POOR THINGS er en mørk fortælling og en sand genrehybrid, da det er et vildt Frankenstein-agtigt eventyr. Som fan af Yorgos Lanthimos elskede jeg den. Hvis du også er det, må du ikke gå glip af denne perle. Læs hele vores Poor Things filmanmeldelse her!

POOR THINGS kan ses på Disney+ fra den 14. marts, så du kan se filmen, nu hvor den lige har vundet fire ud af 11 mulige Oscar-priser.

Et visuelt betagende mørkt eventyr med en historie, der dels er “Frankenstein” og dels “Jorden rundt i 80 dage”. Men alligevel ikke rigtig nogen af dem, da den er helt sin egen. Det er i høj grad en dyster fortælling og en genial hybrid. Du får drama, sci-fi, romantik, mystik og en meget anderledes dannelseshistorie.

Læs videre på vores Poor Things filmanmeldelse nedenfor. Find den på Disney+ fra den 14. marts 2024.

Et nyt bud på genoplivning

Poor Things er i bund og grund en “coming-of-age” historie om Bella Baxter (Emma Stone). Dette er i sig selv ret mærkeligt, da Bella Baxter er en voksen kvinde. Hun lader dog til at have et barns sind. Et barn, der ikke har nogen hæmninger, en tørst efter viden og desuden nu lærer i et ekstremt hurtigt tempo.

Oprindelsen til Bella Baxter er den meget uortodokse videnskabsmand Godwin “God” Baxter (Willem Dafoe), som bragte hende tilbage til livet, efter hun sprang ud fra en bro. Eller rettere, han bringer hendes krop til live igen, men erstatter hendes hjerne med hendes ufødte barns.

Dette forklarer, hvorfor Bella Baxter ligner en voksen kvinde, men har et barns sind. Fordi hun rent fysisk har en babys hjerne. Det er en meget anden form for genfødsel for vores hovedperson. Bella er ikke kun sulten efter viden og eventyr, hun hungrer også efter al slags fornøjelse.

Som et barn tager hun på en fysisk selvopdagelsesrejse, som fører til, at hun opdager, hvordan hun kan gøre sig selv lykkelig. Det er både meget uskyldigt, da hun har et barns sind, og ekstremt grafisk, da hun har en voksen kvindes krop.

Hendes logik er ofte som et barns, blandet med den videnskabelige tilgang, hun har lært af God – og ja, det er ret spøjst, at hun jo reelt kalder Godwin Baxter for “Gud”. Hun reagerer på alt, hvad hun føler og oplever, præcis som et barn ville. Herunder at behandle folk, som de behandler hende.

Venlige mennesker får venlighed retur, grusomme mennesker kan få en knytter lige i smasken. Så enkelt er det for Bella!

Poor Things – Anmeldelse | Mørkt eventyr på Disney+

En meget anderledes coming-of-age fortælling

Mens Godwin Baxter forsøger at holde sin skabelse begrænset til deres hjem, ønsker Bella at opleve verden. Og det gør hun! Vi oplever den fantastiske udvikling af Bella Baxter. Først forsøger videnskabsmanden at få hende til at gifte sig med en af hans elever – en oprigtig god mand, skal det siges – men hun ønsker først at rejse verden rundt.

Ikke mindst for at hendes krop også kan opleve al fornøjelsen, der findes derude. Hendes forlovede Max McCandles (Ramy Youssef) er ikke glad for dette, men Godwin Baxter indser, at Bella ikke kan holdes tilbage.

Især da den noget excentriske Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo) dukker op og tilbyder at tage hende med på eventyr. Han er en erfaren (og tydeligvis dygtig) elsker, men også en noget glat advokat. Alt omkring ham kan Bella godt håndtere, men Duncan kan ikke håndtere Bella. Dette resulterer selvfølgelig i, at han falder pladask for hende.

Endelig føler Bella sig fri og har ingen intentioner om at blive bundet af nogen endnu. Heller ikke Duncan. Hun føler sig fri fra sin tids fordomme, når hun rejser verden rundt. Da hun vender hjem, er Bella derfor blevet standhaftig i sit ønske om at stå for lighed og frigørelse.

At caste Emma Stone som Bella Baxter er helt perfekt. Emma Stone har ingen hæmninger og puster liv i Bella præcis, som der er behov for: Uden hæmninger!

Faktisk er hele castet i Poor Things lige så fantastisk og magisk som selve filmen. I mindre roller vil jeg fremhæve den tyske ikoniske skuespillerinde Hanna Schygulla (Dead Again) som Martha von Kurtzroc. Også Suzy Bemba som den varme og kærlige Toinette. Sidst, men ikke mindst, skal Christopher Abbott og Margaret Qualley nævnes.

Se Poor Things på Disney+ fra 14. marts

Yorgos Lanthimos er instruktøren af Poor Things, som er en adaption af bogen af samme navn af den skotske forfatter Alasdair Gray. Manuskriptet kommer fra Tony McNamara, som også var med til at skrive en tidligere film instrueret af Yorgos Lanthimos: The Favourite, hvor Emma Stone også medvirkede.

Selvom jeg ved, at Yorgos Lanthimos ikke er for alle, finder jeg ham uendeligt meget mere interessant end eksempelvis Wes Anderson. Ikke for at tale dårligt om en anden instruktør, men jeg synes bare, Yorgos Lanthimos er mere dristig – og skør på alle de rigtige måder – som filmskaber.

Og så har manden både mandlige og kvindelige karakterer, der er vildt fascinerende, fejlbehæftede og fuldstændig vanvittige. Som fan af Yorgos Lanthimos var jeg ikke overrasket over, at jeg elskede Poor Things. Hvis du har nydt hans tidligere film, skal du ikke gå glip af denne.

Bare giv efter for hans verdensopbygning – som han er blandt de allerbedste til – og tag med på den vilde tur, som Poor Things inviterer dig på.

Poor Things er ude på Disney+ fra den 14. marts 2024.

FAKTA

Instruktør: Yorgos Lanthimos
Manuskript: Tony McNamara
Medvirkende: Emma Stone, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Mark Ruffalo, Jerrod Carmichael, Christopher Abbott

Plot

Fra filmskaberen Yorgos Lanthimos og produceren Emma Stone kommer den utrolige fortælling om den unge Bella Baxter, der blev bragt tilbage til livet af den geniale men uortodokse videnskabsmand dr. Godwin Baxter. Under Baxters beskyttelse er Bella ivrig efter at lære. Bella hungrer efter den verdslighed, hun mangler, og stikker af med Duncan Wedderburn, en smart og udsvævende advokat, på et hæsblæsende eventyr gennem kontinenterne. Fri af sin tids fordomme vokser Bella sig urokkelig i sit mål om at stå for lighed og frigørelse.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg