THE EXORCIST: BELIEVER er en ny gyserfilm, der fungerer som requel. Den er således en reboot og fortsættelse af EKSORCISTEN fra 1973. Det er en både vovet og værdig fortsættelse. Læs vores The Exorcist: Believer filmanmeldelse her!

THE EXORCIST: BELIEVER er en ny gyserfilm, der fungerer som direkte opfølger til The Exorcist / Eksorcisten fra 1973. Det skader bestemt ikke, hvis du genser originalfilmen som “opvarmning” til denne fortsættelse, men det er ikke strengt nødvendigt.

Der er rigtig mange kendte ansigter med i denne reboot-historie, der er første film i en ny trilogi. Nå ja, og så er Ellen Burstyn også tilbage – og hun er stadig lige så klar i spyttet, som hun var i første film. Hvis ikke vi lige havde genset den, havde jeg nok glemt hvor meget, hun kæmper for sin datter.

Læs videre på vores The Exorcist: Believer filmanmeldelse nedenfor. Filmen har dansk biografpremiere den 12. oktober 2023.

En anden form for uhygge

Filmen har en anderledes uhygge end originalen, der virkelig er voldsom. Ikke mindst set med nutidens øjne, hvor der ikke er en chance for, at en besat pige ville få lov til at ytre de voldsomt vulgære sætninger (og gerninger) som Regan i 1973. Man forstår, hvorfor publikum blev chokeret dengang. Det blev jeg også nu!

Her i The Exorcist: Believer, er der stadig smæk på uhyggen, men det bliver ikke lige så blodigt og voldsomt som i 1973. Vi møder Victor Fielding (Oscar®-nominerede Leslie Odom Jr.) der mistede sin gravide kone i et jordskælv i Haiti for 13 år siden. Siden har han være alenefar for deres datter, Angela (Lidya Jewett).

En dag forsvinder Angela og hendes veninde Katherine (Olivia Marcum) i en nærliggende skov og er væk flere dage. Da de vender har de ingen minder om, hvad der skete med dem. Ret hurtigt ændrer pigerne sig markant, og Victor ender – efter lidt opmuntring fra naboen – med at opsøge en, der har oplevet noget lignende.

Han finder frem til Chris MacNeil (Ellen Burstyn), der i filmen fra 1973 gennemgik en lignende oplevelse med sin datter, Regan.

En vovet og værdig opfølger

The Exorcist: Believer fik amerikansk biografpremiere en uge tidligere end her i Danmark, og det er en skam. De amerikanske anmeldere har nemlig ikke været overvejende begejstrede. Det skal dog – i hvert fald til dels – ses i lyset af deres uhyggeligt stærke tilknytning til kristendom og især den katolske kirke. Samt den aktuelle anti-woke agenda.

I denne nye film, hvor to piger bliver besat (og derfor også taler med andre stemmer, præcis som Regan i den originale film) er det nemlig ikke kun katolske præster, der kan hjælpe de stakkels piger. Dæmonbesættelse findes inden for mange religioner og trosretninger, og man kan derfor også søge hjælp flere steder.

Det er ret heldigt, eftersom ingen af de to piger kommer fra familie, der er praktiserende katolikker. Bare rolig, der skal nok komme en katolsk præst på banen også, det er bare ikke længere katolicismen, der er omdrejningspunkt, men derimod tro på den bredere klinge.

Denne detalje kommer på banen via Chris MacNeil (Ellen Burstyn), der efter oplevelserne med sin datter Regan har brugt sit liv på at undersøge dæmonisk besættelse på tværs af religioner og kulturer. Nu var hun jo ikke selv til stede ved sin datters eksorcisme.

Da hun bliver spurgt hvorfor, svarer hun ærligt, at det nok har noget med patriarkatet at gøre. Dén slags må man bare ikke sige, for så er man “woke” og ens meninger har ikke længere nogen værdi.

At Chris MacNeil i originalfilmen er omgivet af kæderygende læger, der prøver at kloge sig på Regans “lidelse” og derefter den katolske kirke – der ved Gud (pun intended) er en regulær “Boys Club” – er en ikke uvæsentlig detalje i den forbindelse. Hun bliver netop sat på sidelinjen igen og igen af diverse mænd.

The Exorcist: Believer – Anmeldelse | Gyserfilm

Et stort og effektivt cast

Ellen Burstyn er som sagt tilbage som Chris MacNeil. Godt nok er damen over 90 år, men hun er stadig fantastisk og kan snildt genoptage sin rolle. Endda i en sådan grad, at hun udsættes for markant voldsommere oplevelser på egen krop end i Eksorcisten.

Præcis som Max von Sydow havde begrænset skærmtid og bestemt ikke spillede hovedrollen i Eksorcisten, så har Ellen Burstyn samme funktion her. Hun er først med cirka halvvejs gennem spilletiden, da pigerne jo lige skal nå at blive besat, før det er relevant at række ud til hende. Præcis som Max von Sydows præst i 1973.

Den egentlige hovedrolle har Leslie Odom, der som alenefar til sin datter, Angela, netop har den rolle som Ellen Burstyn havde i 1973. De to besatte piger spilles af Lidya Jewett og Olivia O’Neill, der skal gå grueligt meget igennem. Det er igen fysisk ubehageligt, mens de mest blasfemiske ytringer og handlinger er nedtonet.

Begge de unge skuespillere gør det godt – selvom ingen af dem komme i nærheden af Linda Blair som Regan. Men der er der helt sikkert flere grunde til, da Regan netop var en meget voldsommere oplevelse.

Som forældre til den anden pige, Katherine, ser vi Jennifer Nettles og Norbert Leo Butz, mens Ann Dowd (Hereditary) er den religiøse nabo, der hurtigt gennemskuer, at der er dæmoniske kræfter på spil. Bevares, hun har også en meget konkret årsag til at tro dette. Også Raphael Sbarge (Dahmer) har en nøglerolle som Pastor for den ene familie.

Se The Exorcist: Believer i de danske biografer nu!

Det er David Gordon Green, der står bag denne genoplivning af The Exorcist-franchisen med The Exorcist: Believer. Han er både instruktør og medforfatter på selve denne nye historie og manuskriptet. Historien er kommet til i samarbejde med Scott Teems og Danny McBride, mens manuskriptet er skrevet af Peter Sattler.

Det er klart, at mange vil have forventninger, der ikke indfries af denne requel, men det er klart en hyldest til den oprindelige film. Lavet med fokus på netop dette ophav, men også ført frem til vores aktuelle verdensbillede.

Har man lige genset originalfilmen fra 1973, som vi gjorde forud for pressevisningen, vil jeg tro, at man kan se det, som vi gjorde; Filmen følger hele opbygningen og tempoet fra den originale. Den bliver ikke lige så voldsom, men det havde sikkert også resulteret i en ekstremt hård aldersbegrænsning.

Uagtet at Eksorcisten er en klassiker og et mesterværk, skal man ikke glemme, at unge Linda Blair altså skulle være konstant mandsopdækket af bodyguards i flere måneder efter biografpremieren. Hun blev simpelthen overfaldet af religiøse fanatikere, der mente, hun nærmest havde udført satans arbejde.

Når folk så igen sidder og pipper op på diverse sociale medier om nutidens store “woke”-emner, kan man jo hurtigt konkludere, at David Gordon Green da i hvert fald også har ramt et ømt punkt med denne requel.

Præcis som med Halloween har filmskaberen også planlagt, at der skal komme en The Exorcist-trilogi. Det håber jeg i den grad stadig sker. Mon ikke personen, der dukker op i andensidste scene, kan komme til at spille en rolle i næste film?!

Og nej, det er ikke en spoiler, men det er bestemt en teaser. Til behagelig info er der i øvrigt ingen end-credit scene.

The Exorcist: Believer har dansk biografpremiere den 12. oktober 2023.

FAKTA

Biografpremiere: 12. oktober 2023
Instruktør: David Gordon Green
Manuskript: Peter Sattler, David Gordon Green, Scott Teems
Medvirkende: Ellen Burstyn, Leslie Odom Jr., Ann Dowd, Jennifer Nettles, Raphael Sbarge, Lidya Jewett, Olivia O’Neill

Plot

Victor Fielding har lige siden sin gravide kones død i et jordskælv i Haiti for 12 år siden, opdraget deres datter, Angela alene. Men da Angela og hendes veninde Katherine forsvinder i den nærliggende skov og vender tilbage tre dage senere uden at huske, hvad der skete med dem, udløser det en kæde af begivenheder, der tvinger Victor til at konfrontere en uset ondskab og i sin rædsel og desperation opsøge den eneste, der har været vidne til noget lignende før: Chris MacNeil.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.