THEM (eller DEM på dansk) er en ny gyserserie på Amazon Prime. Vi er ude i en antologi-serie, hvor første sæson udspiller sig i et ekstremt racistisk Los Angeles i 1950’erne. Læs vores Them sæson 1 anmeldelse her!

THEM er en ny gyserserie på Amazon Prime, der på det varmeste kan anbefales, hvis man er klar på at opleve det helt store ubehag – i mange forskellige henseender. Serien har fået den danske titel DEM, så du skal muligvis søge efter dette, når du er på Amazon Prime Video streamingplatformen.

Det er en antologi-serie, hvor vi forventer, at der kommer flere sæsoner. Præcis som American Horror Story og The Terror, så er hver sæson bygget op om én historie. Det er en virkelig grum fortælling, der desværre ikke lyder særlig fremmed, selvom den udspiller sig for mange årtier siden.

Læs videre på vores Them sæson 1 anmeldelse herunder.

Fra Syden til det frie Californien

Første sæson af Them / Dem udspiller sig i et ekstremt racistisk Los Angeles i 1950’erne. En sort familie flytter ind i et meget hvidt område, og dét er ikke noget, der accepteres af naboerne. Behandlingen af de nye naboer med en mørkere hudfarve er brutal på en uhyggelig bekendt måde.

Det skal også siges, at den sorte familie er flyttet fra Sydstaterne efter en særlig hæslig begivenhed dér. Selve serien åbner med begyndelsen af denne hændelse, og du får den fulde historie i afsnit 5, der virkelig får ubehaget frem på yderst elegant vis.

Desuden køber de huset (til en grotesk rente, der kun gælder for “ikke-hvide” personer), og manden i familien har fået et virkelig godt job. Det er altså en familie, der på alle måder hører hjemme i dette nye område. Lige med undtagelse af deres hudfarver, der gør, at de skiller sig ud.

Them / Dem sæson 1 anmeldelse

Bygger på Jordan Peele-fundamentet

Selvom Them (eller Dem, vi må jo hellere huske den danske titel) er helt sin egen historie, så bygger Amazon Prime gyserserien klart videre på det fundament, der er lagt af Jordan Peele. Første med Get Out, så med Us (der jo også lyder som del 1 af Them) og derefter med HBO-serien Lovecraft Country.

Læs også: Vores anmeldelse af den imponerende Lovecraft Country serie her >

Sidstnævnte er måske den bedste reference, da vi nærmest er i samme tidsperiode. Men at sige Them er præcis det samme som Jordan Peeles produktioner, er dog som at sige, alle hajgysere er kopier af Jaws.

Denne serie bygger på nogle af de samme byggesten, men er altså ganske anderledes. Til fælles har alle ovennævnte dog, at de er ekstremt veleksekverede og gennemførte. Selvom der er drømmelignende sekvenser, der frembringes af trauma og PTSD, så er det reelt ikke det overnaturlige, der skræmmer mest i Them. Derimod viser serien menneskets natur fra den allerværste side.

Them / Dem sæson 1 anmeldelse

Se sæson 1 af Them Dem på Amazon Prime Video nu!

Little Marvin er den geniale skaber bag Them med Lena Waithe ombord som executive producer. Det er tydeligvis et godt match – og også et Little Marvin selv drømte om. Blandt instruktørerne finder vi Janicza Bravo, der står bag det meget brutale afsnit 5.

De andre instruktører er Nelson Cragg (Ratched), Daniel Stamm (Into the Dark), Craig William Macneill (Monsterland) og Ti West (The House of the Devil). Ti West har instrueret to afsnit i sæsonen. Inklusiv finaleafsnittet!

Foruden af være ekstremt velskrevet og instrueret, så er skuespillerne helt fantastiske. Familien Emory ledes af Deborah Ayorinde som “Lucky” og Ashley Thomas som “Henry”, og deres ældste datter spilles af Shahadi Wright Joseph, der også var ret genial i Us.

Den helt store skurk – der også har en hæslig fortid – spilles af Alison Pill (Devs), mens Ryan Kwanten (True Blood)  og Pat Healy (Cheap Thrills) har væsentlige biroller. Selvom alle gør det godt, så er det Deborah Ayorinde og Ashley Thomas, der bør løbe med alle priser for deres præstationer!

Alle 10 afsnit af Dem / Them sæson 1 kan ses på Amazon Prime Video fra den 9. april 2021.

FAKTA

Premiere: 9. april 2021 på Amazon Prime Video
Skaber:
 Little Marvin
Medvirkende: Deborah Ayorinde, Ashley Thomas, Alison Pill, Shahadi Wright Joseph, Melody Hurd, Ryan Kwanten

Plot

DEM er en antologi, der udforsker terror i USA. Første sæson, der foregår i 1950’erne handler om en sort familie, der flytter fra North Carolina til et hvidt kvarter i Los Angeles. Familiens idylliske hjem bliver epicenter for ondskabsfulde kræfter fra naboer, men som også er overnaturlige, og de hærger og ødelægger dem.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.