THERE’S SOMETHING IN THE BARN er en ny julegyserkomedie, der udspiller sig i Norge og byder på morderiske nisser. Der er masser af vittigheder om amerikanere og nordmænd, som fungerer godt – for det meste. Læs hele vores anmeldelse af There’s Something in the Barn her!

THERE’S SOMETHING IN THE BARN er en ny julegyserkomedie med en klassisk gyserpræmis, men også referencer til ikoniske julekomedier. For mig var der masser af scener, der føltes som en direkte hyldest til Fars fede juleferie. Indrømmet, jeg ser den film (næsten) hvert år i julen, så måske er det især derfor.

Historien udspiller sig i Norge, men vi følger en amerikansk familie. Dette resulterer i en film, hvor folk taler engelsk, så den har den altafgørende internationale appel. Til info kommer de egentlige gyserelementer for fuld juleknald under tredje og sidste akt.

Læs videre på vores There’s Something in the Barn-filmanmeldelse nedenfor.

Først skal scenen sættes…

Som med mange andre julefilm begynder den med at sætte scenen, hvilket (naturligvis!) involverer et smukt snelandskab. Og selvfølgelig introduceres flere skæve og kitsch karakterer, da dette altså er en gyserkomedie.

Handlingen er meget enkel og starter, da vi møder Bill og hans familie, netop som de flytter ind i deres nye hjem i Norge. Bill har arvet sin onkels landejendom i Norge, hvilket har fået den lille amerikanske familie til at drømme om et nordisk eventyr. De vil nemlig lave gården om til en bed and breakfast.

At tilpasse sig en skandinavisk livsstil i en meget landlig del af Norge er ikke uden udfordringer. Da Bills søn, Lucas, udforsker laden på grunden, opdager han en gammel nisse, som bor der. Efter at have snakket med en lokal norsk nissespecialist – jo jo, sådan nogle findes – lærer Lucas, at der er regler, du skal følge, hvis du vil holde nissen glad.

Og tro mig, du vil gerne holde nissen glad!

Mens Lucas gør sit bedste for at følge reglerne, og endda interagerer med nissen, gør hans far det modsatte. Faktisk ignorerer Bill fuldstændig Lucas’ advarsler, hvilket gør nissen vred. Som vi lærer i åbningsscenen, gør man ikke nissen sur uden voldsomme konsekvenser.

There’s Something in the Barn – Anmeldelse | Julegyserfilm

Juletraditioner over hele verden

Fordi denne julefilm foregår i Norge, får vi et kærligt (og sjovt) kig på forskellige juletraditioner over hele verden. Især i USA og Norge. Det resulterer i mange jokes om både amerikanere og nordmænd, som fungerer godt – for det meste.

There’s Something in the Barn har en tendens til at gå efter to af de mest oplagte; Amerikanerne er højrøstede og har alle våben, mens nordmændene er reserverede og gerne drikker masser af alkohol. Igen, så er disse vittigheder heldigvis lavet med kærlighed og går hele tiden begge veje. På den måde fungerer det.

Især når det gælder om at få os til at holde af de forskellige karakterer, før vanviddet begynder. For det bliver ret vildt. Og ja, der kommer til at være blod. Masser af det. Det er også bare ekstra voldsomt, når der er blod i et snelandskab.

There’s Something in the Barn kan ses i biografen

Magnus Martens er instruktør på denne gyserkomedie med et manuskript skrevet af Aleksander Kirkwood Brown. Produceren er Kjetil Omberg, som har arbejdet på både Død sne 1 og 2 samt The Trip. Med andre ord masser af brutale gyserkomedier, hvilket er præcis, hvad denne også er.

Skuespillerne i denne norske julegyserkomedie består bl.a. af Martin Starr (Silicon Valley) som faderen, Bill. Blandt de norske karakterer ser vi også en del kendte ansigter. Heriblandt Henriette Steenstrup fra Netflix-serien Ragnarok som den lokale politibetjent. Hun er nok min yndlingskarakter i denne film.

Du vil også se Jeppe Beck Laursen fra nazi-zombie-gyserkomedien Død sne og den nyere Netflix-gyserkomedie The Trip.

For mig fungerer There’s Something in the Barn bedst, når den bruger tid på kulturelle forskelle eller ren kreativ overlevelsestaktik. Også i forhold til nostalgien fra både gysere og komedier fra 1980’erne. Hvis du er til den slags – herunder praktiske effekter fremfor CGI – bør There’s Something in the Barn være noget fra dig.

There’s Something in the Barn har premiere i de danske biografer den 2. november 2023.

FAKTA

Biografpremiere: 2. november 2023
Genre: Horror, Komedie
Instruktør: Magnus Martens
Medvirkende: Amrita Acharia, Martin Starr, Jeppe Beck Laursen, Townes Bunner, Calle Hellevang Larsen

Plot

There’s Something in the Barn er en jule-gyserkomedie, der udspiller sig i en norsk landsby, hvor en typisk amerikansk familie har arvet et lille landsted. Hvad familien ikke er klar over, er at landstedet også er hjem for en anden beboer: Nissen, som bor i familiens nye lade.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg