RED ROSE på Netflix er en ny gyserserie produceret af BBC. Historien udspiller sig i den nordlige del af England, men problemerne er universielle. Hovedpersonerne er teenagere, men serien er relevant for alle gyser-elskende aldre. Læs hele vores anmeldelse af Red Rose sæson 1 her!

RED ROSE er en ny Netflix-gyserserie, der oprindeligt blev sendt på BBC Three i Storbritannien i august 2022. Du skal altså vogte dig for spoilere, hvis du begynder at læse om serien online. Du ønsker ikke, at denne skal blive spoilet for dig. Historien er nemlig mørk og dyster på overraskende realistiske måder.

Da dette er en produktion fra BBC, vil det nok ikke være overraskende, at den udspiller sig i England. Nærmere bestemt den nordlige del af England. Alle hovedpersoner er teenagere, der skal til at komme “rigtig” i gang med livet. De skal snart starte på college og finde ud af, hvad de skal være i livet.

I den henseende er det en meget universel historie. Desuden er “red rose” en app, der hurtigt gør det uhyggeligt tydeligt, hvor meget magt vores telefoner har i vores liv.

Læs videre på vores Red Rose sæson 1 anmeldelse nedenfor. Vi har set alle otte afsnit til denne anmeldelse, og du kan finde dem på Netflix fra den 15. februar 2023.

Venner holder sammen

Selvom hovedpersonerne er teenagere, er denne historie som sagt relevant for alle horror-elskende aldre. Både fordi den omhandler problemstillinger, der er meget genkendelige og relevante for os alle, men også fordi den fokuserer på venskab og det at holde sammen. At holde øje med hinanden og række ud, når nogen har det svært, er relevant i alle aldre.

Selvom karaktererne i Red Rose ikke er børn, tænkte jeg straks på ikoniske film om venskab som Stand By Me eller It. Vennegruppen i Red Rose kan drille hinanden og blive såret eller ked af det, men de holder stadig sammen. Og så er de der især for hinanden, når det virkelig gælder.

Et dødsfald meget tidligt i serien – en af teenagerne i denne vennegruppe – gør sammenholdet endnu vigtigere. Det antages at være et selvmord, men især den nærmeste ven af afdøde, nægter at tro, at det var et selvmord. Og man har faktisk let ved at forstå, hvorfor dette virker usandsynligt.

Red Rose-appen

Da vennerne opdager, at vennen for nyligt installerede en ny underlig app kaldet “Red Rose” på sin telefon, begynder de at undersøge dette nærmere. At kalde Red Rose-appen for en Pandoras æske føles næsten som en underdrivelse.

Enhver, der installerer appen, lader til at lide voldsomme personlige og følelsesmæssige rædsler, før de dør. Deres død lader desuden altid til at være selvmord. Eller opfattes i hvert fald sådan.

Vi er ude i de mørkeste dele af “The Dark Web” med denne app, der i dén grad giver anledning til paranoia.

Undertitlen for denne serie er “Det er ikke kun dit batteri, der kan dø”. Der henvises naturligvis til det nærmest desperate behov, vi har for vores smartphones i livet nu. Alt fra daglig kommunikation til vores kalendere og endda vores bank er på telefonen.

I Red Rose-serien kræver en app, der ser ud til at have overnaturlige og paranormale kræfter, at blive adlydt til enhver tid. Men hvordan mon det hele hænger sammen? Er der spøgelser på nettet, eller er det en form for AI virus, der er løs?!

Red Rose – Anmeldelse | Netflix gyserserie

Sikke en afslutning på Red Rose-serien på Netflix

Der er otte 45-minutters episoder i sæson 1. Selvom jeg bestemt nød hvert eneste af afsnittene, ville jeg fremhæve de sidste to afsnit, hvor alt afsløres.

De to sidste afsnit af Red Rose sæson 1 på Netflix er faktisk ret fantastiske. Det bliver til et helt andet niveau af rædsel, end hvad man hidtil har oplevet. Og alt forklares meget konkret og enkelt, så man ikke sidder tilbage med 117 spørgsmål og et halvt svar.

Den sidste scene i afsnit 8 lægger desuden op til, at der kan komme en sæson 2!

Personligt ville jeg elske at se Red Rose sæson 2. Især hvis den bygger videre på de sidste øjeblikke af sæson 1, hvor det kan blive en ny historie. Som sagt får vi alle de nødvendige svar på historien og mysterierne i denne sæson.

På den anden side ville jeg bare elske at dykke endnu længere ned i den mørke verden, der er udforsket i denne serie. Uanset hvilken historie og hvilke karakterer, det sker med.

Se sæson 1 af Red Rose på Netflix!

Red Rose er skabt af Clarkson Twins – Michael Clarkson og Paul Clarkson – der også arbejdede som producere på Mike Flanagans The Haunting of Bly Manor. Med andre ord har Clarkson Twins allerede været med til at skabe en serie, jeg elskede. De producerede også otte afsnit af See-serien og skrev på otte afsnit af The Wheel of Time.

Jeg har set et par af de unge skuespillere i hovedrollerne før, mens et par af dem også var helt nye for mig. Alle sammen leverer dog virkelig fantastiske og troværdige skildringer. Og disse teenagere kæmper med meget mere end det at have en skør app på deres smartphones.

Vi taler alkoholiserede forældre, døde familiemedlemmer og alvorlige økonomiske problemer. Der er meget at forholde sig til for dem alle sammen. Og alt sammen er oveni blot at være i begyndelsen af deres liv og finde ud af hvem, de er.

På den måde er det ligesom den geniale britiske serie Skins, men med en række gysermysterier i centrum. Godt nok forventede jeg, at denne serie ville være underholdende, men dog ikke meget mere end det. Dét er den. Og meget bedre end jeg kunne have forestillet mig. På intense, voldsomme og hjerteskærende måder.

Red Rose sæson 1 er på Netflix fra den 15. februar 2023.

FAKTA

Instruktører: Lisa Siwe, Ramón Salazar, Henry Blake
Manuskript: Michael Clarkson, Paul Clarkson, Poppy Cogan, Tolula Dada, Gemma Hurley
Medvirkende: Amelia Clarkson, Natalie Hoflin, Ellis Howard, Ali Khan, Ashna Rabheru, Harry Redding, Natalie Gavin, Adam Nagaitis, Isis Hainsworth, Samuel Anderson, Nia Roberts, Rod Hallett, Harry Cadby, Emma Fryer, Ruaridh Mollica, Silvie Furneaux, Hannah Griffiths, Jennifer Hennessy, Ellie James, Poppy Jhakra, Leo Ashton, Graeme Hawley, Gary Fannin, Charlie Hiscock, Amerjit Deu, Robyn Cara, Emma Rydal, Walles Hamonde, Esh Alladi, Katy Bartrop, Tony Hirst, Daniel Coll, Tom Rosenthal, Chris Kerry, Hiroki Berrecloth

Plot

En umage flok teenagere går en skræmmende sommer i møde efter at have downloadet en app, der stiller farlige krav med livsfarlige konsekvenser.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg