KADAVER er en ny Netflix-gyserfilm fra Norge. Vi befinder os i en post-apokalyptisk verden, hvor alle kæmper for overlevelse. Selvom historien udspiller sig i Norge, så er det en meget universel fortælling. Læs vores Kadaver anmeldelse her!

KADAVER er en norsk Netflix-gyserfilm, der har et virkelig spændende koncept. En atombombe har i dén grad ændret verdenen, der nu er det grå post-apokalyptiske helvede, vi kender fra mange zombiefilm og -serier. Her er det dog ikke zombierne, du skal frygte, men derimod andre mennesker.

Mad og tryghed er begge mangelvarer (altså, præcis som i zombie-historier), så alle kæmper for at overleve. Selve filmen er utrolig flot lavet, og skuespillet fejler ingenting. Historien, der fortælles, i denne Netflix-gyserfilm er til gengæld en noget sjasket omgang. Jeg køber simpelthen ikke den grundlæggende præmis.

Læs videre på vores Kadaver anmeldelse herunder.

Når noget lyder for godt til at være sandt…

Vi ved allesammen godt, at når noget lyder for godt til at være sandt, så skal man ikke naivt vade direkte ind i løvens hule. Som man siger! Nuvel, jeg er med på, at menneskerne i Kadaver lever en ret kummerlig tilværelse, så når en fremmed dukker op og byder områdets beboere på en aften med mad og teater, springer de til.

Bevares, de spørger da ind til hvorfor. Men de køber sateme også præmissen om, at det er for kunsten og velgørenhedens skyld.

Og det er nok her, kæden hopper lidt af for mig. Ikke at de tager chancen, fordi de sulter, men fordi det sker så hurtigt. Giv lige publikum et par minutter mere til at forstå karakterernes desperation, før vi skal se dem gå lige lukt i noget, der på alle måder lugter af en fælde.

Er det så en fælde? Altså, Kadaver er en gyserfilm i post-apokalyptiske Norge, så det er i hvert fald ikke “bare” en hyggelig aften med mad og underholdning.

Kadaver – Netflix gyserfilm anmeldelse

Lidt psykiske lidelser til at krydre plottet med

Det bliver aldrig rigtig en tydelig del af historien, men vi ser løbende Leonora (Gitte Witt) se syner. Om der er tale om en psykisk lidelse eller en form for overnaturlig evne, kan man måske diskutere. Det præsenteres dog på alle måder som en kvinde, der er ved at gå i opløsning. Alligevel bliver det aldrig rigtig en del af plottet.

Til gengæld er der en del socialrealisme, hvilket fungerer godt, selvom det bliver lidt vel klodset til tider. Selve slutningen af Kadaver fungerer dog på langt de fleste plan og efterlader endda lidt håb for fremtiden. Af en art i hvert fald. Jeg synes dog overordnet stadig, at de fleste zombiefilm føles mere realistiske end Kadaver.

Når det gælder skuespillere, så er der et par velkendte ansigter. Lidt i hvert fald. Gitte Witt, som spiller hovedpersonen Leonora, var med i J.A. Bayonas The Impossible (2012). Thomas Gullestad spiller også en nøglerolle, og han havde hovedrollen i The 12th man (2017), mens Thorbjørn Harr var med i Vikings tv-serien.

Kadaver – Netflix gyserfilm anmeldelse

Se Kadaver på Netflix

Jarand Herdal har skrevet og instrueret Kadaver, der er hans anden spillefilm. Han er stadig også meget ung, så forhåbentlig bliver hans historier noget skarpere. Selve stilen i filmen og produktionskvaliteten fejler nemlig absolut ingenting.

Og nu er jeg generelt ret glad for norske gyserfilm. Bevares, der er masser af undtagelser, men de producerer også mange flere gyserfilm i Norge. Film, der oven i købet ofte kommer i biografen. Dét kunne Danmark lære noget af.

Fritt Vilt er et godt eksempel på norsk genrefilm, der har fået international succes – og blev en regulær franchise. Og den fantasiske psykologiske gyserfilm Thelma (læs vores Thelma anmeldelse her) er endnu et eksempel sammen med den skønne fantasy-gyser Troldjægeren og Netflix gyser-anthologien Bloodride.

Læs også: Vores anmeldelse af den norske gyser-antologi Bloodride på Netflix >

Jeg ville virkelig gerne kunne lide Kadaver. Især på grund af konceptet om en post-apokalyptisk verden i Skandinavien (der ikke var The Rain), og fordi jeg altid håber på noget godt fra vores skandinaviske brødre og søstre. Men nej, den er simpelthen for klodset og kluntet undervejs til helt at ramme plet.

Til gengæld er den også ganske harmløs (for ikke at sige tandløs) og kan roligt nydes som let opvarmning frem mod Halloween 2020.

Kadaver udkommer på Netflix globalt fra den 22. oktober 2020.

FAKTA

Instruktør: Jarand Herdal
Manuskriptforfatter: Jarand Herdal
Medvirkende: Gitte Witt, Thomas Gullestad, Thorbjørn Harr, Kingsford Siayor, Jonatan Rodriguez, Maria Grazia Di Meo, Trine Wiggen, Tuva Olivia Remman

Plot

Da et mystisk middagsarrangement på et hotel bliver et tilløbsstykke under hungersnøden i en postapokalyptisk verden, opdager en familie, at prisen for deltagelse er høj.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg