CANDYMAN (2021) kaldes en “åndelig fortsættelse” til den ikoniske gyserfilm fra 1992. Det er dog også bare en meget reel sequel, da vi fortsætter fuldt ud i samme univers. Og ja, den holder i dén grad. Faktisk endnu bedre. Læs vores Candyman (2021) anmeldelse her!

CANDYMAN (2021) er tilbage, og vi opfordres stadig til at sige hans navn fem gange i spejlet for at hidkalde ham. Den oprindelige film er fra 1992, og der kom to opfølgere, så der reelt findes en trilogi. Denne film kaldes en “åndelig fortsættelse”, men er faktisk en helt reel fortsættelse. Historien udspiller sig bare knap 30 år senere.

Desuden er filmskaberne – og hovedpersonerne – denne gang sorte, og det virker på alle måder mere passende. Hånden på hjertet, så var det jo underligt, at en mytisk figur (eller “urban legend”) angreb sorte mennesker. Især når han selv var sort og oprindelig blev tortureret og dræbt af hvide mennesker.

Netop denne vinkel gør denne 2021 udgave af Candyman-fortællingen højaktuel og meget intens. Men nej, der er faktisk ingen løftede pegefingre. Eller jo, det er der, men de er rettet mod os alle.

Læs videre på vores Candyman (2021) anmeldelse herunder, og se filmen i de danske biografer nu!

Stærk og højaktuel opdatering

På mange måder er vi ude i samme fortælling som i filmen fra 1992. Denne gang er hovedpersonen kunstner (primært maler), der bliver draget af historien om Candyman. Præcis som Helen Lyle (Virginia Madsen) blev draget af fortællingen tilbage i 1992, da hun skulle skrive om urban legends.

Hovedpersonen, Anthony McCoy, spilles af Yahya Abdul-Mateen II, og han gør det ualmindeligt godt. Jeg var ikke specielt glad for ham i James Wans Aquaman (2018), men var til gengæld meget begejstret for hans præstation i Watchmen tv-serien. Og også i Black Mirror afsnittet Stricking Vipers samt Jordan Peele-filmen Us (2019).

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af Jordan Peeles Us fra 2019 >

Desuden er både Tony Todd og Virginia Madsen med i denne film. Så glem alt om mærkværdige IMDb trivia, der påstår det modsatte. Hvem som helst kan jo i øvrigt sende “trivia” ind til IMDb. Under alle omstændigheder, så er de to skuespillere med på en lidt alternativ måde. Især Virginia Madsen – kender du originalfilmen, så ved du hvorfor.

Som traileren afslører, så er Vanessa Williams også med igen. Kvinden holder sig helt umenneskeligt godt, og scenerne med hende (der kommer sent og med rette kunne være gemt væk fra traileren) er også rigtig stærke.

Candyman (2021) – Anmeldelse af gyserfilm

Afsløring: Jeg er stor Candyman fan!

Det skal bestemt ikke være nogen hemmelighed, at jeg er stor fan af den oprindelig Candyman-film fra 1992. Første gang jeg så den, var en weekend op til terminsprøver, da jeg gik i folkeskolen. Jeg havde såmænd lejet den i vores lokale videobiks og så den 3-4 gange den weekend.

Da det blev tid til terminsprøve i dansk den efterfølgende mandag, så var der simpelthen mulighed for at skrive en filmanmeldelse. Det virkede jo næsten som skæbnen, så det gjorde jeg. Og ja, det blev også nærmest min skæbne på længere sigt, hvor jeg nu igen sidder og skriver en Candyman anmeldelse her i 2021.

Selvom jeg siden har set filmen ret mange gange, er det efterhånden en del år siden. Derfor så vi den igen aftenen inden pressevisning på denne nye film. Dét kan altså virkelig godt anbefales! Nej, det er ikke nødvendigt, men du vil få meget mere ud af fortællingen, hvis du har originalfilmen frisk i hukommelsen.

Du vil så også kunne gætte en del af plottet i den nye. Det er dog bestemt ikke hemmeligt, da traileren også spoiler dette ret meget, så mere af en hemmelighed er det jo heller ikke.

Candyman (2021) – Anmeldelse af gyserfilm

Se Candyman (2021) i de danske biografer

Nia DaCosta har instrueret Candyman (2021) og leverer et solidt stykke håndværk. Hun er lige nu i gang med at instruere The Marvels (fortsættelsen til Captain Marvel fra 2019), der udkommer til november 2022Det er altså ikke Jordan Peele, der har instrueret Candyman i denne 2021 opdatering, men den smager alligevel af hans håndværk.

Præcis som James Wan-producerede film har en tendens til at ligne hans stil.

Manuskriptet er da også skrevet af både instruktør Nia DaCosta, Jordan Peele og Win Rosenfeld, der altid producerer med Peele. Derudover er Clive Barker naturligvis krediteret for at have skabt karaktererne. 1992 filmens instruktør og manuskriptforfatter, Bernhard Rose, får selvfølgelig også kredit for at have skabt originalfilmen, der bygges videre på.

Bliv lige siddende og få det hele med…

Der er i øvrigt en form for “end credit” scene, der vises sideløbende med rulleteksterne. Det er på mange måder en gennemgang af alle de elementer, der har været med til at skabe den Candyman-myte, der bliver præsenteret i filmen. Jeg vil anbefale, at man ser denne del med også. Især hvis man har fulgt med i amerikansk racepolitik de seneste årtier.

Selvom jeg var godt underholdt – og synes selve fortællingen virker mere rammende i denne opdatering – så har historien også svage punkter. Eller måske nærmere lidt huller, der gerne måtte have været udfyldt bedre. Spilletiden er dog kun 91 minutter, og det er også en styrke.

Man kan jo som bekendt ikke få alt, men her får man altså alligevel meget!

Filmen mangler lige Jordan Peeles kant for at hæve niveauet og brænde helt igennem skærmen. Den ligger og vipper mellem 4 og 5 splatter, men vi ender på 4 flotte splatter denne gang.

Candyman (2021) har premiere i biografen den 26. august 2021.

FAKTA

Biografpremiere: 26. august 2021
Genre: Horror, Thriller, Drama
Instruktør: Nia DaCosta
Medvirkende: Yahya Abdul-Mateen II, Teyonah Parris, Nathan Stewart-Jarrett, Colman Domingo, Tony Todd

Plot

Et årti efter det sidste Cabrini-tårn blev revet ned efter et forfærdelig massemord, flytter billedkunstner Anthony McCoy (Yahya Abdul-Mateen II) og hans kæreste, galleridirektør Brianna Cartwright (Teyonah Parris), ind i en herskabslejlighed i Cabrini. Anthony har et brændende ønske om at opretholde sin status i Chicagos kunstverden og begynder at undersøge de makabre detaljer om legenden Candyman som inspiration til sine malerier.

Ifølge myten var Candyman en brutal morder, der hjemsøgte et boligkompleks i Cabrini. Det siges, at hvis man kigger ind i et spejl og siger hans navn fem gange, viser han sig bag dig og dræber dig med sin klo. I sin ihærdige søgen åbner Anthony uvidende en dør til en kompleks fortid, der spiller puds med hans egen fornuft. Det starter en frygtindgydende bølge af vold, der sætter ham i kollisionskurs mod sin egen skæbne.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg