JUNG_E på Netflix er en ny sci-fi-thriller fra Sydkorea. Den kommer fra instruktøren af Train to Busan og Hellbound-serien. Historien føles som en kombination af mange kendte historier, men er også helt sin egen. Læs vores fulde Jung_E filmanmeldelse her og find den på Netflix!

JUNG_E er en ny Netflix sci-fi thriller fra Sydkorea. Historien er Robocop møder I, Robot med et strejf af både Terminator og Ex-Machina. Så ja, der er meget, der føles bekendt, men også rigtig meget mere ved denne historie.

Det faktum, at denne film er relativt kort efter sydkoreanske standarder, gør den bare endnu mere imponerende. Spilletiden er kun 98 minutter. Den er også fra instruktøren af zombie-sensationen Train to Busan og den succesfulde Netflix-serie Hellbound. I september 2022 blev det i øvrigt endelig annonceret, at der er en Hellbound sæson 2 på vej til Netflix!

Læs videre på vores Jung_E filmanmeldelse nedenfor. Du finder den på Netflix fra den 20. januar 2023.

JUNG_E – Anmeldelse | Koreansk Sci-fi Thriller

Intens action og brutal sorg

Selvom Jung_E først og fremmest er en sci-fi-thriller, ved vi alle, at de mest effektive historier er dem, der rører vores hjerter. Det er noget, den nye Netflix-film udmærker sig ved.

Når filmen begynder, er det med informationen om, at Jorden er blevet ødelagt af drastiske klimaændringer. Dette har resulteret i, at de fleste tilbageværende mennesker er migreret til beskyttelses-kolonier i det ydre rum.

Men – som det altid sker med os mennesker – den samlede indsats for at redde menneske-racen holder ikke længe. Nogle af de nye kolonier i ydre rum, erklærer nemlig krig mod de andre. Hvorfor? Ja, hvorfor ikke?! Der er jo stadigt knappe ressourcer, så i vanlig stil mener nogle, at de skal have en større del af kagen.

En borgerkrig, der finder sted både i rummet (og på Jorden, hvor nogle mennesker stadig bor) er derfor i fuld gang, da Jung_E begynder. For at vinde krigen har nogen fundet på den geniale idé at klone deres mest effektive elitesoldat.

Eller rettere, bygge den ultimative A.I. soldat (en terminator, om du vil) og brug hjernedata fra Kaptajn Yun Jung-yi. Selve navnet “Jung-yi” bliver opgraderet lidt til JUNG_E, og dermed er Jung_E-programmet for A.I. soldater født.

JUNG_E – Anmeldelse | Koreansk Sci-fi Thriller

JUNG_E er dedikeret til én af filmens stjerner

Kaptajn Yun Jung-yi spilles af Kim Hyun-joo (Hellbound), som gør et fremragende stykke arbejde med at være både soldat og forælder. I denne historie er vi et par årtier efter kaptajnens død i kamp. Det var dog muligt at bevare hendes hjernedata, og så blev JUNG_E-projektet som sagt skabt derfra.

Nu, 35 år senere, er Jung-yis egen datter Yun Seo-hyun (Kang Soo-youn) leder af JUNG_E-projektet. Forestil dig at se, hvad der i bund og grund er en android-klon af din mor – en androide, der ikke ved, hun ikke er et menneske – dø og lide igen og igen, mens de træner hende.

Det. Er. Brutalt.

Kang Soo-youn skaber et portræt af dette menneske, der på stille vis udtrykker så meget hjerte og smerte som Jung-yis datter. Hun er et menneske, der har et kæmpe ansvar (potentielt for hele menneskehedens fremtid) og som skal være professionel i sin tilgang til projektet hele tiden. Uagtet hendes personlige relation.

Filmen er faktisk dedikeret til denne skuespiller, som desværre døde den 7. maj 2022. Kang Soo-youn blev fejret som “den første verdensstjerne” fra Sydkorea takket være hendes arbejde i 1980’erne og 1990’erne. I denne film er hun også hjertet i fortællingen!

Menneskerettigheder for A.I. androider?

Kronoid er et militært A.I. udviklingsselskab, der står bag JUNG_E projektet. Men det at gemme dine egne “hjernedata” er noget, alle kan gøre i denne verden. Eller rettere, enhver med penge, kan selv vælge vilkårene.

Du kan nemlig vælge at få dine hjernedata overført til en Android på den dyre plan, og dermed fortsætte med at leve. Du får endda rettigheder på niveau med mennesker – inklusiv retten til at gifte dig. Dine rettigheder som android afhænger dog af, hvilken slags “hjernedataplan”, du har råd til.

De billigere løsninger betyder nemlig reelt, at din hjernedata – som er det, der indeholder din identitet, evner og minder – er ejet af et firma.

Dette er endnu en brutal del af JUNG_E, som også fungerer som en stærk social kommentar om personlige data og retten til privatliv. Ja, rettigheder som menneske generelt.

Se JUNG_E på Netflix!

Forfatteren og instruktøren af JUNG_E er Yeon Sang-ho, og dét er en filmskaber, vi er kommet til at elske her på Heaven of Horror. Vi er dog langt fra alene om at have opdaget hans fantastiske arbejde, da mange genrefans elsker hans produktioner.

Yeon Sang-ho skrev og instruerede Train to Busan, som var et kæmpe hit både i Sydkorea og internationalt. Filmen fik endda en efterfølger – ikke at den var nær så god, men man kan jo ikke vinde hver gang.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af Train to Busan 2-filmen, som fik titlen Peninsula >

Heldigvis skabte Yeon Sang-ho også Netflix-serien Hellbound, som var rigtig god. Og igen også brutal! Jeg glæder mig derfor uhyggeligt meget til sæson 2 af dén vilde serie.

Der er mange små twist undervejs i denne nye Netflix sci-fi thriller, men vigtigst af alt slutter filmen på en sådan måde, at en efterfølger er mulig. Jeg håber virkelig, at vi får en JUNG_E 2 på Netflix. Forhåbentlig kan en JUNG_E 2 så bevise, at Yeon Sang-ho også kan lave en fantastisk efterfølger.

Selv hvis der ikke kommer en efterfølger, kan jeg varmt anbefale at tjekke JUNG_E ud på Netflix. Den leverer action, thriller, sci-fi og meget mere. En stærk historie, der fokuserer på meget mere end det, vi måske kan gøre i fremtiden. I stedet spørger den også; Bare fordi vi kan, betyder det så, at vi skal? Og hvem skal bestemme dette?!

JUNG_E er ude på Netflix globalt fra den 20. januar 2023.

Plot

I en postapokalyptisk nær fremtid leder en forsker et laboratoriums bestræbelser på at afslutte en borgerkrig ved at klone hjernen fra en heroisk soldat – hendes mor.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.