NATTENS BØGER / NIGHTBOOKS på Netflix er en ny børnegyser. Den er dog produceret af Sam Raimi, så der er også noget for voksne.  Bare husk at sætte forventningerne efter, at den først og fremmest er skabt til børn. Læs hele vores Nattens bøger anmeldelse her!

NATTENS BØGER / NIGHTBOOKS er en ny Netflix-gyserfilm for børn. Eftersom den er produceret af den ikoniske gyserfilmskaber Sam Raimi, kan den også underholde de voksne gyserfans. Det er i øvrigt ret tydeligt, at Sam Raimi har været inde over denne – i hvert fald for fans af hans tidligere film.

Lidt overraskende er filmen anbefalet til børn fra kun 7 år og op. Med mindre du allerede ved, at dit barn elsker gys, gru og monstre, så skal du nok blive siddende sammen med dem. Jeg kender i hvert fald en del voksne, der ville synes, denne film er alt for uhyggelig. Nok ikke ligefrem hardcore gyserfans, men alligevel.

Læs videre på vores Nightbooks / Nattens bøger filmanmeldelse herunder, og find den på Netflix nu.

Jeg havde elsket denne film som barn!

Når jeg siger, at jeg havde elsket Nattens bøger som barn, så er det altså ikke fordi, jeg ikke nyder den som voksen. Det er bare en erkendelse af, at filmen tydeligvis ikke er skabt til os voksne, men derimod til børn. Det betyder både noget for historien, karaktererne og hele den visuelle verden, der skabes.

Når det gælder gyserfilm for børn, så er Nightbooks Nattens bøger altså et ret godt bud på en ny-klassiker. Og ser du den som voksen, vil du måske kunne genkende dig selv som barn. I hvert fald hvis du var et af de børn, der elskede gyserfilm og andet dystert.

MERE GYS TIL BØRN

Vores anmeldelse af børnegyseren Goosebumps 2: Haunted Halloween her >

Som nævnt indledningsvist havde jeg ikke gættet, at aldersgrænsen blev sat helt nede ved 7 år. Primært fordi der er nogle solidt grumme og uhyggelige scener undervejs. Bevares, der er godt med farver og eventyr-gys, men der er altså også heftige monstre.

Desuden bliver børnene konstant truet på livet og ved, at andre børn er slået ihjel. Det er nogle ret mørke tanker og omstændigheder at blive konfronteret med.

Nattens bøger / Nightbooks – Netflix anmeldelse

Skønt lille cast i Nattens bøger

Der er reelt kun tre hovedkarakterer i Nattens bøger (Nightbooks). Plus katten, Lenore, der bestemt også bør tælles med. Hovedpersonen Alex, der elsker gys og selv skriver uhyggelige historier, spilles af Winslow Fegley. Han var også med i Come Play (2020). Dog ikke i hovedrollen, hvilket nok ellers havde været bedre.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af gyserfilmen Come Play her >

Den ret farverige heks, Natacha, spilles af Jessica Jones-skuespilleren Krysten Ritter. Hun gør det altså godt og har tydeligvis en fest med at spille den unge heks. Faktisk er hun en rigtig satan, men har også en del sjove øjeblikke – der dog måske mest opfattes af voksne.

Sammen med Alex har Natacha også fået lokket Yasmin i sin fælde. Yasmin spilles af Lidya Jewett, der ligeledes leverer en solid præstation. Faktisk skal børnene i Nattens bøger spille de alvorlige karakterer, mens Krysten Ritter har en fest med at være kitsch heks. At det fungerer så godt, er faktisk ret imponerende.

Se Nightbooks / Nattens bøger på Netflix nu!

Selvom gyserskaberen Sam Raimi (Evil Dead, Drag Me to Hell) er producer på denne Netflix-børnegyser, så er han ikke hverken instruktør eller manuskriptforfatter. Det er til gengæld David Yarovesky, der også instruerede Brightburn (2019). Han er med andre ord ret velbevaret i at skabe uhygge med børn i hovedroller.

Filmen er baseret på en bog af J.A. White, mens selve manuskriptet er skrevet af Mikki Daughtry og Tobias Iaconis. Virker disse navne lidt bekendte, så er det måske fordi, de skrev The Curse of La Llorona (2019), der er en film fra James Wans The Conjuring-univers.

NYESTE FILM FRA JAMES WAN

Læs vores anmeldelse af den nye James Wan gyserfilm Malignant her >

Mange kender nok det med, at børn gerne vil se den samme film igen og igen (og igen!) – hvilket vi også er en del voksne, der stadig kan “lide” af. I den forbindelse kan man nok godt forvente, at børn gerne vil se denne film til Halloween.

Desuden ligger det ret meget til højrebenet, at dette kan være starten på en Netflix børnegyser-franchise. Det håber jeg faktisk, at det er. Hvis altså de kan holde samme gode niveau.

Nattens bøger / Nightbooks kan ses på Netflix fra den 15. september 2021.

FAKTA

Instruktør: David Yarovesky
Manuskript: Mikki Daughtry, Tobias Iaconis
Medvirkende: Winslow Fegley, Lidya Jewett, Krysten Ritter, Mathieu Bourassa, Jess Brown, Jill Frappier

Plot

Alex elsker skræmmende historier og skal fortælle en hver aften – ellers vil han være fanget med sin nye ven i en ond heks’ magiske lejlighed for evigt.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.