The Beguiled er nok ikke ligefrem en thriller, der tiltaler det brede flertal. Men hvis man er klar på en lidt anderledes oplevelse, så får man en intens film, der ikke slipper publikum lige med det samme.

Sofia Coppola filmen The Beguiled er lidt en spøjs thriller. Umiddelbart er den godt nede i gear indledningsvis, hvor meget foregår mellem linjerne. Mod slutningen tager historien dog flere vilde spring, der holder publikum i et jerngreb.

Det er især skuespillerne, der skal have kredit for at holde spændingen på topniveau. Der er ikke vildt mange replikker, men alligevel kommunikeres der på alle måder non-stop. Karakterne er vidt forskellige og ikke altid et super match med hinanden. Det skaber konflikter, der hele tiden skubber fortællingen videre frem.

Især fordi Colin Farrells karakter konstant forsøger at spille alle ud imod hinanden. Det er ikke en umiddelbar ondskab, men derimod bare et magtspil. Eller endda en del af hans charme. Han har hemmeligheder med alle og forsøger at få alle til at føle sig unikke.

Problemet er bare, at ingen bryder sig om at blive ført bag lyset. Og han er i dén grad i undertal som ene mand (med dårligt bentøj) i et hus fyldt med kvinder i alle aldre.

The Beguiled

Skønne og farlige kvinder

Karakterne er næsten stereotype, men det er reelt “bare” et udtryk for, at kvinder findes i et hav af afskygninger. Der er den stramtandede, men ikke følelseskolde, leder af pigeskolen. Hun kaldes “Miss Martha”, da hun jo er overhovedet og spilles blændende af Nicole Kidman (Stoker). Kvinden virker altså også nærmest født til en rolle som denne.

Så er der den noget mere hjertelige og nærmest romantisk drømmende, men også meget alvorlige sekundant, Edwina. Hun spilles af Kristen Dunst (Interview with a Vampire), der hele tiden formår at holde begge ben på jorden. Hun er ansvarlig for pigerne på skolen og er ikke sådan at vinde over med lidt søde ord. Men hun er bestemt heller ikke immun overfor dem.

Derefter kommer der den nærmest brunstige (ja, jeg sagde brunstige!) teenager, der helt bogstaveligt hungrer efter mandligt selskab. Hun heller Alicia og spilles af Elle Fanning (The Neon Demon), der heldigvis er for gammel til at være en Lolita. Men hun er lige ung nok til at kaste sig over den ene hane i huset, og Nicole Kidmans karakter er over hende hele tiden.

Der er flere piger i huset, men den sidste, jeg vil nævne her, er en af de yngste piger, Amy. Det er Amy, der finder den sårede soldat i nærheden af hovedhuset og bare vil hjælpe ham. Hun er stadig uskylden selv og vil bare gerne være god og vellidt. Hun er dog også den, der stadig er ved at lære, hvordan verden hænger sammen, og hun lærer heldigvis hurtigt.

Rollen som Amy spilles af Oona Laurence (Bad Moms), og hun er både hjertelig og hjerteskærende i denne rolle.

Teatralsk på den skønne måde

The Beguiled er baseret på en bog, men virker nærmest som et teaterstykke i denne film. Dette er på ingen måde negativt ment. Det er derimod bare et udtryk for, at historien er fuldstændig karakterdrevet.

Vi befinder sig i og omkring en stor, gammel sydstatsejendom. Det er midt i borgerkrigen, og pludselig finder en af de yngre piger en såret soldat fra nordstaterne. De bør naturligvis overlade ham til sydstatstropperne, men ved at han nok vil dø, hvis de gør dette. Og det er jo ikke den kristne ting at gøre.

Desuden keder de sig ret meget, og den sårede soldat er det mest spændende, der er sket i lang tid.

The Beguiled

Det er i øvrigt skønt at se Nicole Kidman og Colin Farrell spille sammen endnu engang, selvom dette er en helt anden film end deres forrige. De lavede The Killing of a Sacred Deer få uger før, optagelserne til denne film begyndte.

Af de to, så er den første film langt mere dyster og mørk, mens denne mere spiller på andre følelser. Læs vores anmeldelse af The Killing of a Sacred Deer her – den er vanvittig, men absolut anbefalelsesværdig!

Hvis du elsker kostumedramaer og generelt er glad for skuespillerne i The Beguiled, så giv den et forsøg. Det er en meget anderledes oplevelse, men det er sgu også sundt at tage dem med i ens filmrepertoire.

Nyder du generelt Sofia Coppola film, så bør The Beguiled også ramme plet hos dig!

Se The Beguiled på blockbuster.dk >

FAKTA

DVD-premiere: 22. februar 2018
Instruktør: Sofia Coppola
Medvirkende: Colin Farrell, Elle Fanning, Kirsten Dunst, Nicole Kidman

Resumé
Da en såret nordstatssoldat, korporal McBurney, bliver fundet tæt på en afsidesliggende kostskole for piger i borgerkrigstidens Virginia, får rektoren, frøken Martha, ham bragt indenfor. Mens de unge kvinder passer og plejer hans sår, bliver huset fyldt med seksuel spænding og farlig rivalisering, da McBurney forfører flere af pigerne. Tabuer brydes, og handlingen tager en uventet drejning.