Hangman har et cast, der burde betyde, at filmen er over middel. Desværre er vi ude i en produktion, der gentager mange af fejlene fra Snemanden. Og dét kan man ikke bebrejde skuespillerne!

Hovedrollerne i Hangman spilles af Karl Urban, Al Pacino og Brittany Snow. Det lyder jo umiddelbart ret fornuftigt til en thriller. Der går dog ikke mange minutter, før man begynder at få en lidt kedelig fornemmelse. Det er ikke fordi, det er kedeligt. Dét er faktisk en film med fin fremdrift.

Men hold nu kæft, hvor er det dog urimeligt dumt og forudsigeligt. Nej, vi taler ikke bare plotudvikling, men derimod replikker. Det føles som om, hele manuskriptet er klippet sammen af de mest brugte replikker fra andre film.

Faktisk egner Hangman sig nok perfekt til en form for drikkeleg. Tag et shot, hver gang du kan sige replikken før skuespilleren. Men pas på, for du bliver spritstiv, inden filmen er halvvejs.

Det er sgu lidt sørgeligt

Meget tidligt må man erkende, at Al Pacino (The Devil’s Advocate) spiller den samme rolle, han reelt har varetaget on/off i de sidste tyve år. Han spiller simpelthen en politibetjent. Naturligvis en afdanket variant med en skæv personlighed, der stadig er fuldstændig genial.

Lige præcis i Hangman er vi dog ude i, at Al Pacino spiller en pensioneret betjent. Denne detalje bør man dog glemme ret hurtigt, da han bliver del af efterforskningen som en slags konsulent. Og den vågne seer vil bemærke, at “konsulenten” altså bliver udstyret med både “gun and badge”.

Det er meget mærkeligt alt sammen. Og faktisk også ret sørgeligt, at man snart kun ser Pacino i disse roller. Men bevares, han har da nogenlunde fast arbejde med at spille den samme karakter igen og igen. Heldigvis spiller han også stadig nogle mere interessante karakterer ind i mellem.

Karl Urban er til gengæld nok den karakter, der er henvist til at være mest stereotyp på andre måder. Han er den indebrændte mand, der bærer på en stor sorg, og faktisk både er vred og bitter. Hele tiden. Desuden er han også den, der får flest af de replikker, man har hørt 117 gange før i andre film.

Journalist på overarbejde

Til gengæld spiller Brittany Snow en journalist, der får lov til at følge Karl Urbans karakter på job. Hun skal skrive en artikel, der skal fortælle om alt det gode arbejde, politiet står bag. Altså, officielt skal hun “bare” fortælle ærligt om det, hun ser. Nå ja, og når nu der sker en række mord, så følger hun naturligvis stadig betjenten.

Der er faktisk ingen grænser for, hvor hun som journalist må komme med. Hun er med til alt fra obduktion til gerningssteder og endda en direkte jagt på morderen. Tilsyneladende er alt dette, fordi borgmesteren har sagt god for, at hun må følge betjentene overalt, men helt ærligt, det er jo vanvittigt.

Brittany Snow gør det fint, men det er et ekstremt utroværdigt scenarie. Det samme gælder selve seriemorder-delen, hvor politiet hele tiden er lige i hælene på gerningsmanden. De ankommer simpelthen nærmest, mens nyeste offer stadig er varmt. Og der er mange ofre i Hangman, så det bliver ret trættende.

Den geniale detektiv

Nu er Al Pacino karakteren jo kommet tilbage i “active duty” sådan lidt uofficielt og ad omveje. Men dog med officielt politiskilt og -våben.

Man forstår dog hvorfor, da han jo er både Hercule Poirot og Jessica “Hun så et mord” Fletcher i én og samme person. Han har tilsyneladende alle svar, men forsøger på bedste lærervis at få de andre til at komme med svaret. Han stiller ledende spørgsmål og roser så den heldige “elev” til skyerne, når denne formår at lægge to og to sammen.

Dette er især interessant, når han gør det med retsmedicineren, der i øvrigt er endnu en mærkelig fisk. Hun er så nervøst anlagt, at hun nærmest ryster hele tiden. Og så er hun tilsyneladende den eneste retsmediciner, for hun er på job både tidligt morgen og sen aften.

Snemanden version 2.0

Da vi sad og så Hangman, fik vi nærmest PTSD flashbacks til vores oplevelse med at se Snemanden. Det var også en meget mærkelig oplevelse, hvor skuespillerne og instruktøren burde være kvalitetsstempel nok.

Der var dog nogle producenter, der fik lidt for meget indflydelse og vupti, så blev Norges stjernekrimi til en kedelig uge-roman. Du kan læse vores anmeldelse af Snemanden her, hvis du vil advares yderligere.

Hangman er instrueret af Johnny Martin, der tidligere har lavet Vengeance: A Love Story med Nicolas Cage i hovedrollen. Han laver jævnligt film nu som både instruktør og producer, men tidligere arbejdede han primært med stunts. Alle stunts er da absolut også imponerende i Hangman, så dén del har han fint styr på.

Vil du se krimi-thriller, hvor mysteriet ikke skal gættes (du får ingen clues, der muliggør dette) og bare slå hjernen fra? Så er Hangman et rigtigt godt bud. Du bør i hvert fald ikke komme til at kede dig undervejs.

FAKTA

VOD-premiere: 5. marts 2018
Genre: Thriller
Instruktør: Johnny Martin
Medvirkende: Al Pacino, Karl Urban, Brittany Snow, Sarah Shahi, Joe Anderson

Resumé
En drabsefterforsker går sammen med en profileringsekspert for at fange en seriemorder, der begår mord inspireret af barnelegen Hangman.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.