UNLOCKED på Netflix er en ny psykologisk thriller fra Sydkorea, hvor en seriemorder stalker sine ofre via deres smartphones. Læs vores fulde Unlocked (2023) filmanmeldelse her!

UNLOCKED er en ny Netflix-thriller fra Sydkorea om en seriemorder, der holder øje med sine ofre via deres smartphones. Faktisk ser han endda ud til at vælge sine ofre tilfældigt; Mister du din telefon, og han finder den, så er du hans næste offer. Så simpelt er det!

MERE SMARTPHONE GYS

Selvom den har en anden vinkel, er den nye gyserserie Red Rose på Netflix en relevant sammenligning >

Denne film er en genindspilning af den japanske film Stolen Identity, som blev instrueret af den ikoniske J-Horror-instruktør Hideo Nakata (The Ring, Sadako). Det er naturligvis en meget karakterbaseret historie, men den fokuserer også på, hvor uhyggeligt meget vores telefoner siger om os. Og hvor afhængige vi er af dem. Til næsten alt, vi foretager os.

Læs videre på vores Unlocked-filmanmeldelse nedenfor. Du finder den på Netflix fra den 17. februar 2023.

Det kan ske for dig

Unlocked begynder med Na-Mi (Chun Woo-Hee fra The Wailing), der arbejder som marketingmedarbejder hos en lokal startup. Hun tjener ikke mange penge og arbejder også på sin fars café. På næsten alle måder lever hun et ganske almindeligt liv med gode venner og er en, der arbejder hårdt hver dag.

Desuden er hun også limet til sin smartphone, der hjælper hende med alt fra påmindelser og betaling til arbejde og kommunikation.

Efter en sjov aften i byen med gode venner, får Na-Mi lidt (meget!) at drikke og mister sin smartphone i bussen på vej hjem. Heldigvis får hun den hurtigt tilbage. Hun tror, at en ung kvinde har fundet hendes telefon, men vi [seerne] ved, at det faktisk er en ung mand.

Denne unge mand er på alle måder en lyssky eksistens og installerer alle former for spyware på hendes telefon. Han begynder også at notere alt om hende og skabe en ny plan for hendes fremtid.

Så selvom Na-Mi meget hurtigt får sin telefon tilbage, tager hendes liv pludselig flere mærkelige og ubehagelige drejninger.

Unlocked (2023) – Anmeldelse | Netflix Thriller

K-pop-stjernen Siwan som skurken

Den unge mand, der fandt Na-Mis telefon – og desuden formår at mase sig direkte ind i hendes liv kort tid efter – er Joon-Yeong (eller Jun-Yeong). Han er portrætteret af Im Si-Wan, der også er kendt som Siwan.

Han er både skuespiller og sanger, som fans af K-pop-boybandet ZE:A vil genkende. Har du set Strangers from Hell på Netflix, vil du nok også genkende ham derfra.

Som Joon-Yeong formår Siwan at levere en præstation, der er ekstremt uhyggelig. Især fordi han kan være charmerende og tilbagelænet, når situationen kræver det, men også vende på en tallerken.

Det er næsten for nemt

Som altid, kan det næsten føles for nemt at se tingene gå ad helvede til for Na-Mi hurtigt. Der er dog også folk, der påpeger, at Joon-Yeong virker mærkelig. Især Na-Mis far, men – selvfølgelig – lytter hun ikke til ham. Hendes far ved dog, at Joon-Yeong lyver, når han siger, at han er en stamgæst på kaffebaren, så farmand er på vagt.

Na-Mis far er portrætteret af Park Ho-san, som fans af sydkoreanske genreproduktioner uden tvivl vil genkende. Senest spillede han også faderen i Netflix gyserfilmen The Call (2020), og han var med i action- gore-filmen Project Wolf Hunting, som du kan læse vores engelske anmeldelse af her >

Mens Jun-Yeong arbejder på sit seneste offer, følger vi også efterforsker Ji-Man (Kim Hee-Won), mens han efterforsker en mordsag. Et lig bliver fundet i skoven på et fjerntliggende bjerg. Her finder betjenten spor, der peger på hans egen søn Joon-Yeong som den mulige gerningsmand. Noget han kun deler med én nær kollega.

Se Unlocked på Netflix nu!

Den nye sydkoreanske psykologiske thriller er instrueret af Kim Tae-joon. Dette er hans instruktørdebut, men det er bestemt en stærk debut. Med en spilletid på lige under to timer (1 time og 57 minutter) er det ikke en af de længste film fra Sydkorea. Men spilletiden er ret godt udnyttet.

Filmen er baseret på den japanske roman af samme navn af Akira Teshigawara. Som allerede nævnt blev den filmatiseret til den japanske 2018-film Stolen Identity. Jeg kan nemt se, hvordan yderligere adaptioner eller genindspilninger kunne laves i stort set ethvert land.

Efter at have set denne film, vil du sandsynligvis være i konflikt mellem at holde din telefon endnu tættere på og blot at smide den væk. Men som mange moderne samfund er bygget nu, kan du ikke rigtig vælge at gøre det sidste uden at gøre dit liv mere vanskeligt. Det er et tveægget sværd, hvilket (som nævnt indledningsvis) netop er, hvad den britiske Red Rose-serie på Netflix også beskæftiger sig med.

Unlocked er på Netflix fra den 17. februar 2023.

FAKTA

Instruktør: Tae-joon Kim
Forfattere: Akira Shiga (bog), Kim Tae-Joon
Medvirkende: Chun Woo-hee, Yim Si-wan, Kim Hee-won, Jeong-hwan Park, Kim Ye-won, Jeon Jin-Oh

Plot

En kvindes liv vendes på hovedet, da en farlig mand får fat i hendes tabte mobiltelefon og bruger den til at holde øje med alt, hvad hun foretager sig.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.