ABANDONED er en ny gyserfilm på Netflix med masser af symbolik og vigtige budskaber. Med psykologisk gys som base har den et stramt greb om den uhyggelige stemning. Og den giver bare ikke giver slip. Den er dog desværre også for lang. Læs vores fulde Abandoned-filmanmeldelse her!

ABANDONED er en ny gyserfilm på Netflix, der har et lille, men meget stærkt cast. Faktisk vil jeg påstå, at du kunne se denne film alene for dens rollebesætning. Og ja, de leverer lige så stærke præstationer, som man efterhånden forventer af dem.

Et lille tip hvis du ikke er til spoilers; Spring traileren over, ellers bliver du spoilet på flere vigtige punkter!

Selve historien kunne have været stærkere. Eller måske bare strammere. En spilletid på 1 time og 40 minutter er simpelthen for lang. Især fordi det meste af historien afhænger af symbolik med fokus på psykologiske forhold. Det er relevant og spændende, men som film kunne dette have været stærkere.

Læs videre på vores Abandoned filmanmeldelse nedenfor. Filmen er kommet på Netflix den 5. oktober 2023.

Tidløse omgivelser og karakterer

Vi ved aldrig præcis, hvornår Abandoned finder sted. I stedet oplever vi en brutal åbning, og så er der et 40-årigt tidsspring ind i fremtiden. Det bringer os dog ikke til nutiden. Faktisk er det hele ret tidløst, mens det tydeligvis ikke føles som nutiden.

For det første er der intet tv, og heller ingen smartphones eller bærbare computere. I stedet er vi i et meget landligt område og i et hus med gamle møbler. Noget især manden (spillet af John Gallagher Jr.) ser ud til at kunne lide. Næsten på en meget hipsteragtig måde, hvor alt “retro” eller “vintage” per definition er cool.

Men lige en hipster-vinkel ville sætte historien i nutiden, hvilket den ikke ellers føles som.

Jeg kan heller ikke forestille mig, at jeg ville bringe en nybagt mor, som tydeligvis lider af fødselsdepression, til et nyt hus uden mennesker omkring. Det ville bare ikke være særlig hensigtsmæssigt efter moderne standarder. Især fordi hun er efterladt alene med den søde lille dreng næsten hele dagen.

Skuespillerne i Abandoned

Som den nærmeste nabo ser vi en karakter spillet af Michael Shannon. Han er meget tilbagelænet og behersket – og ja, lidt mærkelig, men føles ikke farlig. Det er faktisk en meget interessant rolle for Michael Shannon. På trods af at det er en ret lille rolle (i forhold til skærmtid sammenlignet med Emma Roberts), er den rigtig god til ham. Eller han er god til denne rolle!

Emma Roberts spiller rollen som ung nybagt mor, der kæmper for at få mening i både moderskabet og livet generelt. I et forsøg på at gøre livet bedre for sin mand (og forhåbentlig deres familie som helhed) accepterer hun at flytte til et meget landligt område. Ikke en god idé, men Emma Roberts spiller karakteren perfekt.

EMMA ROBERTS SOM PRODUCER

Se det seneste projekt fra Emma Roberts som producer her >

Overordnet set er Michael Shannon god, Emma Roberts er virkelig fantastisk og John Gallagher Jr. (en skuespiller jeg virkelig godt kan lide) er meget underudnyttet. Især da det meste af hans historie er det, der burde være blevet skåret for at skabe en stærkere kernehistorie. Det er ganske enkelt spild af hans talent!

Abandoned – Anmeldelse | Gyser på Netflix

Hvor dårligt kan du have det?!

Abandoned er en film, der byder på en ret dyster historie. En, der har depression og angst i konstant kamp. Og den, der lider, er også den, der konstant er taberen i den kamp, da vedkommende fortsat er plaget af begge.

Nu siger jeg ikke, at Abandoned fik mig til at føle mig deprimeret eller angst. Karaktererne i denne film har det dog meget sådan, at det enten er depression eller angst, der fylder i deres hverdag. Ofte en kombination. Og hovedpersonen (som sagt spillet ekstremt godt af Emma Roberts) lider rigtig meget i hele spilletiden.

Måske er det derfor, filmen føles for lang. Man får simpelthen et akut behov for at lade hende få en pause. Der er også en meget ægte gyserhistorie begravet i filmen. Det er ikke kun “i hendes hoved”, at tingene er mærkelige. Huset i denne film – næsten en karakter i sig selv – er virkelig også uhyggeligt og har sin egen dystre historie.

Se Abandoned på Netflix

Abandoned er Spencer Squires spillefilmsdebut, og jeg sætter virkelig pris på budskabet og kernehistorien. Der er en stærk psykologisk horror-base, der holder publikum meget engageret. Især takket være et meget stramt greb om netop den uhyggelige stemning, der aldrig giver slip.

Man får hele tiden følelsen af, at noget frygteligt kunne være lige rundt om hjørnet. Eller at det er lige om hjørnet.

Manuskriptet er skrevet af Erik Patterson og Jessica Scott. Både den (omend meget lille) historie og den måde, denne historie blev fortalt på, har meget godt at byde på. Med blot et par justeringer kunne denne film have ramt meget hårdere. Med andre ord forventer jeg store ting fra Spencer Squire i fremtiden. Forhåbentlig kan han leve op til dette.

Hvis du nyder en god psykologisk gyserfilm med overnaturlige elementer og nogle seriøst dårlige vibes i et gammelt landhus, så er Abandoned sikkert lige noget for dig.

Abandoned er på Netflix i Danmark fra den 5. oktober 2023.

FAKTA

Instruktør: Spencer Squire
Manuskript: Erik Patterson, Jessica Scott
Medvirkende: Emma Roberts, John Gallagher Jr., Paul Schneider, Michael Shannon

Plot

Et par, der har det svært i deres nye liv som forældre, søger fred i et isoleret hus på landet, men bliver hjemsøgt af husets grusomme fortid.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg