PARFUMØR på Netflix er en ny tysk thriller (org. titel Der Parfumeur) baseret på den velkendte historie af Patrick Süskind. Og ja, filmen er relateret til Netflix-serien, men kun lige. Læs hele vores anmeldelse af Parfumør her!

PARFUMØR er en ny Netflix-thriller baseret på Patrick Süskind-romanen. Den er fra Tyskland (org. titel Der Parfumeur) ligesom den fantastiske Netflix-serie Parfume var. Og ja, denne film er relateret til Netflix-serien, men kun fordi seriens succes tjener filmen. Ikke fordi det giver meget mening.

Lad mig være helt ærlig, jeg var virkelig skuffet over denne film. På trods af titlen handler denne film mere om en anden karakter, og jeg kunne ikke være ligeglad med dén historie. Historiefortællingen i denne thriller er desuden ekstremt diffus, og du bør virkelig kende den grundlæggende historie på forhånd. Ellers held og lykke med at følge med!

Fortsæt med at læse vores Parfumør-anmeldelse nedenfor. Filmen har premiere på Netflix den 21. september 2022.

Sikke noget rod!

Indrømmet, jeg glædede mig rigtig meget til at se denne film. Alligevel havde jeg en mærkelig fornemmelse af, at dette ikke ville fungere helt godt, så jeg forventede ikke meget. Trods det, blev jeg meget skuffet, for den nye Netflix-film Parfumør er ét stort rod!

Først springer vi lige ind i ikke én, men to historier. Det betyder en underligt rodet og tempofyldt start, der dog efterfølgende fører til øjeblikke, der går langsomt, og andre, der bare er jævnt kedelige. Denne film er kun 96 minutter lang, så det er næsten en bedrift i sig selv.

Hvis bare denne film så faktisk havde handlet om Parfumøren, som titlen lovede. I stedet får vi en historie, der mest handler om en kvindelig kriminalassistent, der jagter morderen, som vi alle ved er parfumeproducenten. Altså, hvis du er bekendt med historien i Patrick Süskinds roman. Ellers må du bare prøve at følge med!

Denne kriminalassistent hedder “Sunny”, og hun spilles af Emilia Schüle (Treadstone). Jeg har ikke noget dårligt at sige om denne skuespiller, men karakteren er simpelthen kedelig i historien.

Sunny er i et forhold med sin kollega Juro spillet af Robert Finster, som var fantastisk, da han spillede titelrollen i Netflix-serien Freud, men han er også bare kedelig her. Juro er nogle gange i et forhold med Sunny, og andre gange tilbage med moren til hans to børn, Rosa, og jeg kunne ikke være ligeglad med alt dette.

Hvor er min historie om seriemorderen, Parfumøren?

Nå ja, den er der et sted, men først når vi kommer forbi alt det her drama. Og selv derefter, kun ind i mellem mere drama.

Parfumør (2022) – Anmeldelse | Netflix Thriller

Er Parfumør-filmen forbundet til Parfume-serien?

Ja, den nye Netflix-film, Parfumør, er forbundet til Parfume-serien på Netflix. Mens serien var god til at holde den mørke stemning og fokusere på de mørkere aspekter af den menneskelige natur – såvel som lystens magt over kærlighed – rammer denne film intet af dette.

Forbindelsen mellem de to titler er én karakter; Moritz de Vries.

Og ja, Moritz de Vries spilles af August Diehl her i Parfumør, ligesom karakteren blev i Parfume-serien. Det virker dog mere som en eftertanke end noget af reel betydning for historien. At se August Diehl giver en vis stjernekvalitet til filmen, men det er alt. En cameo, dybest set!

Intet ville have ændret sig i historien, hvis Moritz de Vries ikke havde været med i filmen. I denne nye film fra 2022 er Parfume-seriemorderen Dorian (selvom hans fødenavn er Noah, hvilket fik mig til at tænke på Dark).

Dorian spilles af Ludwig Simon, der gør et rigtig godt stykke arbejde. Det er bare ærgerligt, at hans karakter ikke får nok skærmtid. Så meget af hans historie fortælles i flashbacks eller af en anden karakter. Det er underligt og en skam!

Se Parfumør på Netflix… eller lad vær’!

Nils Wilbrandt er instruktør og medforfatter (med Kim Zimmerman) af Parfumør-filmen på Netflix. Normalt skriver og instruerer Nils Wilbrandt forskellige tyske krimi- og dramaserier. Og det ses!

Du kan se Parfumør på Netflix, hvis du vil opleve denne lille snylter til den virkelig fantastiske Parfume-serie. Forvent dog ikke noget bedre end en temmelig dårlig episode af en middelmådig (i bedste fald!) krimiserie. Hvis du ikke har set Netflix-serien Parfume, bør du bestemt gøre det i stedet.

Eller bare se 2006-filmen med Ben Whishaw og Dustin Hoffman. Faktisk bør du se både filmen fra 2006 og Netflix-serien. De er så forskellige, at hvis du ser den ene, vil det alligevel ikke ødelægge eller spoile den anden.

At se denne seneste Netflix-film kan dog få dig til at holde dig væk fra enhver version af Patrick Süskinds historie, og det ville være en skam. Hvis du vil se noget nyt om en seriemorder, så tjek i stedet Netflix-serien DAHMER – Monster: Historien om Jeffrey Dahmer, der er blevet frigivet på samme dag!

Parfumør er ude på Netflix fra 21. september 2022.

FAKTA

Instruktør: Nils Willbrandt
Manuskript: Nils Willbrandt, Kim Zimmermann
Medvirkende: Robert Finster, Anne Müller, Emilia Schüle, Sólveig Arnarsdóttir, August Diehl, Ludwig Simon

PLOT

I håb om at få sin lugtesans og sin elsker tilbage slår en betjent sig sammen med en parfumemager, der bruger dødsensfarlige metoder til at skabe den perfekte duft.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.