VIVARIUM er en sci-fi horrorfilm, der byder på et solidt mindfuck, der nok ikke vil være for alle! Et ungt par bliver ret tilfældigt fanget i et creepy mareridt. Derefter kæmper både vores hovedpersoner og filmens publikum med at løse det mysterie, der udspiller sig. Læs vores Vivarium anmeldelse her!

Vivarium er en film, der reelt ender som en genre-hybrid i horror, sci-fi og mystery-spændet. Det er bestemt ikke en kedelig hybrid, og slet ikke når både effekter og skuespil fungerer så godt som her.

Forestil dig, at du er ude og kigge på en bolig med en meget mærkelig ejendomsmægler. Pludselig bliver du forladt i et nybyggeri, hvor det tilsyneladende er umuligt at slippe væk fra. Uanset hvilken retning, du bevæger dig i, så ender du igen og igen foran det samme hus. Det er i sig selv den rene Twilight Zone-oplevelse.

Nu kommer der så pludselig en papkasse med et lille spædbarn og en besked om, at I skal opfostre barnet for at blive sat fri. Heller ikke dette “barn” er, hvad det ser ud til at være. Velkommen til et sandt helvede… held og lykke!

Den er lidt af af slowburner til tider og virkelig mærkelig, men heldigvis også uhyggeligt fascinerende! Læs resten af vores Vivarium anmeldelse herunder, og få måske en idé om filmen er noget for dig.

Imogen Poots, Jesse Eisenberg og et regulært mareridt

Det er to meget velkendte ansigter, der skal igennem et sandt sci-fi horror mareridt i Vivarium. Og nej, det er ikke en spoiler – desværre for dem! Heldigvis fungerer deres samspil utrolig godt, så det sikrer, at man ikke “falder af”, selvom tingene udvikler sig på mærkelig vis. De to hovedroller spilles af henholdsvis Imogen Poots og Jesse Eisenberg.

Vi har netop set Imogen Poots som en af hovedrollerne i Black Christmas, så det var en fornøjelse at se hende i en film, der har noget mere substans nu. Derudover tænker jeg stadig altså på Green Room (2015), når jeg ser hende.

Læs også: Vores anmeldelse af Black Christmas i 2019-nyfortolkningen her >

Jesse Eisenberg forbinder mange nok med hans rolle som Mark Zuckerberg i The Social Network-filmen. Med mindre man er zombiefan, og så er det nok især Zombieland, der er den oplagte reference. Er du superhelte-fan, så er det måske i stedet som Lex Luthor i de aktuelle DC Comics film som Batman v Superman: Dawn of Justice (2016).

En varm anbefaling: Se endelig Zombieland opfølgeren Zombieland: Double Tap (2019) som vi har anmeldt her >

Ja, Jesse Eisenberg har været vidt omkring, og han gør det generelt godt. Ofte er han møghamrende irriterende, men det er tit meningen. Faktisk er han dog ret nedtonet i Vivarium, hvilket klæder ham.

Hele filmen er fokuseret på disse to karakterer plus et ekstra lille væsen.

Derudover er der en væsentlig bifigur spillet af Jonathan Aris, der bare altid er fantastisk. Og ofte helt ekstremt creepy. Du vil sikkert genkende ham som “Captain Sokolov” fra Dracula mini-serien med Claes Bang i titelrollen. Ellers er hans rolle som Professor Clive Koch fra Netflix-serien The End of the F***ing World også ret mindeværdig!

Vivarium anmeldelse

En delvis dansk produktion

Filmen er en fællesproduktion, som blandet andet Danmark er inde over med flere produktionsselskaber og støttemidler. Foruden Danmark er det USA, Belgien og Irland, der har været med til at skabe dette vilde syretrip.

Meget af det, der virkelig skaber de vigtige rammer for denne fortælling, er helt sikkert effekterne. Det groteske “Stepford”-lignende boligområde, hvor alt er 100% identisk og lader til at fortsætte i det uendelige, er skabt så det virker både ægte og utrolig falsk og overfladisk.

Det kan vi blandt andet takke danske Jonas Ussing for, da han er en del af visual effects teamet på denne film. Hvis du har set Zombiehagen (eller bare The Rain-serien på Netflix), så ved du, at han skaber visuelle elementer, der ser næsten grotesk ægte ud. Det fucker altså også med din hjerne på den helt rigtige måde, når du ved, at det ikke kan være ægte, men alligevel ser sådan ud!

Og så er der parrets påtvungne “søn”, som de skal opfostre. Han er lige dele skræmmende, ynkelig, sårbar og brutal… det er ret fantastisk, men også virkelig creepy!

Det minder mig om, at underteksterne til Vivarium faktisk også fortjener ros. Endelig nogle oversættelser, der rent faktisk lyder som noget, et menneske ville sige. Det var en sand fornøjelse. Nå ja, og så er musikken i filmen faktisk også skabt af en dansker. Det er nemlig Kristian Eidnes Andersen, der står bag.

Jo jo, der er masser at være stolt af, når man ser Vivarium set med danske briller!

Vivarium anmeldelse

Se Vivarium på VOD nu!

Vivarium er instrueret af Lorcan Finnegan, der også er kommet på historien sammen med filmens manuskriptforfatter Garret Shanley. Det er Lorcan Finnegans anden spillefilm, da hans debut var Without Name fra 2016. Den blev også skrevet af Garret Shanley og er i samme genre.

Det er helt sikkert ikke en film for alle, men uanset hvad man synes om den, kan man i hvert fald ikke kalde den kedelig. Den er nemlig fuldstændig vanvittig på mange måder og fortjener at blive kaldt et “mindfuck”! Som en kompliment, naturligvis. Der vil nok være folk, der elsker Vivarium og kalder den et mesterværk, mens andre vil synes, den bare er ubehagelig.

Sådan er det, når man skaber noget, der ligger i et grænseland mellem noget sygt og noget virkelig genialt. Jeg var virkelig godt underholdt, men synes bestemt også det er en ubehagelig oplevelse. Alligevel kunne jeg sagtens finde på at se den igen. Ikke mindst for at fange flere detaljer.

Vivarium udkommer digitalt som leje og køb fra 7. maj 2020. Den kommer også på Netflix den 22. december 2020.

FAKTA

VOD-premiere: 7. maj 2020
Netflix-premiere: 22. december 2020
Genre: Horror, Thriller, Science Fiction
Instruktør: Lorcan Finnegan
Medvirkende: Imogen Poots, Jesse Eisenberg, Danielle Ryan, Molly McCann

Plot

Tom og Gemma (Jesse Eisenberg og Imogen Poots) er et ungt par på udkig efter deres første hjem sammen. Da de møder en (noget særpræget) ejendomsmægler, der påstår at have det perfekte hjem klar til dem, siger de derfor ja tak til en rundvisning. Hvad kan det skade, tænker de? Men da mægleren fører dem til et labyrintisk forstadskvarter bestående af uhyggeligt identiske huse, og derefter på mystisk vis forsvinder, bliver Tom og Gemma enige om at komme væk derfra hurtigst muligt. Der er bare lige et problem. Lige meget hvad de gør, ender de tilbage på præcis det samme sted og en ubehagelig sandhed går langsomt op for dem: Hvad der startede som en søgen efter drømmehuset er blevet til et surrealistisk mareridt, de ikke kan undslippe!

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.