SWARM på Prime Video er en ny serie med syv halvtimes afsnit. Og tag ikke fejl, dette er en seriemorderhistorie. En vild og voldsom fortælling med en brutal præstation af Dominique Fishback i den altafgørende hovedrolle. Læs hele vores anmeldelse af Swarm-serien her!

SWARM er en ny Prime Video-serie om en ung kvinde, der er besat af en popstjerne og ude af stand til at passe ind nogle steder. Den står som drama og komedie på IMDb, men tag ikke fejl, dette er en seriemorderhistorie. Det er faktisk en ret vild, virkelig voldsom og meget blodig historie.

Der er syv halvtimes afsnit i denne serie, og den er meget binge-værdig. Metalagene er én ting (og noget, som jeg bestemt nyder), mens seriemorderhistorien er en anden. Og alligevel overskygges alt dette af Dominique Fishbacks fabelagtige præstation. Hun er den absolutte stjerne i denne serie!

Læs videre på vores anmeldelse af Swarm-serien nedenfor. Du kan finde serien på Prime Video fra den 17. marts 2023.

Holder fast i sin besættelse

Historien i Swarm udspiller sig mellem 2016 og 2018. Hvert afsnit indledes med hvornår og hvor, det næste kapitel i historien udspiller sig. Vi følger Dre (Dominique Fishback), som er en dybt besat fan af verdens største popstjerne. Ikke alene er hun en meget intens fan, hun er også en person, der har fået en virkelig dårlig start på livet.

Hun har tydeligvis psykiske problemer og brug for hjælp, hvilket også er en væsentlig del af historien. Men – som det alt for ofte er tilfældet – hun får ingen hjælp. I Swarm resulterer dette direkte i, at hun begiver sig ud på en morderisk tur gennem USA.

Først og fremmest sætter hun sig for at dræbe udvalgte individer. Men hvis nogen kommer i vejen for hende, kan de også nemt ryge i svinget. Dre havde én ting – udover sin “dronning”, popstjernen Ni’Jah – der holdt hendes gejst oppe.

Det var hendes søster, Marissa (Chloe Bailey), så da hun mister hende, mister hun den ene ting, der holdt hende bundet til noget, der kunne ligne et normalt liv. Hvad end det er. I dette tilfælde var det dog et liv, hvor hun ikke dræbte mennesker.

Så meget meta, at det nærmest er en spoof

Ja, popstjernen i Swarm er meget tydeligt baseret på Beyoncé. Ligesom “Swarm” refererer til Beyhive. Spoof-delen indeholder så mange detaljer, at det næsten er pinligt. Fra omtale af hendes mand, der er utro, og har sin egen musikkarriere, til udgivelse af et surprise album og ekstremt dyre koncertbilletter.

Sidstnævnt er måske ikke ligefrem noget specifikt for Beyoncé koncerter. Men pointen er, at prisen ligger der, hvor mange almindelige mennesker har svært ved at følge med. Det finder de mere hardcore-fans dog en løsning på, og dropper eksempelvis at betale husleje for at købe billetterne.

Den åbenlyse Beyoncé-reference inkluderer endda en overvågningsvideo fra et berygtet skænderi i en elevator. Og også antallet af børn (inklusive tvillinger), en søster, som også synger, og en masse velkendte outfits, dansebevægelser og endda sange og tekster, der snildt kunne tilhøre Beyoncé og ikke Ni’jah.

Dette er et meget interessant metalag (et af flere, kan jeg tilføje), og alle disse metalag indeholder elementer af mørk humor. Det, der fungerer bedst for mig, er dog altid portrætteringen af hovedpersonen, som Dominque Fishback rammer plet med.

Swarm (2023) – Anmeldelse | Prime Video-serie

Dominque Fishback brillerer – det samme gør de mange cameos

Jeg kan ikke rose Dominique Fishback nok for hendes præstation i Swarm. Den er skræmmende, trist, sjov, brutal og bare uhyggelig intens. Desuden er hun ikke kun én person i denne serie. Som omrejsende seriemorder ændrer Dre sit navn, udseende og personlighed (dog kun til et vist punkt), så hun kan matche den situation, hun lige er i.

Dre kunne have været den mest fantastiske spion eller snigmorder. Selvom man snildt kan argumentere for, at det er præcis, hvad hun er flere gange i Swarm.

Og så er der de mange, mange cameos. Det er klart, at de i praksis spiller biroller og er gæstestjerner, men et kort visit i et 30-minutters afsnit føles mere som en cameo. Og resultatet er helt genialt!

De mange gæstestjerner i Swarm

I afsnit 1 ser vi Damson Idris og Rory Culkin, som begge er fantastiske. Men jeg kommer aldrig til at se på en skål med jordbær på samme måde igen takket være Rory Culkin. Du forstår hvorfor, når du ser afsnittet! Afsnit 2 byder på Paris Jackson, som er ret overbevisende – det er alle de andre i afsnit 2 også.

Byron Bowers bliver nøglepersonen for Dre i afsnit 3. Det store øjeblik er dog endnu en åbenlys Beyoncé-relateret reference. Det særlige øjeblik fra det virkelige liv involverede en, du vil genkende fra Alien vs. Predator (2004) og Jordan Peeles The Twilight Zone reboot.

For gyserfans kan det endda også være en reference til noget, der skete med Norman Reedus under en The Walking Dead-fanbegivenhed. Og det er alt, hvad jeg vil sige om dét, for at undgå direkte spoilers.

Og så i afsnit 4 skifter tingene lidt igen (dette sker i stort set alle afsnit), når metalaget ikke er fokuseret på Beyoncé og giftig fandom. I stedet ser afsnit 4 af Swarm ud til at handle om NXIVM-kulten – komplet med fysisk brændemærkning af folk og “betaling” med hemmeligheder. Ingen ringere end Billie Eilish leder gruppen og er perfekt i denne rolle!

For mig var afsnit 5 virkelig hjerteskærende på mange måder, men det er også et, hvor man skal læse meget mellem linjerne. Og  kommer afsnit 6 af Swarm, der igen har en helt anden meta-vinkel.

Det udspiller sig nemlig som en lille true crime-dokumentar med titlen “Fallin’ Through the Cracks”. Det omhandler de mord, vi har været vidne til indtil videre. Det føjer også lidt kontekst til Dres liv før afsnit 1. Afsnit 6 slutter endda med, at seriens medskaber Donald Glover bliver interviewet på en rød løber og siger, at han er ved at udvikle en serie om denne sande forbrydelse.

Slutningen af Swarm på Prime Video

Og så kommer endelig afsnit 7, som viser endnu en side af Dre. Den primære gæstestjerne er Kiersey Clemons, og du føler næsten, at Dres historie kunne ende lykkeligt. En gladere og mere positiv måde, hvor folk giver hende en chance, og Dre giver andre mennesker en chance.

Afsnittets titel er dog “Only God Makes Happy Ending”, som vises i slutningen af afsnittet i stedet for begyndelsen. Folk vil sandsynligvis ikke kunne lide den ret bratte afslutning på Swarm. Der er meget at analysere og bearbejde, da vi har fået hints gennem alle syv afsnit, men det er en voldsom og pludselig slutning.

Jeg føler stadig ikke, at det er en helt komplet historie, vi får. Det er som om, vi aldrig helt lærer noget om, hvad der gjorde Dre til den person, hun blev. På den anden side føler jeg også, at netop dét er en del af pointen med slutningen på Swarm.

Personligt synes jeg, at afsnit 6 og 7 skulle have været vist i omvendt rækkefølge for at lukke serien bedre af.

Se Swarm på Prime Video

Swarm-serien blev skabt og produceret af Janine Nabers og Donald Glover. Janine Nabers er også showrunner på Amazon Studios-serien. Jeg kan forestille mig, at Beyoncé-fans ikke vil kunne lide den af den indlysende grund, at den ikke viser hende i et særligt flatterende lys. Det ville jeg heller ikke være glad for.

Der er også mange andre metalag (såsom NXIVM og true-crime bølgen), så dette handler ikke kun om den giftige fankultur. Det handler også om andre tvangsprægede og sårende ting, folk udsætter hinanden for.

Uanset hvordan dine følelser er omkring både Beyoncé og fankultur, er den fantastiske præstation af Dominique Fishback mere end nok grund til at tjekke Swarm på Prime Video ud. Faktisk er hele produktionen og historien grund nok. Ja, selvom jeg ikke var begejstret for slutningen.

Swarm har premiere på Prime Video den 17. marts 2023.

FAKTA

Skaber: Janine Nabers
Medvirkende: Dominique Fishback, Chloë Bailey, Damson Idris

Plot

Swarm er en amerikansk thriller-serie, hvori vi følger Dre, en ung kvinde, hvis besættelse af verden største popstjerne tager en dyster drejning. 

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg