THE TRUTH ABOUT JIM på HBO Max er en ny True Crime-dokuserie i fire dele, hvor pårørende til en voldsmand undersøger, om han også er seriemorder. Læs vores anmeldelse af The Truth About Jim-dokumentarserien her!

THE TRUTH ABOUT JIM er en ny HBO-dokumentar. Det er true crime, og efterforskningen udfoldes i løbet af fire afsnit. Forbrydelserne, der undersøges i denne dokuserie, blev begået af Jim Mordecai. De omfatter misbrug (fysisk og psykisk) samt voldtægt.

Spørgsmålet er, om han også er seriemorder. Specifikt undersøges det, om Jim Mordecai kunne være seriemorderen ansvarlig for Santa Rosa blaffermordene? Ligesom det var tilfældet med They Called Him Mostly Harmless, følger vi efterforskningen kronologisk. Vi har set alle fire afsnit til denne anmeldelse.

Læs videre på vores The Truth About Jim dokuserie-anmeldelse nedenfor. Find alle fire afsnit på HBO Max fra den 15. februar 2024.

Var bedstefar en seriemorder?

I The Truth About Jim følger vi amatørefterforskeren Sierra Barter, mens hun konfronterer sin traumatiske fortid. En fortid, der indeholder en masse hemmeligheder, som har plaget hendes familie i generationer. Hendes mors stedfar – hvilket gør ham til Sierras stedbedstefar – var en mand ved navn Jim Mordecai.

Han var en ond mand, som nød at have magt over andre og såre folk omkring ham. Det er der uhyggeligt mange eksempler på. Både fra hans koner, biologiske børn og stedbørn. Sierra Barters bedstemor var hans tredje kone. Hvis du Googler hans navn, vil du sikkert også støde på hans førstefødte biologiske søn.

Han hedder Drue Mordecai, og han er bosiddende i Santa Rosa. Han er ikke med i dokumentaren, men han ligner virkelig Jim, og han blev anholdt for seksuelle overgreb i begyndelsen af 2021. Hans forbrydelser lyder meget lig dem, vi hører Jim begå. Inklusiv aldersgruppen for hans ofre.

Leder af efterforskningen i dokumentarserien er 32-årige Sierra Barter, som har støtte fra sin mor Shannon Barter og sin bedstemor Judy Mordecai. Mens dokumentaren fokuserer på, at familien bearbejder de traumer, Jim har skabt for dem, er en del af helbredelsen at sikre, at politiet ser nærmere på Jim Mordecai.

Mange familiemedlemmer føler sig sikre på, at han måske er seriemorder. Alt for mange ting peger på denne mulighed, og de har brug for, at politiet åbner en efterforskning af deres pårørende, før de kan komme videre.

The Truth About Jim – Anmeldelse | HBO True Crime dokuserie

Hvem var Jim Mordecai?

Jim Mordecai er som sagt emnet for dokumentarserien. Han døde i 2008, hvilket fik mange til at føle sig trygge. Det alene er ikke den slags arv, nogen ønsker at efterlade. Men når man hører, hvad folk – mest kvinder, men også hans stedsøn – oplevede, da han levede, ville han måske egentlig hellere være frygtet end elsket.

Mens Jim Mordecai kunne være charmerende (han var også skolelærer), var han en misbruger på mange forskellige måder.

En af disse måder var at være serievoldtægtsmand, og hans familie (blodslægtninge og stedbørn) formoder, at han også kan have været en seriemorder. Et af afsnittene går endda ud af et spor, der vedrører muligheden for, at han kunne være Zodiac-seriemorderen. Både fordi Zodiac var mistænkt i blaffermorderen, og fordi tidslinjen for Jim Mordecais liv passer.

Det ultimative mål for familien er egentlig “bare” at få ordensmagten til at undersøge hans forbrydelser nærmere. De søger hele tiden efter beviser, der strider imod muligheden for, at Jim var seriemorderen. Det kommer bare aldrig, så derfor kan de ikke slippe sagen.

Det, jeg virkelig godt kunne lide ved The Truth About Jim, var, at Sierra Barter (stedbarnebarn af Jim Mordecai) altid er hurtig til at påpege problemer, man som seer hurtigt studser over.

Som da hun kommenterede, at Jims udseende i 1970’erne matchede beskrivelsen af en seriemorder. Hun er meget hurtig til også at bemærke, at beskrivelsen kunne passe til de fleste mænd på det tidspunkt. Bare lige så vi som seere også forstår, at hun ikke er blind for de mere spinkle spor, hun også følger.

Se The Truth About Jim på HBO Max

Max Original-dokumentarserien i fire dele fra Investigation Discovery (ID) blev instrueret af Skye Borgman. Dette er et navn, der efterhånden burde være bekendt for de fleste fans af true crime-dokumentarer. Hun har tidligere instrueret afsnit af dokuserier som Unsolved Mysteries og Dømt i medierne. Også Sins of Our Mother, der er ret skræmmende!

Skye Borgman har også instrueret nogle fantastiske dokumentarfilm, som jeg ikke har kunnet glemme efterfølgende. Normalt fordi de indeholder forbrydelser, der enten er vanvittige eller bare væmmelige og skræmmende. De inkluderer Dead Asleep (2021), Girl in the Picture (2022) og ikke at forglemme; Abducted in Plain Sight (2017).

Sidstnævnte sag blev forvandlet til miniserien A Friend of the Family fra 2022. Om The Truth About Jim også bliver en tv-serie er svært at sige. Først skal vi dog have flere svar, da dokumentarserien slutter med nogle svar, men også en hel masse spørgsmål.

For familien handler det også om at komme videre, men jeg håber alligevel, der kommer et opfølgende afsnit til The Truth About Jim. Da DNA-undersøgelserne stadig er i gang, får vi måske et bonusafsnit, der ikke er ulig HBO Max-dokumentarserien I’ll Be Gone in the Dark (2020-2021).

Alle fire afsnit af The Truth About Jim får premiere på HBO Max den 15. februar 2024.

Plot

Amatørefterforskeren Sierra Barter konfronterer en traumatisk fortid og hemmeligheder, der har plaget hendes familie i generationer.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.