KNOCK AT THE CABIN er nyeste film fra M. Night Shyamalan. Det er naturligvis stadig en genrefilm, og filmen er – ret atypisk for instruktøren – baseret på en bog. Der er dog ændret en del. Læs vores Knock at the Cabin filmanmeldelse her!

KNOCK AT THE CABIN er nyeste genrefilm fra M. Night Shyamalan, der får dansk biografpremiere. Filmen udkom i USA for lige over en måned siden, så vi har måtte vente lidt vel længe herhjemme. Det lader lidt til at være tendensen for tiden, hvilket er ret ærgerligt, men sådan er det.

Til gengæld er dette en film, man snildt kan se i biografen. Omdrejningspunktet er intet mindre end jordens undergang, der dog kan forhindres, hvis en enkelt familie vil foretage et brutalt valg. Et offer, om man vil, der til gengæld vil redde hele menneskeheden.

Du kan læse videre på vores Knock at the Cabin filmanmeldelse herunder. Filmen har dansk biografpremiere den 9. marts 2023.

Få karakterer og stærkere præstationer

Hvis der er én ting denne Shyamalan-film virkelig er lykkedes med, så er det rollebesætningen. Karakterne er nærmest en-til-en som i den bog, filmen er baseret på. Og her er især Dave Bautista helt fænomenal som den blide kæmpe Leonard.

Foruden Leonard møder vi Sabrina (Nikki Amuka-Bird), Adriane (Abby Quinn) og Redmond (Rupert Grint).

Disse fire – der var fremmede for hinanden indtil for nyligt – ankommer til en hyggelig lille hytte midt i ingenting. Beboerne i hytten er lille Wen (eller Wenling), der spilles skønt af Kristen Cui, og hendes to fædre. Og ja, det er også taget direkte fra bogen.

De to fædre, Eric og Andrew, spilles af henholdsvis Jonathan Groff (Mindhunter) og Ben Aldridge (Pennyworth), der leverer skønne præstationer. Det gør alle faktisk!

Knock at the Cabin – Anmeldelse

Bogen er bedre!

Som oftest laver M. Night Shyamalan film baseret på sin egen originale historie. Denne gang har han dog baseret manuskriptet på bogen “The Cabin at the End of the World” af Paul Tremblay. Og det er ikke kun titlen, der er ændret. Selve historien er også ændret en del i små – med helt afgørende – detaljer.

Nu er det svært ikke at sige meget uden at spoile, så jeg kommer ikke til at gå i detaljer.

Og nej, jeg synes principielt heller ikke, at “bogen altid er bedre end filmatiseringen”. Faktisk er jeg af den overbevisning, at de to ting kan noget forskelligt og derfor være komplementære. Som burger og fritter!

Men, og det er immervæk et stort men i Knock at the Cabin, der er ændret fundamentalt på præmissen. I bogen er det nemlig et stort studie i empati og overbevisning. Som læser forholder man sig til, hvad man selv tror på og ville gøre. I filmen er intet overladt til egen fortolkning.

I modsætning til M. Night Shyamalans til tider lidt tvetydige fortællinger, der først senere stiller skarpt på et endegyldigt svar, så serveres det i Knock at the Cabin nærmest på et sølvfad. Der er hele tiden kun ét rigtigt svar, og der er faktisk ingen tvivl. Det er der til gengæld i bogen, fra start til slut, og derfor er bogen stærkere.

Og ja, bedre!

Se Knock at the Cabin i de danske biografer nu!

Instruktøren er som sagt M. Night Shyamalan, der før denne film kom med Old, der delte vandene en del. Han har også denne gang været med til at skrive manuskriptet. Det har han gjort sammen med Steve Desmond og Michael Sherman. De to sidstnævnte får spillefilmdebut som manuskriptforfattere her.

Manuskriptet er som tidligere nævnt baseret på den fantastiske bog The Cabin at the End of the World af Paul Tremblay. Og nej, der er ingen umiddelbar relation til barneskuespilleren Jacob Tremblay.

Skal du se Knock at the Cabin? Ja, det synes jeg faktisk, men jeg kan i endnu højere grad anbefale, at du læser bogen. Den er desuden endnu mere brutal, hvor filmen hele tiden klipper væk, når det bliver for voldsomt. Og dét gør det, så det er nødvendigt at “dreje kameraet væk” for at undgå en vild aldersgrænse.

Som oftest undgår vi, at hele Heaven of Horror-holdet har læst en bog, i tilfælde af, at den filmatiseres. Bare så en kan forholde sig til adaptionen og en anden til filmen uden noget forhåndskendskab til historien.

Det lykkes dog ikke her, så vi kan kun forholde os til, at den følger bogen utroligt præcist. Lige indtil den ikke gør og dermed ændrer hele grundpræmissen for fortællingen.

Dét farver naturligvis vores oplevelse, men det resulterer også i en anderledes Shyamalan-film, end vi forventede.

Havde den fulgt bogen mere, kunne vi snildt have endt på 5 splatter, men de afgørende ændringer gør, at vi ender på respektable 4 splatter.

Knock at the Cabin har dansk biografpremiere den 9. marts 2023.

FAKTA

Biografpremiere: 9. marts 2023
Instruktør: M. Night Shyamalan
Medvirkende: Dave Bautista, Jonathan Groff, Ben Aldridge, Nikki Amuka-Bird, Kristen Cui, Abby Quinn, Rupert Grint

Plot

En lille pige og hendes forældre bliver taget som gidsler af fire bevæbnede fremmede, da de holder ferie i en afsidesliggende hytte. For at undgå verdens undergang må familien træffe nogle umulige valg og gøre op med sig selv, hvad de tror på, før det er for sent.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.