HIS DARK MATERIALS er nu begyndt på HBO Nordic. Det er en fantasy-eventyrserie baseret på Philip Pullmans bøger. Hvis du ikke er bekendt med disse bøger, vil du nok være ret forvirret i starten. Til gengæld er den vanvittig flot lavet. Læs mere i vores His Dark Materials anmeldelse her!

His Dark Materials er en ny serie på HBO Nordic. Vi er ude i en fantasy verden, der på mange måder minder om Harry Potter universet. Dog er denne fortælling noget mørkere og mere voksen end Hogwarts. 

Historien er baseret på Philip Pullmans bøger, præcis som Det Gyldne Kompas filmen fra 2007 var. Dengang var det Nicole Kidman og Daniel Craig, der spillede de voksne nøgleroller, mens Dakota Blue Richards spillede rollen som pigen Lyra. I den nye HBO Nordic serie er der et helt nyt cast til at portrætere His Dark Materials karaktererne. 

Det er dog stadig nogle ret solide navne, der er med ombord. Og de er – i ret stor stil – hentet fra X-Men franchisen!

Castet i His Dark Materials

I denne serie version er det selveste Professor X fra X-Men, der spiller Lord Asriel. Det var rollen som Daniel “James Bond” Craig varetog i filmen, og nu er det James McAvoy. Som udgangspunkt er jeg ret begejstret for James McAvoy som skuespiller (som f.eks. i Shyamalans Split), men han gør ikke meget for mig i His Dark Materials.

Jeg har intet forudgående kendskab til denne Lord Asriel, og det er ikke meget bedre efter de første par afsnit. Det er alt sammen alt for diffust. Om James McAvoy er korrekt castet, aner jeg intet om, da karakteren forsat er en tåge for mig. Til gengæld virker den unge Dafne Keen som en spot-on casting.

Dafne Keen spillede den unge pige i X-Men spin-off dramaet Logan. Ja, hun var den lille hidsige mini-Wolverine, som Logan (Hugh Jackman) forsøgte at tage lidt under sine vinger. I His Dark Materials har Dafne Keen den altafgørende hovedrolle som Lyra. 

Sammen med Lyra har vi hendes ven, Roger, der slider og slæber, selvom han kun er en lille dreng. Han har ingen forældre, og så må man arbejde for føden. Roger spilles af Lewin Lloyd, der blandt andet var med i Taboo serien. Lwein Lloyd er generelt altid fantastisk, og His Dark Materials er ingen undtagelse.

Sidst, men absolut ikke mindst, har vi Ruth Wilson (The Affair) som Marisa Coulter, der helt fra starten viser sig som en meget kompleks karakter. Hun er fascinerende og interessant på en måde, som Lord Asriel aldrig formår at være.

His Dark Materials: Sæson 1 – HBO Nordic anmeldelse

En vanvittig flot produktion

Hvis du ikke er bekendt med historien af Philip Pullman, vil du nok være godt og grundigt forvirret i starten. Det var jeg i hvert fald, og mit eneste kendskab til denne verden er netop filmen fra 2007. Den har jeg set én gang og ikke for nyligt.

Dem, der har læst (og elsker) bøgerne, er lidt mere splittede i deres holdning til denne adaption. Mange lader til at være glade, mens andre er lidt skuffede over, hvor fokus ligger. Det er nok udfordringen, når en serie skal være til både dem, der kender bøgerne og dem, der absolut ikke gør.

Især de små følge-dyr, der er tilknyttet hvert menneske er helt uhyggeligt godt lavet. De kaldes “daimon” (men udtales reelt “dæmon”, hvilket er lidt forvirrende). På engelsk er det “dæmon” eller “daemon”, hvilket kun bidrager til forvirringen på dansk. Disse dyr er en manifestation af et menneskes sjæl, og derfor kan du også skade et menneske ved at skade dennes “daimon”.

Det lyder mærkeligt, I know, men hold nu kæft, hvor er de små dyr bare godt lavet. Det er altså helt ud over, hvad man kan forvente og sætter en ny standard for, hvad der er muligt. Nu vil jeg da ikke kunne acceptere noget under dette niveau igen!

Læs eventuelt denne Wikipedia beskrivelse, så du er med på hvad det drejer sig om, hvis ikke du kender til bøgerne. Så kan du undgå noget af den forvirring, vi endte med her.

His Dark Materials: Sæson 1 – HBO Nordic anmeldelse

Se His Dark Materials på HBO Nordic nu!

His Dark Materials er skabt af Jack Thorne, der også har skrevet afsnittene i Sæson 1. Jack Thorne har tidligere skrevet på et væld af tv-serier. Det dækker over alt fra Skins til afsnit af This is England gennem flere sæsoner. I den mere sci-fi prægede afdeling har han da også skrevet et afsnit af Philip K. Dicks Electric Dreams.

Der er også trukket nogle solide instruktører ind til His Dark Materials, hvor vi lægger ud med et par afsnit instrueret af Tom Hooper. Han vandt en Oscar i 2011 for Kongens store tale og har efterfølgende instrueret Les Misérables (2012) og Den danske pige (2015). Nå ja, og også den kommende Cats, hvor traileren vist har fået forventningerne helt i bund!

Ser du afsnittene hurtigt, bør du kunne undgå de vilde spoilers. Serien frigives nemlig på HBO Nordic umiddelbart efter, den har været vist i England om søndagen. Her i Danmark får vi den faktisk samme dag som USA og Canada (og en dag tidligere end i Australien), så vi er helt med i front.

Uanset om du kender bøgerne eller ej, er der nok ikke andet for, end at give HBO Nordic serien en chance, hvis du er til fantasy universet. Én ting er sikkert; Den er ekstremt velproduceret og helt vanvittig flot!

His Dark Materials begynder på HBO Nordic fra den 4. november 2019.

FAKTA

Manuskriptforfatter: Jack Thorne (baseret på Philip Pullmans bestseller-trilogi)
Medvirkende: Dafne Keen, Ruth Wilson, James McAvoy, Kit Connor, Archie Barnes, Ruta Gedmintas, Clarke Peters

Plot

His Dark Materials følger Lyra Belacqua, en tilsyneladende normal, men meget modig pige fra en anden verden. Hun drager ud på en farefuld rejse for at finde sin ven, der er blevet kidnappet. I hendes søgen, bliver hun hvirvlet ind i et større og forfærdeligt plot, der involverer en masse forsvundne børn og et mystisk fænomen kaldet ‘støv’.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.