DAMSEL på Netflix er en ny fantasy action-eventyrfilm med Stranger Things‘ Millie Bobby Brown i hovedrollen. Rammerne er det klassiske eventyr. Endda komplet med en drage. Men plottet er ret anderledes. Læs vores fulde Damsel-filmanmeldelse her!

DAMSEL er en ny Netflix-fantasi-action-eventyrfilm med en kvindelig hovedperson, der passende er frigivet på Kvindernes internationale kampdag. Denne særlige kvinde er portrætteret af Millie Bobby Brown, der blev berømt for at spille “Eleven” i Stranger Things.

Selvom hendes metoder og våben er anderledes i denne Netflix-film, redder Millie Bobby Brown stadig dagen. Eller rettere sagt, hun redder sit eget liv – såvel som mange andres fremtid – da hun går i kamp mod en drage. Spilletiden på 1 time og 48 minutter er en smule lang, men jeg var altså overvejende godt underholdt.

Læs videre på vores Damsel-filmanmeldelse nedenfor. Find den på Netflix den 8. marts 2024.

Fra fin og yndig til hårdkogt – for det meste!

Indrømmet, plakaten (og et par scener) gav mig brutale flashbacks til The Lair og endda The Reckoning, da jeg ikke er fan af den yndige make-up på titelkarakteren. Heldigvis er Damsel den slags film, der kan slippe afsted med, at hovedpersonen er yndig, da det i høj grad er et fantasy-eventyr og ikke en gyserfilm.

Når det er sagt, er der meget brutale scener, hvor dragen dræber dem, der forsøger at bekæmpe hende. Så lad ikke de  yngste se denne Netflix-film alene. Jeg skal også nævne, at dragen er udtrykt helt perfekt af Shohreh Aghdashloo (Renfield). Med den sprøde stemme, hvordan kunne hun så ikke spille en drage?!

Efter at have startet med en temmelig dødbringende scene, fortsætter Damsel med at være et ret klassisk eventyr i den næste halve time eller deromkring. Så skifter det hele igen, da en prinsesse (Millie Bobby Brown) går fra nygift på vej til sin “happily ever after” til at blive ofret til en drage af sin personlige Prins Charming.

For god ordens skyld er hans navn Prince Henry, og han er portrætteret af Nick Robinson (Shadow in the Cloud, Jurassic World).

Damsel (2024) – Anmeldelse | Netflix Fantasy

Fra prinsesse til ond dronning

Faktisk er Nick Robinsons “Prins Henry” i Damsel ikke af nogen større betydning, da han er et simpelt middel til et mål: At betale en gæld til dragen. Den virkelige force i dette kongerige er portrætteret af Robin Wright, der er gået fra at portrættere The Princess Bride til at være den onde dronning.

Eller rettere, hun gør “bare”, hvad hendes kongelige forfædre har gjort i århundreder. Angiveligt for at holde alle sikre fra dragen, men vi finder ud af, at det vist ikke er hele sandheden. Så selvom Dronning Isabelles (Robin Wright) handlinger er grusomme, kommer de af kærlighed. Kærlighed til sit eget folk og rige.

Det er den samme form for kærlighed, der resulterer i, at pigen Elodie (Millie Bobby Brown) reelt bliver ofret af sin egen far (Ray Winstone). Hendes stedmor, som er portrætteret af seje Angela Bassett, er den, der forsøger at stoppe brylluppet.

Faktisk reagerer hun, så snart hun får kendskab til konsekvenserne for sin elskede steddatter. Der er ingen grusom stedmor i dette eventyr. Og både mænd og kvinder kan være svage og stærke på forskellige måder.

Se Damsel på Netflix nu!

Instruktøren af Damsel er Juan Carlos Fresnadillo (28 uger senere), mens manuskriptet kommer fra Dan Mazeau (Wrath of the Titans). Jeg kan ikke lade være med at tænke, at en kvindelig forfatter eller instruktør ville have været bedre. Der er øjeblikke, jeg med glæde kunne have undværet i en film, der er så stærk på kvindelige hovedpersoner.

Når du ser Damsel, bliver du både nødt til at glemme alle de klassiske eventyrregler og acceptere, at rammerne er præcis som alle eventyr. Prinsesser er smukke, og lipglossen sidder lige i skabet, selvom blod og snavs bliver en del af outfittet.

Okay, det er et eventyr, jeg kan leve med det. Men jeg kan ikke lide det. Jeg er klart mere til Sarah Connor eller Furiosa, men de er jo så heller ikke karakterer i et eventyr. Trods alt!

Millie Bobby Brown er fantastisk som pigen, der skal redde sig selv i stedet for at vente på sin Prins Charming. Hvilket er pokkers heldigt, da han alligevel aldrig ville redde hende. Denne historie handler om prinsessen og dragen. Eller faktisk handler den også om alle de prinsesser, der kom før Millie Bobby Browns “Elodie”.

Desuden elskede jeg designet af dragen som et sandt fabelvæsen. Med guld lamineret ind i hendes hud har dragen form som en varulv, da de fire ben er af en underligt menneskelignende karakter. Nå ja, og vinger såvel som en lava-lignende ild, der truer med at ødelægge alt på hendes vej. Faktisk er dragen så sej, at man godt må holde lidt med den.

Damsel er på Netflix fra den 8. marts 2024 [Kvindernes internationale kampdag].

FAKTA

Instruktør: Juan Carlos Fresnadillo
Manuskript: Dan Mazeau
Medvirkende: Millie Bobby Brown, Robin Wright, Angela Bassett, Nick Robinson, Brooke Carter, Ray Winstone, Shohreh Aghdashloo

Plot

En ung kvindes ægteskab med en charmerende prins forvandles til en hård kamp på liv og død, da hun tilbydes som menneskeoffer til en ildspyende drage.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.