INSIDIOUS: THE RED DOOR udkommer nu i de danske biografer og er en direkte fortsættelse til de to første film. Det er på mange måder en dybere historie, men uhyggen er stadig i højsædet. Læs vores fulde Insidious 5 filmanmeldelse her!

INSIDIOUS: THE RED DOOR (eller bare Insidious 5) er her endelig, og filmen kan heldigvis også ses i de danske biografer. Selve det er femte film i franchisen, er det reelt en direkte fortsættelse til de to første film.

Vi følger derfor igen familien Lambert, hvor børnene dog er blevet en del ældre. Hvis man husker de to første film, så er det ikke svært at forudse, hvordan de voldsomme oplevelser kunne sætte sig i familien efterfølgende. Det giver en dybere og mere hjerteskærende historie, der dog også er møghamrende uhyggelig!

Du kan læse resten af vores Insidious: The Red Door filmanmeldelse herunder. Filmen har dansk biografpremiere den 6. juli 2023.

Tilbage til originalhistorien

Med denne femte Insidious-film er vi som sagt tilbage til familien Lambert fra de to første film. Efter et par afstikkere med tredje og fjerde film, er det helt tilbage til originalhistorien. Familien Lambert var nemlig omdrejningspunkt i Insidious (2010) og Insidious: Chapter 2 (2013).

Fortællingen fortsætter ni år efter begivenhederne fra Insidious 2, så det er tæt på at være real-time kronologi i dén forstand. Det betyder altså også, at det er en rigtig god idé at gense de to første film, før du ser denne. Er det strengt nødvendigt? Nej, det er det faktisk ikke, da der vises flashbacks fra de to film.

Men har du slet ikke set de første to film, mangler du helt grundlæggende information om deres familiedynamik. Der er rigtig meget hjerteskærende i at se den lille dreng som voksen ung mand, der kæmper med ting, han bare ikke kan huske.

Især når det onde fra “The Further” tydeligvis stadig husker ham!

Insidious 5: The Red Door – Anmeldelse

Hele familien samlet med Ty Simpkins i hovedrollen

Og ja, det er lykkedes at samle alle skuespillerne igen. Samtlige skuespillere fra de første film er derfor med i én eller anden forstand. Og nej, det er ikke en spoiler, men bare klassisk James Wan. Han fik jo både Jigsaw-figuren fra Saw ind i den første Insidious-film og Annabelle-dukken på bunden af havet i Aquaman (2018).

Ty Simpkins spiller hovedrollen som Dalton Lambert, mens Patrick Wilson og Rose Byrne er hans forældre, Josh og Renai. Også hans lillebror, Foster, spilles fortsat af Andrew Astor, der også får en del at arbejde med her. Lillesøster, Kali, var baby i de to første film og er reelt med i én scene her.

Dette er historien om Dalton og hans far samt den indvirkning, de frygtelige begivenheder i de to første film havde på familien. I slutningen af Insidious 2 (en scene, der indleder Insidious: The Red Door) ser vi, hvordan Josh og Dalton Lambert vælger at lade sig hypnotisere for at glemme alt.

ER DU TIL FILM MED ET HYPNOSE-PLOT?

Måske du vil synes, Netflix-filmen Hypnotic er interessant >

Tilbage sidder dog Renai og Foster, der også oplevede alt, men nu skal lade som om, intet underligt er sket. Især Renai skal bære en kæmpe byrde, da hypnosen påvirker Josh mere end ventet. Det kan lyde som “kedeligt” drama, men giver et skær af meget vedkommende PTSD, der giver en vigtig dybde til historien.

Desuden giver det Insidious: The Red Door et ekstra lag af psykologisk gys, der klæder den ellers meget paranormale fortælling. Men, bare rolig, der er også stadig grumme væsener og brutale jumpscares. Jeg endte personligt dybt nede i mit biografsæde i hvert fald én gang undervejs.

Insidious 5: The Red Door – Anmeldelse

Se Insidious: The Red Door i biografen nu!

Det er skuespiller Patrick Wilson, der denne gang har taget føring på uhyggen som instruktør. Insidious: The Red Door er hans debut som instruktør, men det bemærker man så absolut ikke. Faktisk ser jeg meget gerne, at Patrick Wilson fortsætter som gyserinstruktør, for det har han tydeligvis rigtig god føling med.

Historien kommer fra Leigh Whannell, der helt grundlæggende er skaber af Insidious-franchisen og dens karakterer, mens James Wan fra starten var instruktør på de to første. Leigh Whannell skrev og instruerede så Insidious 3.

Leigh Whannell var naturligvis også skuespiller i flere af filmene – præcis som Patrick Wilson har været det fra starten. Selve manuskriptet til Insidious 5 kommer fra Scott Teems, der også skrev Halloween Kills, så han er velbevandret i at skrive på nye film i etablerede franchises.

MERE FRA LEIGH WHANNELL

Separat fra gyseruniverset med James Wan har Leigh Whannell bl.a. lavet Upgrade >

Den fjerde film i franchisen var i øvrigt Insidious: The Last Key, der blev instrueret af Adam Robitel, mens Leigh Whannell stadig skrev den. Både James Wan og Leigh Whannell er (naturligvis, fristes man til at sige) også stadig med ombord som producere.

Det føles på alle måder som en værdig afslutning på en trilogi, selvom det reelt er femte film i franchisen. Nu kan vi så se frem til en ny Insidious spin-off, der er annonceret. Indtil da, så smut endelig i biffen og se, hvordan familien Lambert er kommet videre fra hændelserne i de to første film.

Insidious: The Red Door kan ses i de danske biografer fra 6. juli 2023.

FAKTA

Biografpremiere: 6. juli 2023
Instruktør: Patrick Wilson
Medvirkende: Patrick Wilson, Ty Simpkins, Rose Byrne, Sinclair Daniel, Peter Dager, Hiam Abbass

Plot

Josh Lambert (Wilson) tager østpå for at aflevere sin søn Dalton (Simpkins) på et idyllisk, ivy-league universitet. Daltons collegedrøm bliver dog et mareridt, da de undertrykte dæmoner fra hans fortid pludselig vender tilbage for at hjemsøge dem begge.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg