BIG SKY er en ny thriller-serie på Star på Disney+ her i Danmark. Serien blev hurtigt forlænget, hvilket altid tyder godt. Det er da også ren guf til fans af både seriemorder-plots og serier som Bates Motel. Læs vores Big Sky serieanmeldelse her!

BIG SKY er en ny thriller-serie, der kan ses på Star på Disney+ her i Danmark. I USA vises serien på ABC, hvor den blev lidt af et surprise-hit fra starten. Egentlig var det kun de første fem afsnit, der var endegyldigt købt, da serien fik premiere i november 2020.

Lynhurtigt kom bestillingen på en fuld sæson med hele 16 afsnit dog i hus, da serien fangede publikum med det samme. Vi har set de første otte afsnit af Big Sky og er dermed halvvejs igennem den første sæson. Uden at overdrive, så startede serien godt med et solidt afsnit 1 og er kun blevet bedre henad vejen!

Læs resten af vores Big Sky sæson 1 anmeldelse herunder.

Ny serie starter med et brag

Afsnit 1 af Big Sky byder på en del overraskelser, hvor især én hændelse gør det tydeligt, at man ikke kan vide sig sikker på noget som helst. Det er nok heller ikke uden grund, at der er samlet et cast af velkendte skuespillere fra både film og serier.

Nå ja, og så er serien jo også skabt af David E. Kelley, hvilket altid er et godt udgangspunkt. Mere om ham senere.

Hovedpersonerne i Big Sky spilles af Katheryn Winnick (Vikings tv-serien) og Kylie Bunbury (Under the Dome). De spiller henholdsvis Jenny Hoyt og Cassie Dewell, der er to virkelig seje kvinder. På hver deres måde har de desuden et forhold til Cody Hoyt, der spilles af Ryan Phillippe (Wish Upon).

Også John Carroll Lynch (Zodiac) er med og spiller en meget fascinerende karakter som “State Trooper Rick Legarski”, mens Brian Geraghty (Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile) er truckeren Ronald Pergman. Bare rolig, begge disse karakterer skal nok hurtigt gøre indtryk!

Derudover kommer Ted Levine (Buffalo Bill i Ondskabens Øjne) også til at være med senere i sæson 1. Han er med fra afsnit 10, så castet bliver løbende udvidet med flere ikoniske genreskuespillere.

Big Sky: Sæson 1 – Anmeldelse

En ny Norman Bates?

Der er helt sikkert mange grunde til at give denne serie en chance. Både når det gælder castet og selve seriemorder-plottet. Faktisk er det mere en serie-kidnapper end en seriemorder, men man ved selvfølgelig aldrig, hvor dette ender. Og så skal jeg heller ikke afsløre mere!

Der er faktisk lagt i kakkelovnen til rigtig mange forskellige plot-udviklinger, så det lover rigtig godt.

Til gengæld jeg fortælle om karakteren Ronald, der minder ret meget om Norman Bates. Eller rettere, det er ikke selve Norman Bates karakteren, han minder om, men derimod hans forhold til moar. Eller “mother” som han kalder hende.

Det er faktisk et ret sygt forhold de to har. I en sådan grad at man ikke helt ved, om man skal grine eller græde. Derfor er det en oplagt anbefaling at se Big Sky, hvis du var fan af Bates Motel-serien.

Big Sky: Sæson 1 – Anmeldelse

Se sæson 1 af Big Sky på Star via Disney+

Skaberen af Big Sky er som tidligere nævnt David E. Kelley. Han har senest været skaber på Susanne Biers The Undoing samt megahittet Big Little Lies. Han stod også bag adaptionen af Stephen Kings trilogi om den pensionerede betjent Bill Hodges. Det blev til Mr. Mercedes-serien.

Selve Big Sky tv-serien er desuden baseret på “The Highway” bogserien af C. J. Box.

For en god ordens skyld har David E. Kelley da også skrevet filmmanuskripter. Han skrev såmænd krokodille gyser-komedien Lake Placid (1999), så han kan lidt af det hele. Tidligere lavet han også en del komedie, men holder sig nu ret meget til genreproduktioner. Der er også mange andre forfattere ombord til at skabe hele serien.

Her skal vi helt klart have fremhævet vores egne danske Maria Sten, der slet (slet!) ikke får nok omtale herhjemme. Hun spillede en bærende birolle i Swamp Thing-serien, der desværre ikke fik en reel chance, og hovedrollen i sæson 4 af Channel Zero.

Med Big Sky er Maria Sten hoppet om bag kameraet og har allerede stået for et af de stærkeste afsnit i serien. Derudover er hun “story editor” på hele sæson 1. På instruktørsiden er der også hentet nogle tunge skyts ind. Blandt andre Jennifer Lynch (Boxing Helena, 1993) og Paul McGuigan (Dracula miniserien med Claes Bang).

Du kan ikke binge-watche Big Sky, hvis du vil være med fra den danske premiere. Serien debuterer med de to første afsnit, og derefter kommer der et ugentligt afsnit. Dermed vil Danmark desværre være lidt efter den amerikanske premiere, så det er om at undgå spoilers.

Big Sky får premiere på Star på Disney+ med de to første afsnit den 23. februar 2021. Derefter kommer der et ugentligt afsnit hver fredag. OBS! Der er pause efter afsnit 9, men afsnit 10 vender tilbage den 21. maj.

FAKTA

Medvirkende: Katheryn Winnick, Kylie Bunbury, Brian Geraghty, Dedee Pfeiffer, Natalie Alyn Lind, Jade Pettyjohn, Jesse James Keitel, John Carroll Lynch, Ryan Phillippe

Plot

Privatdetektiverne Cassie Dewell og Cody Hoyt går sammen med sidstnævntes ekskone og tidligere betjent, Jenny Hoyt, i deres søgen efter to søstre, der er blevet kidnappet af en lastbilchauffør på en fjerntliggende motorvej i Montana. Men da de opdager, at søstrene ikke er de eneste, der er forsvundet i området, bliver det en kamp mod uret for at få stoppet morderen, før en ny kvinde bliver fanget.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.