkopper, når han ser dem.

Det er klart, at dette ikke kan holde i længden, og den måde edderkopperne i denne edderkoppe-gyserfilm udvikler sig i lynets hast, gør at menneskene må kæmpe tilbage og forsøge at dræbe dem.

Men lad os lige skrue lidt tilbage, da vi trods alt lige skal i gang, før edderkopperne overtager.

Vermin starter, da den næsten 30-årige Kaleb (Théo Christine) er ved at indse, at han ikke længere er et barn. Han opfører sig bare stadig sådan! Desuden er han ekstremt ensom på trods af, at han bor sammen med sin søster. De to er mildest talt fremmedgjorte, selvom de deler et hjem.

De bor i deres afdøde mors lejlighed. Hans søster vil gerne renovere boligen og komme videre – som de havde aftalt – og han vil blive i sit barndomshjem. Hans fascination af eksotiske væsner, som han delte med sin tidligere bedste ven (Finnegan Oldfield), fører ham en dag til en giftig edderkop.

Han får edderkoppen fra en tvivlsom sælger og er yderst skødesløs med den. Selvom jeg kan acceptere, at Kaleb som person er skødesløs på mange måder i sit liv, så holder han af dyrene. Derfor virker dette som en lidt vel let løsning, da han ville (og klart burde) vide bedre.

Men for at tingene skal eskalere, ved han tilsyneladende ikke bedre, og edderkoppen flygter.

Desuden formerer de (altså edderkopperne) sig. Hurtigt. Som i ekstremt hurtigt. Inden nogen kan reagere, er der sket et fuldstændigt overvældende angreb. Altså et skadedyrsangreb. Faktisk reagerer politiet hurtigt, men sætter bygningen i karantæne med alle lejerne fanget med edderkopperne!

Vermin – Anmeldelse |  Infested | Edderkoppe-gyserfilm

En “elevated” edderkoppe-gyserfilm

Udtrykket “elevated horror” har været i højsædet i de sidste ti år eller deromkring. Fra Jordan Peeles Get Out til Ari Asters Hereditary, er det som om alt, der berører emner med en smule nerve – i modsætning til den “klassiske slasher” – kaldes elevated horror.

Det er fint med mig, hvis det betyder, at jeg får flere fantastiske gyserfilm. Desuden gav vi begge de ovennævnte film topkarakter, så filmenes kvalitet fejler intet!

Jeg elsker Jordan Peeles og Ari Asters arbejde, som har tendens til at have nogle sociale kommentarer eller personlige traumer som en del af deres historier. Ikke ulig mange andre gyserfilm, der bliver stemplet som “drama”, i det øjeblik et bredere publikum relaterer til dem.

Under alle omstændigheder er min pointe (og jeg har faktisk en!) simpelthen, at Vermin kunne kaldes en “elevated” edderkoppe-gyserfilm, da den også har en tydelig politisk social kommentar i centrum af plottet.

Det er indlysende, at hvis dette edderkoppeangreb var sket i et velhavende område, ville myndighedernes handling og reaktion have været helt anderledes. Det giver også en dobbelt betydning til den originale franske titel Vermines.

På trods af at det udtales med lidt mere flair på fransk, betyder det det samme som på engelsk. Mange betragter lejerne i den nedslidte lejlighedsbygning som skadedyr. Eller, baseret på den engelske titel, føler de, at beboerne (typisk fattige immigranter eller børn af samme) er et angreb på samfundet.

Se Vermin i hjemmebiografen!

Den nye edderkoppe-gyserfilm blev instrueret af Sébastien Vaniček, som også skrev manuskriptet sammen med Florent Bernard. Jeg elsker personligt, at dette ikke “bare” er en gyserfilm om edderkopper, men også inkluderer den ekstra vinkel, at være en politisk social kommentar.

Jeg kan sagtens se, hvorfor denne film har vundet priser på meget prestigefyldte genrefilmfestivaler. Inklusive “Bedste film (Horror)” og “Bedste instruktør (Horror)” ved Fantastic Fest 2023 og Sitges Film Festivallens “Special Jury Award” for at være “en stærk og politisk monsterfilm“.

Spilletiden er 106 minutter, hvilket betyder, at den varer en del længere end den mere klassiske halvanden time monsterfilm, der foregår ét sted. Vi starter dog i et andet land, så det fylder noget af spilletiden. Og så er der den sociale kommentar-vinkel, som bliver afgørende senere.

Jeg var ikke vild med hovedpersonen og dennes handlinger, og derfor ender vi på en 3 ud af 6 splatter. Men som en ren (og vanvittig) edderkoppe-gyserfilm, kunne den sagtens have fået 4 ud af 6. Se den… hvis du kan klare de mange og virkelig store edderkopper, der overtager et lejlighedskompleks i Frankrig!

Vermin har premiere som digitalt køb den 10. juni 2024. Den kan lejes digitalt om nogle uger, og den udkommer også på DVD og Blu-ray den 24. juni 2024.

FAKTA

DVD/Blu-ray-premiere: 24. juni 2024
VOD-premiere: 10. juni 2024 (køb)
Originaltitel: Vermines
International titel: Infested
Instruktør: Sébastien Vanicek
Manuskript: Florent Bernard, Sébastien Vaniček
Medvirkende: Finnegan Oldfield, Sofia Lesaffre, Théo Christine, Jérôme Niel, Lisa Nyarko

Plot

Kaleb er ved at fylde 30 og har aldrig været mere ensom. Han skændes med sin søster om en arv og har brudt med sin bedste ven. Han er fascineret af eksotiske dyr og finder en giftig edderkop på en basar og tager den med hjem til sin lejlighed. Der går ikke lang tid, før den stikker af og forplanter sig hurtigt. Snart er hele ejendommen fuld af spindelvæv og livsfarlige edderkopper. Samtidigt afspærrer politiet bygningen og lukker beboerne inde. Nu begynder en kamp på liv og død for at finde en vej ud, og for at overleve.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg