MA er en ny thriller fra Blumhouse med en fantastisk Octavia Spencer i titelrollen. Der er en 90’er følelse over plottet, der minder mig om både Scream og I Know What You Did Last Summer. Ikke skidt, men heller ikke super innovativt. Læs vores Ma anmeldelse her!

Ma er en ny film fra Blumhouse, der efterhånden har bygget et helt filmselskab op på at lave genrefilm. Næsten altid med horror som nøgle-element. På den front er Ma bestemt ingen undtagelse, da det er en solid horror-thriller i den psykologiske afdeling. 

Desværre fik vi aldrig Ma i biograferne herhjemme, og dét er faktisk en skam. Det er lige præcis denne type film, der kan hive gyserfans i biffen og tjene penge til biograferne. Især når du har en fantastisk Octavia Spencer i titelrollen.

Selvom dette ikke er et nyt superhit, er hovedrollen en fascinerende karakter, som Octavia Spencer tydeligvis har haft en fest med at spille!

Bevares, det virkede for gyserfilm i 1990’erne

Der er en helt klar 1990’er følelse over plottet og udviklingen undervejs. Det minder mig både om Scream, I Know What You Did Last Summer og lidt Final Destination (selvom den faktisk udkom i 2000).

Det er bestemt ikke noget dårligt, da disse film var med til at skabe en gigantisk horror revival i 1990’erne. En decideret reboot af hele gysergenren så vi igen kunne få disse film i biografen verden over.

Alligevel er det solide, men hverken for blodige eller voldsomme, niveau med til at fastholde Ma i et jerngreb, der stopper den fra at blive rigtig god. Alt andet lige har karakteren Sue Ann (Octavia Spencer) mere kød, end hvad der reelt ender med at blive vist.

Filmen havde dog været en ganske anden, hvis vi virkelig skulle gå i flæsket på hendes psykopatiske væremåde (samt årsagen til den). Jeg er dog så interesseret i denne karakter, at jeg gerne så flere film om hende, så måske en prequel kunne være en mulighed.

Hvis vi bliver ved sammenligningen med de førnævnte 1990’er gyserfilm, så var de jo netop karakteriseret ved, at de alle grundlagde solide gyser-franchises. Det har vist næppe været tanken med Ma, men jeg ville dog gerne se mere til Sue Ann. Præcis som vi nu endelig skal til at lære Annie Wilkes fra Misery bedre at kende i Castle Rock sæson 2.

Ma (2019) anmeldelse

Det skønneste cast

Hvis der er én ting, instruktør Tate Taylor kan, så er det at samle et fantastisk cast. Tate Taylor stod også bag The Help (eller Niceville som den kom til at hedde på dansk). Filmen sikrede Octavia Spencer en Oscar for bedste birolle, så man forstår snildt, hvorfor hun gerne vil arbejde sammen med ham igen.

Det skal dog siges, at skuespillere der har arbejdet sammen med Tate Taylor generelt er med i flere af hans film. Det gælder i særdeleshed Octavia Spencer og Allison Janney. Sidstnævnte er naturligvis også med i Ma, hvor hun har en ret lille rolle. Du skal dog nok kunne huske hende, når filmen er slut.

Foruden Octavia Spencer, spilles den egentlige hovedrolle af Diana Silvers. Hun spiller Maggie, der er ny i byen sammen med sin mor, der spilles af Juliette Lewis (Natural Born Killers, Cape Fear). Jeg er altid glad for at se Juliette Lewis igen – selvom Fars fede juleferie er fast juletradition hos mig. De to skuespillere fungerer i øvrigt helt fantastisk som mor og datter.

Du kender måske endnu ikke Diana Silvers, men hende kommer vi til at se meget mere til. Hun var med i et afsnit af Into the Dark tv-serien og er med i Tate Taylors kommende film Eve, hvor Jessica Chastain har titelrollen som lejemorder. Jeg er generelt glad for alt, Tate Taylor laver – uanset genre – og jeg glæder mig til flere blodige film fra ham. 

Ma (2019) anmeldelse

Ma er bestemt værd at se

Hvis du har forventningerne på et 1990’er gyserniveau, så kan du godt glæde dig til Ma. Foruden de tidligere nævnte gyserfilm, kan du også sammenligne Ma med film som Enlig pige søger og endda Misery, som der faktisk er en direkte reference til i filmen.

Manuskriptet er skrevet af Scotty Landes, der tidligere har skrevet for den kulsorte doku-komedie Who Is America? af Sacha Baron Cohen. Derudover skriver han på den kommende Netflix serie Green Beret’s Guide to Surviving the Apocalypse.

Oprindeligt skulle Octavia Spencer blot læse manuskriptet til Ma for at komme med sin mening, da hun er gode venner med instruktør Tate Taylor. Hun blev dog så vild med karakteren, at hun gerne selv ville spille rollen. Det kunne Taylor heldigvis også se værdien i, for Octavia Spencer er som sagt fantastisk som Sue Ann (også kaldet “Ma”).

Hvis du får fingrene i en blu-ray udgave af Ma, kan du se frem til et væld af “deleted scenes” og en alternativ slutning, der faktisk er ret cool. På mange måder er den faktisk stærkere og skarpere end den slutning, der blev valgt. Men måske var den bare lidt for brutal for masserne.

Ma er ude på DVD, Blu-ray og som digital udgivelse (køb og leje) nu! Fra 9. maj 2020 kan filmen også ses på Viaplay.

FAKTA

DVD/Blu-ray-premiere: 17. oktober 2019
Viaplay-premiere: 9. maj 2020
Instruktør: Tate Taylor
Medvirkende: Octavia Spencer, Juliette Lewis, Luke Evans, Diana Silvers, Cory Fogelmanis, McKaley Miller, Dante Brown, Gianni Paolo

Plot

Sue Ann er en enspænder i den stille by Ohio. Da en teenager beder hende om at købe sprut, tilbyder Sue Ann, at de unge kan holde fest i hendes kælder. Men der er et par regler: Én skal være ædru. Der må ikke bandes. Gå ikke ovenpå. Og kald hende “Ma”.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg