Hell Fest er en helvedes uhyggelig forlystelsespark, der laves specielt til Halloween. Og filmen er en skøn hyldest til slasher-stilen fra 80’erne.

Hell Fest leverer præcis det, den lover. Ikke mere, men bestemt heller ikke mindre. Lyder selve konceptet ikke som noget for dig, så bliver du nok heller ikke begejstret for filmen.

Er du derimod fan af de vilde slasher franchises, hvor en maskeklædt morder slår sig løs? Så siger vi “Welcome to Hell Fest!”

Hele filmen – med undtagelse af en kort intro og outro – foregår i Hell Fest forlystelsesparken. Vi følger seks venner, mens de bevæger sig rundt i Halloween forlystelsesparken.

Desværre for de seks venner er Halloween den oplagte mulighed for en maskeret psykopat, der gerne vil have sin egen private “purge” aften.

Lavet af gyserfans til gyserfans

Der er ingen tvivl om, at Hell Fest er en film, der er skabt til at underholde gyserfans. Det betyder også, at to ud af de seks venner er hardcore horrorfans, der virkelig ser Halloween som deres egen juleaften.

Det ene kærestepar i venskabsgruppen er så herligt overgearede, fordi det her er noget, de har set frem til hele året. Mange gyserfans kender nok (eller er selv) den Halloween-elskende type.

Her i filmen bliver de også vist som nogen, der nyder at blive skræmt. Også selvom de har luret tingene på forhånd.

Det er faktisk ret skønt, at det er glæden ved horror, der skinner igennem. Og dermed ikke de negative typer, der har travlt med at sige “Jeg bliver aldrig skræmt af noget”, mens de proklamerer, at de elsker gyserfilm på grund af adrenalin-kicket.

Velkendte gysergreb – og ansigter

Hell Fest bruger naturligvis rigtig mange velkendte gysergreb. Men det er jo også en film, der er lavet af og til gyserfans. I øvrigt med det udtalte mål at skabe endnu flere fans til genren, hvor slasher-stilen jo har en tendens til at skabe de helt store franchises.

Der er også en del velkendte ansigter i Hell Fest. Amy Forsyth spiller nok den egentlige hovedrolle og fungerer utrolig godt i denne. Hun er den, morderen straks kaster sin “kærlighed” på, og måden hun reagerer på, er både naturlig og forståelig. Du har måske set Amy Forsyth i A Christmas Horror Story eller Channel Zero.

Derudover er der Bex Taylor-Klaus, der har spillet med i Scream tv-serien. Hun var en af de faste karakterer, så hvis du har set serien, vil du hurtigt genkende hende.

Og så har selveste Candyman (Tony Todd) også en lille rolle i filmen.

Hell Fest (2018)

De små lækre overraskelser

Mens mange af de forskellige jumpscares nok kan lures på forhånd, så fungerer de stadig fint. Vores gruppe af venner går jo rundt i en række “spøgelseshuse” af forskellige varianter for at blive skræmt. Det ligger derfor i selve filmens koncept, at det er netop dette, vi som publikum også skal igennem.

Det fede ved Hell Fest er dog, at historien ofte vælger at overraske. Så når man tænker “Nå, så ryger hun nok som den næste!” så sker der noget andet. Bare for lige at gå en fin bue udenom de allerkedeligste slasher stereotyper.

I øvrigt er det også skønt at se en gruppe venner, der er ret forskellige, men tydeligvis også passer godt på hinanden. To af pigerne bryder sig ikke særligt meget om hinanden, men de lægger heller ikke skjul på det.

Her er ingen tøsedrama, men derimod bare direkte dialog og konfrontation. Det er sgu da til at tage og føle på i denne tid med internet-mobning og anonymitet.  Og resultatet er også derefter; Når man ved, hvor man har hinanden, så glider det hele lidt nemmere.

Hell Fest (2018)

Slasherfilm for fuld smadder

Hell Fest er instrueret af Gregory Plotkin, der var klipper på både Get Out og Happy Death Day inden for det sidste års tid. Det er altså en mand, der er vant til at arbejde med flere lag inden for skrækfilm. Både slasher-stilen, hvor der myrdes i vildskab, og den mere dystre og psykologiske vinkel.

Med Hell Fest har han fået mulighed for at blande det hele. Morderen er en “almindelig” mand, hvilket de fleste seriemordere jo ofte er, indtil de fanges, og man opdager deres “hobby”. Dette skaber noget af det dystre og psykologiske.

Men det er kun en lille del af Hell Fest, der i virkeligheden har fokus på fornøjelsen ved at se en psykopat slå sig løs. Heldigvis er det også glæden ved at se nogle unge mennesker, der kan finde ud af at slå tilbage. Det er en hyldest til slasherfilm for fuld smadder.

Foruden at du vil se en række velkendte karakter, der render rundt i Hell Fest forlystelsesparken, så er skurken også en hyldest til alle de maskeklædte gyser-ikoner. Fra Michael Myers til Jason Voorhees og Ghostface.

Det er i øvrigt Tony Gardner, der har skabt masken til denne nye slasher-skurk, og det har han en del erfaring med. Han levede Ghostface masken til Scream og Babyface til Happy Death Day.

Hvis du er til slasher-film, der gerne viser mord i deres blodigste udgave (filmen er R-rated), så smut i biffen og se Hell Fest!

Hell Fest (2018)

FAKTA

Biografpremiere: 27. september 2018
Genre: Horror
Instruktør: Gregory Plotkin
Medvirkende: Amy Forsyth, Reign Edwards, Bex Taylor-Klaus, Christian James, Roby Attal, Matt Mercurio, Tony Todd

PLOT

En maskeret seriemorder indtager en forlystelsespark for at bruge den som sin egen personlige legeplads. Hvorfor han lige vælger at terrorisere en flok venner, der har sat dagen af til at mødes og hygge sig i hinandens selskab, forstår hverken de selv eller deres omgivelser. For parkens andre gæster tror faktisk, at det hele bare er en del af parkens øvrige underholdning…

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.