PREY FOR THE DEVIL er en ny gyserfilm, der udkommer i de danske biografer. Vi er ude i en form for eksorcisme-action. Du får i dén grad smæk for skillingen, men der er altså for lidt kød på historien. Læs vores fulde Prey for the Devil-filmanmeldelse her!

PREY FOR THE DEVIL er en ny gyserfilm, der får premiere i biografen herhjemme. Det er da også en klassisk gyser med dæmonisk besættelse og indtil flere eksorcismer. Faktisk skal du ikke vente længe, før der kommer gang i korset og de latinske gloser.

Det er i og for sig helt fint, men der kommer lidt vel meget action-gys over filmen som helhed.

For mig gør det hele filmen mindre uhyggelig, men til gengæld kommer du ikke til at kede dig. Til gengæld er der en vis chance for, at du gætter det meste af plottet på forhånd. Det er nemlig ret forudsigeligt, da der smides spor ud med lind hånd undervejs.

Du kan læse videre på vores Prey for the Devil-filmanmeldelse herunder. Find den i de danske biografer fra 17. november 2022.

 

Katolsk action-gyser for fuld smadder

I Prey for the Devil befinder vi os primært på en skole, der mest af alt er en form for katolsk superhelte-skole. X-Men har Xavier’s School for Gifted Youngsters. Den katolske kirke har den katolske kirkes eksorcismeskole. For at imødekomme den globale stigning af dæmoniske besættelser (især siden 2018), åbnes en skole i Boston, så der ikke kun er en i Vatikanet.

Jo jo, det er altså plottet, og sådan filmen begynder. Bare så scenen er sat, og dét er faktisk er helt fin åbning.

Derefter går det faktisk slag i slag, og der kommer indtil flere eksorcismer, inden filmen er færdig. Med en spilletid på lige omkring halvanden time, så er der altså ikke mange sløve øjeblikke. Det vinder den klart på, men det bliver bare ikke så uhyggeligt, hvilket er en skam.

Prey for the Devil – Anmeldelse

Nej tak til nonnen

På eksorcismeskolen uddannes præster som sagt i eksorcismeritualet. Men det er altså kun præster (det vil sige mænd), der må arbejde med den slags. For selvom der også er nonner på denne skole, så skal de koncentrere sig om patientpleje.

Meget overraskende – i hvert fald for skolens ledelse – så rejser der sig dog en “usandsynlig kriger på denne åndelige slagmark”. Ja, det er altså ikke mine ord, men derimod nogle, der er lånt fra plottet. Den usandsynlige kriger er en ung nonne ved navn Søster Ann (Jacqueline Byers fra Salvation-serien).

En professor (Colin Salmon, der har en smørstemme som Ian McKellen) ser heldigvis også noget særligt i Søster Ann og lader hende følge undervisningen. Det resulterer (naturligvis, fristes man til at sige) i, at Søster Ann pludselig skal kæmpe for en ung piges sjæl. Ikke mindst da Søster Ann tror, at pigen er besat af den samme dæmon, der plagede hendes egen mor.

Derefter indser Søster Ann hurtigt (og dog alligevel lidt for sent), at Djævelen nu har fået hende lige dér, hvor hun gerne skulle være.

Foruden Jacqueline Byers og Colin Salmon er der et væld af andre skuespillere med. Personligt var jeg rigtig glad for at se Virginia Madsen (Candyman), der er en fornuftens stemme på eksorcismeskolen og arbejder med videnskab og ikke religion. Også Ben Cross er med som Cardinal Matthews, hvilket blev hans sidste rolle, da han gik bort i 2020.

Se Prey for the Devil i de danske biografer nu!

Det er Daniel Stamm, der har instrueret Prey for the Devil, og det burde egentlig tyde meget godt. Daniel Stamm har de seneste år instrueret afsnit af serier som ThemInto the Dark og Fear the Walking Dead. Før dette var han også instruktør på The Last Exorcism (2010) og 13 Sins (2014). Der er altså et ret stærkt katolsk gyser-snit, når det gælder hans film.

Manuskriptet er skrevet af Robert Zappia (Halloween H20), der også står bag selve historien sammen med Todd R. Jones og Earl Richey Jones. De to sidstnævnte stod også bag historien til den skønne tegnefilm Rio (2011) sammen med instruktøren bag dén film. Med Prey for the Devil er de derfor nærmest i den direkte modsatte grøft.

Er du til The Excorsist og andre film, der smager af dæmonisk besættelse, hvor kirkens folk skal redde dagen, så er Prey for the Devil måske noget for dig. Jeg vil mene, den er fin som en fredagsfilm i hjemmebiografen, men visuelt kan den helt sikkert også noget på det store lærred.

Herfra støtter vi altid op om gyserfilm i biografen, så se den endelig, hvis traileren tiltaler dig. Den er nemlig meget retvisende!

Vi ender på 3 små splatter for underholdningsværdien – på trods af den forcerede historie.

Prey for the Devil har dansk biografpremiere den 17. november 2022.

FAKTA

Biografpremiere: 17. november 2022
Instruktør: Daniel Stamm
Medvirkende: Jacqueline Byers, Virginia Madsen, Colin Salmon, Ben Cross, Nicholas Ralph, Christian Navarro

PLOT

Som modsvar til en global stigning af dæmoniske besættelser genåbner den katolske kirke eksorcismeskoler for at uddanne præster i eksorcismeritualet. På denne åndelige slagmark rejser en usandsynlig kriger sig: en ung nonne, Søster Ann (Jacqueline Byers). Selvom det er forbudt for nonner at udføre eksorcisme, anerkender en professor (Colin Salmon) Søster Anns gave og indvilliger i at oplære hende. Da Søster Ann kastes ud på den spirituelle frontlinje med sin medstuderende, Fader Dante (Christian Navarro), befinder Søster Ann sig pludselig midt i en kamp for en ung piges sjæl – som Søster Ann mener, er den samme dæmon, som plagede hendes egen mor, da Søster Ann var barn. Hun indser hurtigt, at Djævelen har hende lige, hvor den vil have hende… Og den giver ikke slip.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg