:: Anmeldelse ::

Med George A. Romero ved man præcis, hvad man går ind til – især når det er endnu en film i netop det zombie-univers, vi gennem flere film nu er kommet til at holde af. Det er rendyrket underholdning, hvor historien ikke er så dyb eller omfattende, men i denne film er der dog lidt mere at forholde sig til end normalt. Og så er det altså ofte virkelig morsomt… hvilket er en suveræn afvæbningsmanøvre, som ofte følges op med et intenst chok, der ikke behøver være voldsomt, men derimod blot veltimet.

Det er jo ikke dyb filmvidenskab, men Romero har nærmest lavet sin helt egen sub-genre, som han har helt styr på, og man ved i hvert fald, at det altid vil være underholdende. Og der er mange detaljer og genkendelsesøjeblikke hele vejen igennem. Jeg mener, man helst skal se denne type film i biografen, fordi der opnås den optimale stemning: Du sidder sammen med andre, der også elsker denne type film, og desuden er der et ekstra fokus på filmen, når man sidder i biografens mørke og kan blive opslugt af det, der foregår på lærredet. Det er også i den situation, chokeffekterne virker bedst, da der ikke er andet til at distrahere.

Når det er sagt, så kan filmen naturligvis både ses og genses på DVD i hjemmebiografen, og så er der da nogle helt andre glæder, som også kommer med ind over. Der foregår nemlig ofte en masse på samme tid, når en større eller mindre mængde zombier vælter rundt og prøver at æde løs af alle ikke-zombier.

Castet har mere tyngde i denne film, selvom der ikke er nogen kæmpestjerner med – eller måske netop derfor. Jeg synes især Athena Karkanis (’Saw IV’, 2007 og ’Saw VI’, 2009) var perfekt i rollen som ”Tomboy”, som nok var den mest fornuftige og reelle karakter. Derudover var forholdet mellem ærkerivalerne O’Flynn (Kenneth Welsh) og Muldoon (Richard Fitzpatrick) virkelig underholdende, og de to gamle mænd er næsten lige vanvittige på hver deres måde. Det er ikke den bedste af Romero’s film, men den holder helt fint niveauet og lever op til forventningerne.

Fakta

(Originaltitel: Survival of the Dead)Set til CPH PIX 2010
Genre: Horror | Thriller | Komedie
Instr.: George A. Romero
Medv.: Devon Bostick, Julian Richings, Athena Karkanis, Kenneth Welsh, Richard Fitzpatrick, Kathleen Munroe, Alan Van Sprang m.fl.
Land: USA | Canada, 2009

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg