DE DØDES DAL på Netflix er en ny zombiefilm fra Spanien (den engelske titel er Valley of the Dead. Historien foregår under den spanske borgerkrig, som byder på nogle åbenlyse konflikter. Den har fantastiske øjeblikke, men er for lang med sine 100 minutter. Læs hele vores anmeldelse af De dødes dal her!

DE DØDES DAL er en ny Netflix zombiefilm fra Spanien (den findes også under titlen Valley of the Dead). Denne film har været længe undervejs, eftersom udgivelsen var planlagt til 2020. På grund af pandemien blev dens premiere rykket flere gange. Efter verdenspremieren på Sitges Film Festival 2020 fik filmen først sin egentlige biografpremiere i Spanien i marts 2022.

Historien har fokus på et zombieplot. Men det er langt fra den eneste udfordring for de forskellige karakterer. Især da den udspiller sig over et par dage under den spanske borgerkrig. Meget fungerer faktisk, men der er et problem med spilletiden, da filmen er for lang med sin spilletid på 1 time og 41 minutter.

Vent dog med at slukke filmen til efter i rulleteksterne, da der kommer en ekstra scene. Kan dette betyde, at der kommer en De dødes dal efterfølger? Det afhænger nok af filmens succes.

Fortsæt med at læse vores De dødes dal / Valley of the Dead-filmanmeldelse nedenfor. Du kan se den på Netflix fra den 11. juli 2022.

Zombier under den spanske borgerkrig

De dødes dal foregår i Spanien under den spanske borgerkrig, hvilket naturligvis byder på masser af spændende problemer og konflikter. I bund og grund støder de to sider, der kæmper mod hinanden, på en endnu større fjende, da zombierne ankommer.

Eller rettere, de “ankommer” ikke så meget som dukker op, når en af deres egne (eller en fjende) bliver dræbt. Kort efter vågner de op på den meget brutale og “sultne” måde, som kun zombier gør. For en god ordens skyld må jeg sige, at jeg syntes, at zombiefilmen Overlord (2018) var meget stærkere. Det har et lignende tema og foregår under 2. verdenskrig, men har et meget strammere plot!

På mange måder har De dødes dal også meget godt at byde på. Desværre fungerer tempoet og (især) fokus på krig og historie, mere end på zombier, ikke godt for den overordnede filmoplevelse. Jeg synes, det er fascinerende med den spanske borgerkrig som rammen, men med det formål at lave en stærk zombiefilm, er det ikke godt.

De dødes dal – Anmeldelse | Netflix Zombiefilm

Er De dødes dal en krigsfilm eller en zombiefilm?

Mens jeg så denne film på Netflix, kom jeg i tvivl om, hvorvidt De dødes dal er en krigsfilm eller en zombiefilm. Det føles meget som en krigsfilm, der tilfældigvis har et zombieproblem, der skal håndteres. De første zombier dukker op efter omkring 20 minutter, og du kommer til at vente i lange perioder uden meget zombie-action.

Hvad denne film virkelig har kørende for sig, er rollebesætningen. Der er mange kendte ansigter for dem, der ser spanske produktioner, men også bare nogle gode, solide præstationer.

På rollelisten er Miki Esparbé som Jan (hovedpersonen), og du kan måske genkende ham fra Harlan Coben-serien Den uskyldige / The Innocent. I andre nøgleroller ser vi Auro Garrido (Stilheden i den hvide by), som er meget fantastisk og cool, og Francisco Reyes (30 Coins).

Også Luis Callejo (spiller i øjeblikket en seriemorder i den nye Netflix-serie Den længste nat) og Álvaro Cervantes (Offering to the Storm) er en del af rollebesætningen. Alle medvirkende giver præstationer med masser af attitude – på alle de rigtige måder, hvor det ikke er for vildt eller vanvittigt.

Se De dødes dal på Netflix nu!

De dødes dal er instrueret af Alberto de Toro og Javier Ruiz Caldera. Det er instruktøren Alberto de Toros spillefilmsdebut, mens Javier Ruiz Caldera allerede har et par spillefilmproduktioner på sit CV. Disse omfatter spion-action-komedien Anacleto: Agente secreto (2015) og action sci-fi-komedien Superlópez (2018).

Denne film er baseret på romanen “Noche de Difuntos del 38” af Manuel Martín. Manuskriptet, baseret på denne roman, blev skrevet af Jaime Marques og Cristian Conti. Og så er der for resten også et videospil baseret på den samme historie.

Uanset hvilke problemer denne nye spanske film har, anbefaler jeg stadig at tjekke den ud, hvis du nyder både zombiefilm og historier, der foregår under krigstiden. Du skal dog virkelig have en vis påskønnelse for begge dele. Ellers vil jeg tro, at du kommer til at kede dig under filmen, da historiens fokus skifter mellem de to.

De dødes dal (med den engelske titel Valley of the Dead) er ude på Netflix fra den 11. juli 2022.

FAKTA

Instruktører: Alberto de Toro, Javier Ruiz Caldera
Manuskript: Jaime Marques, Cristian Conti, Manuel Martín (baseret på novellen “Noche de Difuntos del 38”)
Medvirkende: Miki Esparbé, Aura Garrido, Luis Callejo, Álvaro Cervantes, Jesús Carroza, Dafnis Balduz, Sergio Torrico, Manel Llunell, María Botto, Mouad Ghazouan, Francisco Reyes, Manuel Morón

Plot

Under den spanske borgerkrig må en lille gruppe ærkefjender samarbejde, da de møder kødædende zombier, som er blevet skabt i et nazistisk eksperiment.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg