HAUNTED MANSION (2023) på Disney+ er en ny film inspireret af Disneyland-forlystelsen af samme navn. Det er en gyserkomedie for hele familien, men bliv hos dine børn, mens I ser den – i hvert fald første gang. Et fantastisk cast og god historie. Læs hele vores Haunted Mansion-filmanmeldelse her!

HAUNTED MANSION (2023) er nu på Disney+, og det er virkelig en gyserkomedie for hele familien. At frigive den på Disney+ i oktober er naturligvis oplagt, og jeg kan sagtens forestille mig, at yngre seere når at se den en del gange, før Halloween er slut.

Historien er ret dyster i forhold til dyb sorg, men de paranormale gys og den letbenede komedie forhindrer den i at blive for mørk.

Med en spilletid på lige omkring to timer er den dog for lang. Hvis der var skåret godt 15 minutter, havde det helt sikkert givet en strammere og stærkere helhedsoplevelse. Når det er sagt, kunne jeg stadig forestille mig at se den igen. Den kan især være god til at introducere gysergenrens fortræffeligheder til næste generation.

Læs vores Haunted Mansion-filmanmeldelse nedenfor. Den var i biograferne i sommers og er på Disney+ (og VOD) fra den 4. oktober 2023.

Fra Disneyland-forlystelse til film

De fleste vil nok vide, at det ikke er første gang, Disneyland-forlystelsen “Haunted Mansion” er blevet lavet til en film. For 20 år siden (i 2003) medvirkede Eddie Murphy i The Haunted Mansion (dansk titel: Spøgelseshuset). Denne nye 2023-version er dog ikke blot en genindspilning, men en helt ny historie og film.

I øvrigt med en historie, der har ret meget dybde og flere lag, der vil ramme forskelligt for seere i forskellige aldre.

Selvom denne Haunted Mansion-film fra 2023 er for hele familien, er den også en gyserkomedie. Vi taler spøgelser, der forsøger at dræbe levende mennesker og masser af skræmmende øjeblikke. Den kommer som sagt også ind på emner som sorg og endda depression.

I denne nye version møder vi en kvinde (Rosario Dawson) og hendes søn (Chase Dillon), som ønsker at starte deres liv på ny og i nye omgivelser. Desværre viser det sig, at det sted, hvor de planlægger at bo i og skabe en Bed & Breakfast, er netop det hus, som denne film er opkaldt efter.

Da mor og søn indser, at det er et overordentligt hjemsøgt sted, får de ret hurtigt kontakt til en noget aparte gruppe eksperter. Formålet er at få deres hjælp til at slippe af med de paranormale beboere. Men det er naturligvis hverken let eller simpelt.

Og ja, jeg oversimplificerer – selvfølgelig – men du skal opleve alle detaljerne på egen hånd.

Hvis du nogensinde har prøvet Disneyland-forlystelsen, som denne er baseret på, bør du føle dig “hjemme”. Der er masser af direkte referencer til forlystelsen, så selv hvis det er et stykke tid siden, du har været i Disneyland, vil der nok ringe en klokke eller to undervejs.

Haunted Mansion (2023) – Anmeldelse | Disney+ Familiegyser

Mange sjove karakterer

Hvis der er én karakter, der ikke skal være sjov, så er det Ben Matthias. Han er videnskabsmand og tror ikke rigtig på det paranormale eller overnaturlige. Selvfølgelig vil det hurtigt komme til at ændre sig, og LaKeith Stanfield spiller rollen som Ben perfekt. Han fungerer også rigtig godt sammen med Rosario Dawson og Chase Dillon, som spiller mor og søn, der har hårdt brug for hjælp i det hjemsøgte palæ, de lige har købt.

Personligt elskede jeg også, at det aldrig blev en langtrukket udfordring i forhold til om mor, Gabbie, troede på sin søn, Travis, da han sagde, at noget var helt galt. I det øjeblik hun følte, at der vitterligt var noget galt, tog hun sin søn og løb.

Det er egentlig en meget lille detalje, men en der betyder meget for mig. Især fordi jeg føler, jeg har set så mange film, hvor forældre ignorerer både deres børns bekymringer og ting, der sker omkring dem.

Indrømmet, så er jeg altid glad for at se både LaKeith Stanfield (The Changeling-serien) og Rosario Dawson (Calls), så det var ingen overraskelse, at de fungerede så godt i denne Disney-film. Den unge Chase W. Dillon var dog en dejlig overraskelse. Børnekarakterer kan skrives og spilles ret kikset eller overgearet, men Chase W. Dillon (Saint X) formår at portrættere Travis på en måde, der fik mig til at ønske, at han var med i endnu flere scener. Skønt talent i det barn!

Foruden de tre ovennævnte skuespillere har vi et ægte all-star cast med i Haunted Mansion (2023). Det inkluderer Tiffany Haddish, Owen Wilson og Danny DeVito og derudover i mindre nøgleroller (nogle gange cameo-lignende) ser vi Daniel Levy, Winona Ryder, Jared Leto og Jamie Lee Curtis.

Se Haunted Mansion (2023) på Disney+ eller VOD nu!

Justin Simien er instruktøren bag Haunted Mansion i denne 2023-version, og jeg nød den meget mere, end jeg havde forventet. Eftersom det er en gyserkomedie for hele familien forventede jeg, at det ville være ret fornuftig underholdning. Historien i denne film går dog meget dybere på overraskende måder. Tidligere arbejdede Justin Simien på Bad Hair (2020), en Hulu-gyser, han både skrev og instruerede.

Manuskriptet til Haunted Mansion kommer fra Katie Dippold, som har arbejdet på en masse solide komedieproduktioner. Herunder gyser- og komediehybrider, såsom Ghostbusters-filmen fra 2016. En film, jeg stadig nyder at gense nu og da – præcis som de andre film i franchisen.

Ud over at se denne nye 2023-film som en del af et Disney+ abonnement, kan du også købe den digitalt. Hvis du gør det, får du eksklusivt bonusindhold af “behind the scenes” varianten. Med dette fantastiske cast kan det være værd at overveje, hvis du nyder den slags, og ikke har Disney+.

Haunted Mansion (2023) er på Disney+ fra den 4. oktober 2023.

FAKTA

Instruktør: Justin Simien
Manuskript: Katie Dippold
Medvirkende: LaKeith Stanfield, Tiffany Haddish, Owen Wilson, Danny DeVito, Rosario Dawson, Chase W. Dillon, Daniel Levy, Jamie Lee Curtis, Jared Leto, Winona Ryder

Plot

Disneys “Haunted Mansion”, baseret på forlystelsen af samme navn, fortæller historien om en kvinde og hendes søn, der hyrer en gruppe såkaldte spirituelle eksperter bestående af en tidligere videnskabsmand, en besynderlig synsk, en usædvanlig præst og en barsk universitetsprofessor til at hjælpe sig med at slippe af med de overnaturlige beboere, der har indtaget deres hus.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg