DE USKYLDIGE er en norsk psykologisk gyserfilm med overnaturlige elementer. Hovedpersonerne er børn, så det er grumt på en ganske særlig måde. Det er en film, der gør indtryk, men også kræver en del af sit publikum. Læs vores De uskyldige filmanmeldelse her!

DE USKYLDIGE er en psykologisk gyserfilm fra Norge. Der er både mysterie og overnaturlige elementer i historien, så det er ikke “bare” almindelig ondskab. Desuden handler historien om børn, der bor i samme boligkompleks og tilbringer sommeren sammen. Forestil dig en Stand by Me, der strækker sig over længere tid og er dyster på en mere voldsom måde.

Og ja, så er alle hovedpersonerne altså ikke engang teenagere. Men de “uskyldige” små børn kan jo også være nogle små sataner, når det kommer over dem, og de tror, de kan slippe afsted med det. Det inkluderer også dyremishandling, hvilket jeg virkelig ikke bryder mig om at se på skærmen, så der blev jeg godt og grundigt udfordret.

Læs videre på vores De uskyldige filmanmeldelse herunder. Filmen kan købes og lejes nu.

Fantastiske unge skuespillere

Børn i gyserfilm er helt fantastiske, når de fungerer. Gør de ikke det, så kan det også ødelægge meget, men omvendt så er der ikke rigtig noget, der kan erstatte børneskuespillere, der bare rammer plet. I De uskyldige er vi ude i nogle virkelig fantastiske børneskuespillere.

Det barn, vi reelt følger mest, er den lille Ida, der spilles af Rakel Lenora Fløttum. Hun er datter af Ellen Dorrit Petersen (Thelma, Shelley) , der meget passende også spiller hendes mor her i filmen. Hendes far er i øvrigt den fantastiske komponist, Ola Fløttum, der blandt andet skrev den skønne musik til Thelma.

FLERE GYSERFILM MED ELLEN DORRIT PETERSEN

Den dansk-svenske gyserfilm Shelley havde også Ellen Dorrit Petersen i hovedrollen >

Lille Ida har en autistisk søster, Anna, der tager meget af forældrenes opmærksomhed. Så meget, at Ida faktisk er ret ond ved Anna, hvilket er virkelig ubehageligt at se på. Det er dog deres fælles rejse, vi skal ud på i De uskyldige, og den udvikler sig på en overraskende positiv måde i flere henseender. Anna spilles i øvrigt ret fantastisk af Alva Brynsmo Ramstad.

Den børneflok, vi følger over sommerferien, består af fire børn. De to sidste børn er Aisha, der virkelig er godheden og hjerteblodet i denne flok. Aisha spilles af lille Mina Yasmin Bremseth Asheim, der gør dybt indtryk. Til sidst er der Ben (eller Benjamin), der spilles intenst og imponerende af Sam Ashraf.

Både Ben og Aisha har evner, der kommer endnu mere til udtryk, når de er sammen. Og netop samlet, kommer også Annas overraskende evner til udtryk. Desuden har Ida og Anna er godt hjemmeliv med forældre, der passer på dem, mens Ben og Aisha begge bor alene med deres mødre. Hver med egne udfordringer, der ikke skal afsløres her.

De uskyldige – Anmeldelse | Psykologisk gyserfilm

Dyremishandling på film

Vi kommer ikke udenom, at der som sagt er dyremishandling med i De uskyldige. Det finder sted ret tidligt i filmen, og jeg var (desværre!) ikke klar over, at dette ville være en del af filmen. Sådan går det, når man holder sig fra at læse for meget om en film, inden man ser den.

I alle tilfælde har jeg efterfølgende læst mange anmeldelser, hvor folk har slukket for filmen eller er udvandret efter denne scene. Jeg kunne såmænd også selv være forfalden til at gøre den slags, men eftersom jeg trods alt er bekendt med denne filmskaber, så holdt jeg ud.

Det er og bliver et greb, jeg bare ikke er fan af. Jo tak, jeg forstår så udmærket, hvad disse scener skal kommunikere. Og det er heller ingen hemmelighed, at de fleste seriemordere (og andre psykopater) gerne “starter deres voldskarriere” med at skade dyr. Jeg behøver bare ikke se det udpenslet og havde klart foretrukket, at dyremishandling på film ikke blev brugt.

Nu er du i hvert fald advaret, så du i det mindste kan gøre dig klar på disse scener. Og ja, det er naturligvis bare en dygtig katte-skuespiller (og ikke mindst fantastiske børneskuespillere), men det betyder jo bare, at det virker endnu mere ægte. Det gør det, med andre ord, ikke ligefrem bedre for mig.

De uskyldige – Anmeldelse | Psykologisk gyserfilm

Se De uskyldige som digital leje nu!

De Uskyldige er skrevet og instrueret af den norske instruktør Eskil Vogt. Han har tidligere været med til at skrive på Joachim Trier filmene Thelma (2017) og Verdens værste menneske (2021), mens dette “kun” er hans anden spillefilm som instruktør. Hans debut var Blind fra 2014, der også havde Ellen Dorrit Petersen i hovedrollen.

Der er ingen tvivl om, at De uskyldige ikke er for alle. På den anden side kan der heller ikke være tvivl om, at det er et filmisk stærkt værk, der helt sikkert gør indtryk. Ja, den er langsom (måske også for langsom til tider), men det er hele pointen. Lagene skrælles langsomt væk, og vi er til sidst helt derinde, hvor der kun er én mulig udgang.

Jeg kommer altid til at have et voldsomt problem med, at vold mod dyr skal vises så relativt udpenslet, som det sker her. Det er bare ikke mig. Og ja, jeg har måske nok (helt sikkert) ytret ordene “Den får minus 2!” umiddelbart efter denne scene, der finder sted i starten. Når det så er sagt, må jeg også erkende, at det er en utrolig stærk film.

Er du til film som fornævnte norske Thelma (2017) og den danske biografaktuelle Speak No Evil (2022), så er De uskyldige nok også noget for dig. Jeg synes, den ligger lige en nøk under de to film, men dog i samme genre- og fortællermæssige kategori.

De Uskyldige kan købes og lejes digitalt fra nu.

FAKTA

Biografpremiere: 18. november 2021
VOD-premiere: 14. marts 2022 (køb) | 28. marts 2022 (leje)
Genre: Horror, Thriller, Drama
Instruktør: Eskil Vogt
Medvirkende: Rakel Lenora Fløttum, Alva Brynsmo Ramstad, Sam Ashraf, Mina Yasmin Bremseth Asheim, Ellen Dorrit Petersen, Morten Svartveit, Kadra Yusuf, Lisa Tønne

Plot

Den 9-årige pige Ida flytter sammen med sine forældre og sin autistiske storesøster, Anna, ind i et ejendomskompleks. Her møder de børnene Ben og Aisha, og de fire knytter hurtigt et særligt bånd og begynder at lege sammen. Legene tager dog en uventet, overnaturlig drejning, og inden længe begynder uhyggelige ting at ske for børnene.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg