AFGRUNDEN på Netflix er en ny katastrofefilm fra Sverige (engelsk titel: THE ABYSS). Første akt er godt med troværdige karakterer, sidste akt er forfærdeligt med et forkert fokus. Læs vores fulde Afgrunden-filmanmeldelse her!

AFGRUNDEN er en ny Netflix-film fra Sverige. Det er en katastrofefilm, der fokuserer på udfordringen ved en mine, der begynder at kollapse og truer med at tage en hel by med sig. Det er i bund og grund en action-thriller, der har et underliggende familiedrama, der truer med at overtage plottet. Og i sidste akt er det næsten, hvad der sker.

Der er også nogle falske spor undervejs, og det er bare altid til stor irritation for mig. Jeg kan ikke udstå, når en filmskaber lyver for at narre publikum, så der kan komme et “plot twist” senere. Et andet øv herfra er, at selvom mange mennesker helt forventeligt dør i denne katastrofefilm, er der blandt vigtige biroller meget forudsigelige dødsfald.

Lidt ligesom når den pige, der ikke er jomfru – eller enhver der tilhører en minoritet – dør i gyserfilm. Præcis som det påtales i film som Scream. Jeg gider det simpelthen ikke. Det er for nemt!

Læs videre på vores Afgrunden-filmanmeldelse nedenfor. Find den på Netflix fra den 16. februar 2024 – hvis du bruger engelsk sprogindstilling på Netflix, hedder den The Abyss.

Velkommen til mineland

Da Afgrunden starter, er det med info om aktuelle problemer med en kollapsende mine. Det har nemlig allerede resulteret i, at dele af byen er flyttet længere væk, mens mange bygninger og beboere stadig står tilbage. Er det sikkert? For nu, ja. Måske. Men det kommer snart til at ændre sig.

Frigga (Tuva Novotny fra Annihilation) har et meget risikabelt job som sikkerhedschef i Kiirunavaara-minen. Hendes familie er desuden også i opbrud, da hun er ved at blive skilt fra sin mand, deres datter hader alt, der involverer minen, og deres søn er ikke at finde, selvom det er hans fødselsdag. Og så er hendes nye kæreste, Dabir (Kardo Razzazi fra The Head) netop dukket op i Kiruna på besøg.

Midt i al familiedramaet begynder Friggas by at kollapse, da minen er blevet voldsomt ustabil.

Da Kirunas gader pludselig begynder at ryste, resulterer det i store revner i vejene. Der er også dukket synkehuller op, så det står nu klart, at Kiruna endegyldigt er ved at falde ned i undergrunden. Ifølge plottet skal Frigga nu hjælpe med at få sig selv og beboerne ud af Kiruna, før de bliver trukket ned i afgrunden.

Det er dog ikke helt det, der sker, når vi kommer til sidste akt. Og det giver en frygtelig afslutning på Afgrunden!

Afgrunden / The Abyss (2023) – Anmeldelse | Netflix katastrofefilm

Det kunne have været så meget bedre!

Da Afgrunden startede, elskede jeg stilen på den og karaktererne. Især Tuva Novotny i spidsen som Frigga. Første akt føles næsten som en indiefilm med fejlbehæftede karakterer og realistiske interaktioner mellem venner, kærester og familiemedlemmer af enhver slags.

Anden akt begynder at føles lige så usikkert som jorden i denne kollapsende by. Det er ikke helt skidt, og efter 1 time (af 1 time og 43 minutters spilletid) sker den egentlige katastrofe. Indtil da er der sket mindre kollaps i minen, og folk er da også døde i den forbindelse. Alligevel er det først omkring en times tid inde, at den helt store katastrofe sker!

Så kom tredje og sidste akt, som ændrede fokus fuldstændigt. Vi kommer alt for langt væk fra den store katastrofe, det burde handle om. I stedet er det personligt drama og scener, der føles som en kopi af diverse Hollywood-blockbusters. Sådan nogle fra 90’erne.

Jeg blev først vred og skuffet, men så – og det her er værre – mistede jeg bare interessen og ville have det overstået.

Se Afgrunden / The Abyss på Netflix nu!

Instruktøren af Afgrunden er Richard Holm. Han er også en af manuskriptforfatterne sammen med Robin Sherlock Holm og Nicola Sinclair. Foruden at “Robin Sherlock Holm” jo er et ret fedt (og lidt spøjst) navn, har jeg ikke noget kendskab til nogle af dem. Afgrunden får sin store debut på Netflix her i 2024, men fik biografpremiere i Sverige i efteråret 2023.

Den internationale titel er The Abyss (2023). Det er der jo allerede en vis Oscar-vindende film fra 1989 af instruktør James Cameron, der hedder. Dén film kom så til at hedde Dybet herhjemme, og man kunne have ønsket, at Afgrunden var gået med en anden engelsk titel. Bare for sin egen skyld. Omvendt er det langt fra det største problem, filmen har.

Vi har set en del katastrofefilm fra Norge af forskellig slags. Fra jordskælv til tsunamier og endda trolde. Men selvom de også havde karakterdrevne historier, gik de aldrig langt væk fra den egentlige katastrofe. Den svenske filmskaber bag Afgrunden ville gøre klogt i at lære af nordmændene i den forbindelse.

Det er kun den gode produktionskvalitet og lovende start, der gør, at vi ender med at give denne film 3 splatter.

Afgrunden er på Netflix globalt (undtaget i Sverige) fra den 16. februar 2024.

FAKTA

Instruktør: Richard Holm
Manuskript: Richard Holm, Robin Sherlock Holm, Nicola Sinclair
Medvirkende: Tuva Novotny, Felicia Maxime Truedsson, Kardo Razzazi, Tintin Poggats Sarri, Peter Franzén, Edvin Ryding

Plot

Mens den svenske by Kiruna synker, er Frigga splittet mellem sin familie og sit arbejde som sikkerhedschef for verdens største underjordiske mine.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.