DEN GRÆNSELØSE er den nye Afdeling Q-thriller, hvor filmserien igen finder tilbage på rette spor med de nye skuespillere. Det er til tider en voldsom omgang, men det må forventes af denne franchise. Læs vores fulde filmanmeldelse af Den grænseløse her!

DEN GRÆNSELØSE er nyeste skud på stammen af Afdeling Q-thrillere. Disse film – baseret på den populære krimibogserie – er ofte voldsomme, men ikke altid så fantastiske. Vi fik aldrig anmeldt Marco effekten her på Heaven of Horror, da vi så den ret længe efter, den kom ud som digital leje.

Vi kan godt afsløre, at vi virkelig ikke var imponerede. Ikke kun var filmen for lang med en spilletid på 2 timer og 5 minutter, den føltes meget længere, end den var. Det er jo nærmest en dødssynd. Når et nyt hold skuespillere samtidig skulle præsenteres, var det endnu værre. Denne nye Afdelingen Q-film har en spilletid på 2 timer, hvilket fungerer godt!

Læs videre på vores filmanmeldelse af Den grænseløse nedenfor. Se den i de danske biografer fra 1. februar 2024.

Uopklarede mord og en kult på Bornholm

Denne gang befinder vi os næsten udelukkende på Bornholm, og det er nærmest helt befriende med en masse dejlig dansk natur i stedet for den grå og rå storby. Det passer også perfekt til denne films historie om en kult, der tilbeder solen og lyset.

Som sædvanlig lander Carl Mørck midt i en ny sag mod sin vilje. Afdeling Q bliver nemlig – lidt af omveje – involveret i en sag, der længe har været lukket som opklaret. Det drejer sig om drabet på en ung bornholmsk kvinde, der blev afskrevet som en noget aparte form for trafikulykke.

Eller rettere, det må jo så være et trafikdrab, eftersom den unge kvinde døde. Der er dog det mærkværdige ved drabet, at kvindens lig blev fundet oppe i et træ. Dét har resulteret i, at en betjent – Carl Mørcks ven fra politiskolen – ikke har kunnet slippe sagen.

Sagen ender med at koste politikollegaen livet, hvilket er hvad driver Afdeling Q til Østersøens perle.

Her finder Carl, Rose og Assad ret hurtigt frem til, at både denne kvinde – og andre, der dør eller findes døde, mens de er på øen – har en relation til en kult. En noget fordækt, soldyrkende kult, hvor “solkongen” ofte er afklædt og i meget tæt kontakt med de kvindelige medlemmer.

Og har man set et par dokumentarer om diverse kultledere, virker det desværre alt for bekendt. Det overdrives ikke engang her. Næsten tværtimod.

Den grænseløse (2024) – Anmeldelse | Afdeling Q-Thriller

En stærk trio i centrum

Omdrejningspunktet i enhver Afdeling Q-film er Carl Mørck, Assad og Rose. Med Den grænseløse er det dog især Rose (Sofie Torp), der træder i karakter og får næsten lige så meget skærmtid og historie som Carl Mørck. Det klæder i dén grad franchisen. Præcis ligesom det stadig fungerer med Ulrich Thomsen som Carl Mørck.

Det skader heller ikke, at vi får lov til at se Sofie Torp i en scene, hvor Rose træner nærmest som Sarah Connor i Terminator 2. Men hun har også en masse at kæmpe med, som kommer op til overfladen i denne film.

I rollen som Assad får vi en tredje skuespiller, da det kun blev til én film for Zaki Youssef som den “nye” Assad i Marco effekten, i og med denne nye film ikke passede ind i skuespillerens program. Nu spilles Assad i stedet af Afshin Firouzi (Dag & nat), hvilket er helt fint med mig. Han får ikke så mange scener endda, men fungerer rigtig godt med Carl Mørck.

Præcis som Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares i de første fire Afdeling Q-filmatiseringer.

Et væld af gode skuespillerpræstationer

Foruden netop den velkendte trio bestående af Carl, Assad, og Rose, er der virkelig mange spændende karakterer og gode skuespillerpræstationer i Den grænseløse.

Det gælder ikke mindst den svenske Hedda Stiernstedt og danske Joachim Fjelstrup, der er grundlæggere af Osiris-kulten, der bliver et omdrejningspunkt. Joachim Fjelstrup (Steppeulven) er skræmmende karismatisk, mens Hedda Stiernstedt (One More Time) er lige så charmerende, som hun virker beregnende.

Derudover spiller Helle Fagralid og Rasmus Bjerg nøgleroller, hvor deres præstationer er afgørende for filmens fortælling. Begge gør det helt fantastisk, så man i dén grad husker dem begge, når man tænker tilbage på filmen.

I mindre roller ser vi også Søren Malling – der har nogle voldsomme (og sjove) meningsudvekslinger med Ulrich Thomsens “Carl” – samt Peter Mygind. Sidstnævnte spiller den karakter, der endelig får lokket Afdeling Q-holdet til Bornholm.

Sidst, men ikke mindst, så skal jeg lige have nævnt Ken Vedsegaard (Chosen), der spiller en rigtig væmmelig mandsperson. Heldigvis får Rose “styr” på ham. Og så er der Marina Bouras, der næsten er ugenkendelig, men også spiller en karakter, der bliver afgørende for opklaringen.

Den grænseløse (2024) – Anmeldelse | Afdeling Q-Thriller

Se Den grænseløse i de danske biografer nu!

Med den nyeste Afdeling Q-film er det Ole Christian Madsen, der står for instruktionen. Det klæder i dén grad filmserien. Så meget, at jeg håber, han tager (mindst) en tørn til som instruktør for franchisen. Tidligere har Ole Christian Madsen instrueret danske succesfilm som Flammen & Citronen (2008) og Krudttønden (2020).

Den grænseløse er baseret på Jussi Adler-Olsens sjette roman i den succesfulde krimiserie om Afdeling Q. Selve manuskriptet (eller adapteringen om man vil) kommer fra Jakob Weis, der tidligere har skrevet manuskript til Viaplay tv-serien Forhøret (2019) samt Paprika Steens dystre julekomedie Den tid på året (2018).

Mine forventninger var både nedtonede efter Marco effekten, og så alligevel ret høje efter jeg så teaser-traileren. Det er også den, vi har inkluderet nederst på siden her. Lige præcis denne teaser er nemlig eminent til at vise den stemning, Den grænseløse byder på. Selve traileren er lidt mere “klassisk” (et mini-resume af plottet).

Hvis du (også!) var ved at miste troen på, at der var mere godt fra Afdeling Q, så tro om: Den grænseløse viser, at der er meget mere at komme efter. Især hvis Carl Mørck ikke fylder mere end, hvad godt er, men i stedet giver plads til de andre spændende nøglekarakterer.

Den grænseløse har dansk biografpremiere den 1. februar 2024.

FAKTA

Biografpremiere: 1. februar 2024
Instruktør: Ole Christian Madsen
Manuskriptforfatter: Jakob Weis
Medvirkende: Ulrich Thomsen, Sofie Torp, Afshin Firouzi, Joachim Fjelstrup, Søren Malling, Rasmus Bjerg, Helle Fagralid, Peter Mygind, Hedda Stiernstedt

Plot

Meget mod sin vilje involveres Afdeling Q i en for længst lukket sag om et drab på en ung bornholmsk kvinde. Sagen, der officielt blev skrinlagt som en trafikulykke, har drevet Carl Mørcks gamle ven og politikollega i døden, og det bringer Carl, Rose og Assad til øen, hvor de ledes på sporet af en fordækt, soldyrkende kult og konfronteres med deres egne mørke sider.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.