BLOOD & GOLD på Netflix er en ny blodig krigs-thriller fra Tyskland. Den har et strejf af mørk komedie og Western – en rigtig hybrid, men til tider en anelse for langsom. Læs vores Blood & Gold-filmanmeldelse her!

BLOOD & GOLD er en ny Netflix-actionthriller, der foregår i de sidste dage af Anden Verdenskrig. Den er fra Tyskland og dækker både krigens rædsler og nazistiske soldaters foragtelige handlinger. Samtidig viser den, hvad almindelige tyske borgere blev udsat for.

Okay, det kan måske få det til at lyde som et mørkt drama, men det har den også momenter af. Overordnet set er det dog i høj grad en action-thriller med et strejf af mørk komedie for at gøre det hele mere tåleligt. Og titlen lyver ikke; Det er meget blodigt (og brutalt).

Spilletiden på 100 minutter er dog lidt for lang for mig, da den kunne have været fortalt mere stramt.

Læs videre på vores Blood & Gold-filmanmeldelse nedenfor. Find den på Netflix fra den 26. maj 2023.

En enkel historie drevet af spændende karakterer

Ikke ulig Saving Private Ryan er plottet i denne 2. verdenskrigsfilm meget simpelt. Det, der får historien til at fungere, er de spændende karakterer og de alt for realistiske og ærlige skildringer af et krigshærget land. Og i særdeleshed borgerne, der er tvunget til at gennemleve det hele.

Historien i Blood & Gold udspiller sig i foråret 1945. Med andre ord, 2. verdenskrigs sidste dage. Men det er ikke slut endnu!

Det får vi en førstehåndsberetning om gennem historien om den tyske desertør Heinrich (Robert Maaser). Han har aldrig ønsket at gå i krig – som de fleste andre tyskere – og efter seks år er han helt færdig med krigen. Selv de tyske soldater begynder at fornemme, at det ikke ender godt for nazisterne.

Den unge og meget modige gårdejer Elsa (Marie Hacke) forsøger at hjælpe ham, mens han flygter fra nazisterne, der vil straffe ham som desertør. Med en brutal SS-trop i hælene ender de alle i en lille landsby, hvor SS-troppen hele tiden var på vej hen.

De ved, at der er gemt en skat i et hus, der tidligere var ejet af en jødisk familie – en god mængde guld (deraf titlen). Nazisternes actionfyldte jagt på guldet, og en kamp for at overleve for alle andre, kulminerer i et blodigt opgør. Hverken landsbykirken eller præsten er i sikkerhed i denne Netflix-film.

Blood & Gold – Anmeldelse | Netflix Krigs-thriller

Inglourious Basterds møder All Quiet on the Western Front 

Netflix beskriver denne action-krigsthriller som Inglourious Basterds møder All Quiet on the Western Front. Denne beskrivelse er overraskende nøjagtig. Jeg vil dog argumentere for, at Blood & Gold ikke bruger humor nær så meget, som Tarantinos Inglourious Basterds.

Krigens rædsler fra All Quiet on the Western Front er dog helt bestemt i samme ånd.

Og så alligevel har den også et tydeligt strejf af den Western-kant, der blev brugt i den brutale, finske krigsfilm Sisu. I Blood & Gold er det meget tydeligt via både musik og skrifttypen på introteksterne. Den overordnede stil er dog meget forskellig mellem de to.

Sisu var mere en spaghettiwestern, mens Blood & Gold i høj grad er en klassisk western af en nyere slags. Vi taler ikke om flotte cowboy-kostumer, men derimod den mørke og grove realisme i det hele.

Se Blood & Gold på Netflix nu!

Peter Thorwarth er instruktør af Blood & Gold, mens manuskriptet kommer fra Stefan Barth. Forrige film fra Thorwarth var Netflix-filmen Blood Red Sky (2021), så han har tydeligvis en forkærlighed for “Blood”-titler. De to film kan dog ikke sammenlignes, da sidstnævnte var en vampyrgyser.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af Blood & Gold instruktørens gyserfilm Blood Red Sky >

Hvis Blood & Gold havde været bare ti minutter kortere, havde den helt sikkert været stærkere. Den mister noget momentum undervejs, hvilket Sisu (ja, på trods af at det var en meget anderledes film i stilen) formåede at undgå.

Når det er sagt, anbefaler jeg stadig, at du også tjekker denne seneste krigsfilm ud, da der er masser til fans af genrefilm.

Fun fact: Hvis du er fan af den tyske Netflix-serie Dark, vil du sikkert genkende den hårde landsbykvinde, Sonja. Hun er spillet af Jördis Triebel, der portrætterede Katharine Nielsen i Dark.

Blood & Gold er på Netflix fra den 26. maj 2023.

FAKTA

Instruktør: Peter Thorwarth
Manuskript: Stefan Barth
Medvirkende: Robert Maaser, Marie Hacke, Alexander Scheer, Florian Schmidtke, Jördis Triebel, Stephan Grossmann

Plot

Ved 2. verdenskrigs afslutning bliver en tysk desertør og en ung kvinde trukket ind i en blodig kamp med en gruppe nazister på jagt efter skjult guld.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg