THE SWARM på Viaplay er en serie, der beskrives som en “miljøthriller”. Det kan måske lyde lidt “fluffy”, men vi afslører gerne, at det nærmest er en gyserserie, hvor vi hurtigt nærmer os apokalypsen. Læs vores anmeldelse af The Swarm serien her!

THE SWARM på Viaplay er en serie, der hører hjemme i genrerne sci-fi, thriller, drama og (uofficielt) gyser. Den kaldes en “miljøthriller”, hvilket måske ikke lyder uhyggeligt, men når det virker som om, hele planeten pludselig bekæmper menneskeheden, så er det altså effektivt.

I vanlig – og meget stærk – Viaplay-stil, er denne serie lavet sammen med et hav af andre store producenter. Herunder Hulu Japan og tyske ZDF for bare at nævne to. Det betyder også, at vi ser begivenhederne udspille sig i lande over hele kloden. Både de samme udfordringer og nogle forskellige. Det bliver hurtigt vildt.

Du kan læse videre på vores The Swarm serieanmeldelse herunder. Serien får premiere på Viaplay den 28. maj. Her frigives de to første (ud af otte) afsnit.

Naturen kæmper tilbage i The Swarm

I løbet af den første halvdel af serien får man knap nok en idé om, hvad titlen refererer til. Der sker nemlig mange forskellige frygtelige ting samtidig. Der opdages nye dyrearter, mens andre velkendte dyr lader til at have fået en infektion, der lynhurtigt påvirker mennesker. Med dødeligt resultat.

Det her er Corona og ebola på speed, og der sker i flere lande på samme tid.

Groft sagt viser The Swarm, hvordan menneskehedens brutale og hensynsløse behandling af verdenshavene får konsekvenser. Naturen kæmper simpelthen tilbage, og dét går ikke stille af sig.

KUNST IMMITERER VIRKELIGHED

Allerede i første afsnit af The Swarm hører vi om spækhuggere, der pludselig begynder at angribe både. Lige netop dette har der været skrevet om i de danske medier nu. Helt konkret i ugen op til at serien får premiere på Viaplay. Læs mere på Videnskab.dk her >

Senere finder du ud af, hvad titlen reelt refererer til. Uanset årsagen er det videnskaben, vi søger mod, når vi skal finde svar. I The Swarm er det helt konkret, hvorfor skibe på uforklarlig vis synker, hvordan skaldyr pludselig er giftige, og at finde årsagen til spækhuggere og hvaler angriber skibe.

The Swarm – Anmeldelse | Viaplay Miljø-thrillerserie

Internationalt stjernecast

Okay, det er måske ikke alle skuespillerne, du kender i The Swarm. Men hvis du er fan af genreproduktioner, vil du nok alligevel genkende en del.

Det gælder ikke mindst (faktisk måske især) Cécile de France fra den fantastiske Franske gyserfilm Haute Tension (2003). Hun spiller læge, der forsker i patogener. Altså, mikroorganismer, der fremkalder sygdom – noget der er giftigt for mennesker.

Derudover er også Oliver Masucci fra den tyske Netflix-serie Dark med i Viaplay-serien. Han er kaptajn på et af de skibe, der opdager den frygtelige (og lynhurtige) udvikling under havets overflade. Barbara Sukowa fra både Atomic Blonde, Servant og Hunters spiller også med i serien som ledende havforsker.

Der er naturligvis også en del skandinaviske islæt. En del af historien foregår i Norge, så det giver jo kun mening.

Her er det især svenske Alexander Karim (The Box) som videnskabsmanden Dr. Sigur Johansson, der har en afgørende hovedrolle. Det gør han virkelig godt. Han bør faktisk få langt flere engelsksprogede roller! Derudover spiller også finske Krista Kosonen (Beforeigners) en stor rolle i historien med Alexander Karim.

Se The Swarm på Viaplay

The Swarm er er baseret på den internationale bestseller skrevet af Frank Schätzings. Serien er skrevet af Steven Lally (Strike Back), Marissa Lestrade (Deep State), Chris Lunt og Michael A. Walker (Young Wallander, Devils). The Swarm beståer af i alt otte episoder.

Barbara Eder (Barbarians) har instrueret fire afsnit, mens Luke Watson (Ripper Street) og Philipp Stölzl (The Physician) står for to hver. Også på producer-siden er der yderst habile kræfter – herunder executive producers Mark Huffam (The Martian, Saving Private Ryan) og Ute Leonhardt (Killing Eve, Eat Pray Love).

Det er i øvrigt værd at nævne, at der er en række etablerede videnskabelige rådgivere bag serien. Såsom polar- og dybhavsforsker Prof. Dr. Antje Boe­t­ius fra Max Planck Institute og Det Kongelige Videnskabsakademi i Sverige. Samt dybhavsforsker Jon Copley, professor ved University of Southampton i England.

Selve konceptet var helt sikkert spændende for mig, men selv eksekveringen var bedre, end jeg havde turde håbe på. Det er en yderst velfortalt og velproduceret serie, der fokuserer på, at vi i virkeligheden ikke har meget magt her på vores blå planet. Vi bør derfor makke ret og passe ordentlig på den kære Moder Jord.

The Swarm har premiere på Viaplay den 28. maj 2023, hvor de to første afsnit frigives. 

Vores anmeldelse er baseret på de fire første afsnit.

FAKTA

Instruktører: Barbara Eder, Luke Watson, Philipp Stölzl
Manuskript: Steven Lally, Marissa Lestrade, Chris Lunt, Michael A. Walker
Medvirkende: Alexander Karim, Cécile de France, Leonie Benesch, Joshua Odjick, Krista Kosonen, Takuya Kimura, Barbara Sukowa

Plot

En ukendt bevidsthed, der synes at stamme fra langt nede i havets ukendte dybder, bruger vandet til at vise mennesket, hvor afhængigt det er af havet. Når skibe på uforklarlig vis synker, skaldyr bliver giftige, spækhuggere og hvaler angriber skibe, og vandet gør folk syge, tvinges jordens befolkning til at vende deres håb mod en lille gruppe videnskabsmænd.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.