CAPTIVE AUDIENCE: A REAL AMERICAN HORROR STORY på Disney+ er en ny true crime-dokumentarserie i tre dele. Baseret på to meget højprofilerede sager. Den ene handler om bortførelse af et barn, den anden handler om en seriemorder. Læs vores fulde anmeldelse af Captive Audience-serien her!

CAPTIVE AUDIENCE: A REAL AMERICAN HORROR STORY er en ny Disney+ dokumentarserie. Vi er i true-crime-genren, og begge sager burde være rimelig velkendte. Personligt kender jeg bedst én af ​​sagerne, fordi den blev lavet til en tv-produktion. Den anden sag kender jeg fra nyhederne og true-crime-podcasts. Selv den danske podcast Mørkeland har dækket sagen.

Selvom jeg egentlig godt vidste, at de to sager var forbundet – fordi to af hovedpersonerne i de to sager er brødre – var jeg aldrig klar over, hvad der skete med ofret i den første sag. Desværre gør det reelt alt endnu mere tragisk! Det er en dokumentarserie i tre dele, og hver af de tre afsnit er fascinerende i sig selv.

Læs videre på vores anmeldelse af Captive Audience-serien nedenfor. Du kan finde alle tre afsnit på Disney+ fra den 6. juli 2022.

Fra offer til helt

Afsnit 1 og 2 handler om Steven Stayner. Han blev kidnappet, da han var 7 år gammel og kom først tilbage til sin familie syv år senere. Hans historie blev gjort berømt i tv-produktionen Jeg ved jeg hedder Steven (1989).

Som med enhver fiktiv produktion blev flere ting ændret i tv-serien. Disse ting er dækket ret godt i denne Disney+ dokumentarserie. Vi hører blandt andet diskussioner mellem forfatteren og producenten af denne tv-serie i forbindelse med produktionen. De taler meget åbenhjertigt om, hvordan og hvorfor historien bør/må fortælles på den valgte måde.

Du vil også høre optagede interviews med Steven Stayner selv, der er lavet som research til serien. Disse afspilles kort for os seere, så vi kan høre, at kvaliteten desværre ikke blevet bevaret særlig godt. Af denne grund får vi Corin Nemec – der spillede Steven i tv-serien – til at læse Steven Stayners svar fra en transskription. Det fungerer faktisk rigtig godt. Især fordi årsagen til denne metode forklares tydeligt!

DU VIL MÅSKE OGSÅ VÆRE INTERESSERET I:

Netflix true-crime serien Conversations with a Killer >

Da Steven Stayner endelig slap væk fra sin kidnapper, var det fordi, han havde bortført en ny ung dreng. Steven tog simpelthen afsted med den unge dreng og reddede dem begge. Det gjorde ham selvfølgelig til en helt (hvilket han absolut var), men han blev også jaget af pressen på de mest utilgivelige måder. Noget, som denne dokumentarserie gør meget ud af at fremhæve.

Pressens jagt på et offer, der blev helt, var næsten ved at smadre hans mulighed for nogensinde at få et normalt liv igen.

Captive Audience – Anmeldelse | Disney+ True Crime

En rigtig amerikansk gyserhistorie

Afsnit 3 handler om Cary Stayner, og det er her, historien bliver endnu mørkere. Baseret på hvem du spørger, var Cary enten en god fyr eller en, der altid var en smule mærkelig. Da han voldtog flere kvinder og blev dømt for at have dræbt fire, er jeg tilbøjelig til at tro på dem, der siger det sidste. Det er også denne sag, der bl.a. har været dækket i podcasten “Mørkeland”, så du kender måske til sagen derfra.

Ligesom Ted Bundy altid blev beskrevet som en charmerende mand, så er der næsten altid også folk, der gennemskuer disse typer. Normalt er det kvinderne, der slipper væk, eller mændene, de ikke har nogen interesse i.

Sidstnævnte opdager typisk de dystre sider af disse personer, der senere afsløres som seriemorderen, fordi de glemmer at “tænde for charmen”. Noget der hurtigt afslører deres sande natur.

Når du ser billeder af Cary Stayner, ser han altså til tider lidt skummel ud. Han er dog også tydeligvis en flot mand. En høj mand, der ser stærk ud og lige så godt kunne have været en heltetype som sin bror. Desværre er Cary Stayner dog tydeligvis skabt af et helt andet stof end den søde og hjælpsomme Steven Stayner. Desuden var Cary voldsomt jaloux på sin bror og ville også have sin egen tv-film.

Cary Stayner blev dømt som seriemorder i 1999. Ti år efter, tv-serien om hans bror Steven Stayner blev vist på tv og fik rekordhøje seertal. For en god ordens skyld så døde Steven Stayner i en flugtbilist-ulykke, da han var blot 24 år gammel, og oplevede derfor aldrig sin storebrors nedtur.

Steven Stayner var blevet gift og havde to børn (en datter og en søn). Efter alt at dømme klarede han sig rigtig godt og var glad i de sidste år af sit alt for korte liv.

Se Captive Audience miniserien på Disney+

Jessica Dimmock er instruktøren af ​​denne doku-serie og gør et fremragende stykke arbejde med at fremhæve de vigtige elementer, mens der også er plads til personlige detaljer. Jessica Dimmock instruerede også afsnittet “Stolen Kids” i Unsolved Mysteries (sæson 2, afsnit 6). Hun har tydeligvis en masse viden om den grufulde forbrydelse af børnekidnapninger og fokuserer på at tale med de relevante personer.

Steven Stayners kone, datter, søn, søster og mor er interviewet til denne produktion. Når afsnit 3 begynder (Carys historie), ændres deres “titler” passende til svigerinde, niece og nevø, mens søster og mor selvfølgelig stadig betegnes på samme måde, da Steven og Cary var brødre.

Det er en voldsomt trist og vanvittig fortælling, men det er vigtigt at fortælle denne historie (både Stevens og Carys) på en sober måde.

Blandt producenterne af denne serie ser vi også Marvel [MCU]-instruktørerne Anthony Russo og Joe Russo. Det er klart, at dette er en historie, der har fanget mange menneskers opmærksomhed. Og tydeligvis har siddet fast i dem. Det faktum, at denne dokuserie har undertitlen “A real American horror story” er altså yderst passende.

Det er virkelig en skrækhistorie på så mange måder. Både hvad angår ofrene og gerningsmændene, der er en del af disse sande forbrydelser.

Captive Audience kan ses på Disney+, hvor alle tre afsnit frigives den 6. juli 2022.

Plot

I 1972 forsvandt den 7-årige Steven Stayner på mystisk vis på vej hjem fra skole. Næsten et årti senere udløste hans dramatiske tilbagevenden til sin familie 80’ernes “Stranger Danger“-advarsler, juridiske reformer og en ikonisk tv-produktion, hvor familiens prøvelse blev forvandlet til en prime-time miniserie set af 70 millioner amerikanere.

Da miniserien sluttede, lukkede den et tragisk kapitel i familiens liv, men åbnede et andet. Denne dokumentarserie udforsker udviklingen af ægte krimihistorier gennem én families 50-årige rejse og to brødre; den ene en helt, den anden en skurk. Det handler om, hvordan sandhed bliver til historie og historie bliver til sandhed – både på tv, i retssystemet og i vores sind.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.