DAHMER – Monster: Historien om Jeffrey Dahmer på Netflix er en ny miniserie om den berygtede seriemorder. Over ti afsnit fokuserer denne historie på ofrene og grov politiinkompetence. Læs vores anmeldelse af Monster: Historien om Jeffrey Dahmer-serien her!

DAHMER – Monster: Historien om Jeffrey Dahmer er en ny Netflix-miniserie af Ryan Murphy. Med andre ord bliver der ikke holdt tilbage med noget som helst, da han jo er hjemmevant i det uhyggelige og groteske. I stedet for udelukkende at fokusere på seriemorderen, får vi også historien fra ofrenes perspektiv og fokus på den groteske politiinkompetence, der resulterede i mange flere ofre.

Evan Peters er skræmmende som titelkarakteren. Hvilket selvfølgelig betyder, at han er genial i sin skildring, hvor både kropsholdning, stemme og dialekt er ændret til formålet!

Fortsæt med at læse vores Monster: Historien om Jeffrey Dahmer-serieanmeldelse nedenfor. Alle ti afsnit er på Netflix fra den 21. september 2022.

Har vi virkelig brug for endnu en Jeffrey Dahmer-historie?

Jeg var ikke sikker på, at vi virkelig havde brug for endnu en historie om denne seriemorder. Men allerede efter at have set traileren, blev det klart, at dette er en anden vinkel på historien. En vigtig vinkel.

Jeffrey Dahmer vidste nemlig, hvordan han skulle udnytte sine mandlige, hvide privilegier til fulde. Og det faktum, at når han sagde noget med “homo”, så trak politiet sig lynhurtigt et par skridt tilbage, gav ham en ekstra fordel. Eller rettere, det gav ham endnu mere fred og ro til at fortsætte sin “karriere” som seriemorder.

Så har vi brug for endnu en Jeffrey Dahmer-historie? Måske ikke generelt, men vi har bestemt brug for denne!

Hvis du er bekendt med de kolde, hårde fakta om Jeffrey Dahmer som seriemorder, vil du også vide, at han nemt kunne være blevet stoppet længe før. Denne serie sætter fokus på det faktum, at der bestemt er i hvert fald én grund til, at de fleste seriemordere er hvide mænd. Det er simpelthen fordi, de kan slippe afsted med så meget mere end nogle andre!

DAHMER – Monster: Historien om Jeffrey Dahmer – Anmeldelse | Netflix-miniserie

Den sande historie og de “homoseksuelle ting”

Jeffrey Dahmer lærte som sagt – i en meget ung alder – at det at være hvid og mand i USA gav ham enorm frihed. Når han også erfarer, at han blot skal sige “homoseksuelle ting” eller “os homoseksuelle”, og så træder politiet fysisk et skridt tilbage, så har han en særdeles effektiv metode til at holde nysgerrige øjne væk.

Sagen er nemlig den, at folk rent faktisk meldte ham til politiet. De klagede over lugte og lyde fra lejligheden. Altså, manden blev jo for fanden endda arresteret ret tidligt i sin “karriere” som seriemorder.

Hvis du ser denne Netflix-serie om Jeffrey Dahmer og tænker: “Arh, helt ærligt, politiet ville da ikke bare lade ham tage den dreng med tilbage til sin lejlighed!”, så skal du vide, at det er præcis, hvad der skete.

MERE OM DAHMER

Når du har set denne Netflix-serie om Dahmer, så overvej også My Friend Dahmer >

Dahmer viste politiet nogle nøgenbilleder af den 14-årige dreng – efter at have påstået, det var hans 19-årige kæreste – og så trak politiet sig tilbage. Den “unge mand” (som var en dreng) kunne ikke tale, fordi Jeffrey Dahmer allerede havde forgiftet ham og boret ham i kraniet med en boremaskine. Han kunne derfor ikke bekræfte den historie, seriemorderen kom med.

Men selvom der stod flere kvinder – som altså var dem, der ringede til politiet, da en nøgen og blødende knægt var i deres opgang – og forsøgte at råbe højt og insistere på, at der var noget galt, var der ingen hjælp at hente.

Tværtimod blev disse faktisk mødt med advarsler om, at de skulle holde sig tilbage eller selv blive anholdt. Dahmer var jo en hvid mand, der boede i et slemt (læs: fattigt og farvet) område, så hans ord vægtede langt højere.

Man kan ikke finde på noget, der er mere vanvittigt, men det skete faktisk sådan! Så ja, vi har brug for denne historie, fordi den fokuserer på det fulde billede. Ikke bare en fascination af en seriemorder.

Se Monster: Historien om Jeffrey Dahmer på Netflix nu!

Skaberne af DAHMER på Netflix er Ian Brennan og Ryan Murphy. Begge arbejdede også på Netflix-serien Ratched (der også blev skabt af Ryan Murphy). Brennan og Murphy er ligeledes skaberne bag den kommende The Watcher-serie på Netflix. En, der er baseret på en sand historie, ligesom denne er.

Monster: Historien om Jeffrey Dahmer virker uhyggeligt godt ved at vise os, hvordan det eskalerer (via tidsspring, der nogle gange er et årti fra hinanden) samt fokuserer på, hvordan Dahmer flere gange forventer at blive fanget. Kun for endnu en gang at opdage, at han kan slippe af sted med alt for meget!

Selvom ti 45-minutters afsnit kan virke som meget, er det virkelig ikke. Vi skal nemlig både igennem en række formative oplevelser i den unge Jeffreys liv samt se, hvordan han udvikler sig i sin jagt efter ofre og som seriemorder. Og så er der selve retssagen, da han (endelig!) er blevet fanget. Altså, han anholdes i første afsnit, men så får vi hele historien derefter.

Hvis du kun ser én Jeffrey Dahmer-historie, så sørg for, at det er denne. Evan Peters er vanvittig god som Jeffrey Dahmer, hvilket er altafgørende for at få dette til at fungere. Og det er uhyggeligt så godt, han gør det her!

Alle 10 afsnit af DAHMER – Monster: Historien om Jeffrey Dahmer er ude på Netflix den 21. september 2022.

FAKTA

Skabere: Ryan Murphy, Ian Brennan
Medvirkende: Evan Peters, Niecy Nash, Richard Jenkins, Molly Ringwald, Michael Learned

I løbet af mere end et årti blev 17 drenge og unge mænd myrdet af den morddømte Jeffrey Dahmer. Hvordan undgik han at blive arresteret i så lang tid?

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.