Mange gyserfans ELSKER at hade horror genindspilninger, men der findes gode remakes. Her er en TOP 10 over bedste horror genindspilninger efter år 2000.

Du vil nok lægge mærke til en række af de samme navne, dukker op flere gange. Nogle folk er startet ud med at lave fantastiske horror genindspilninger, og nu er det så dem, der laver film, der sikkert laves genindspilninger af om 20 år.

Men lad os kaste os ud i det! her er vores top 10:

Evil Dead (2013)

Original: The Evil Dead (1981)

The Evil Dead (1981) Evil Dead (2013)Fede Alvarez hjalp en helt ny generation med at opdage Evil Dead. Sam Raimi og Bruce Campbell (som stod bag den originale film fra 1981) producerede og støttede 100% op om denne genindspilning. Resultatet var en genial og meget underholdende hyldest til originalfilmen.

I genindspilningen var det en kvinde (Jane Levy fra Don’t Breathe) der stod tilbage, som som den overlevende helt. Noget, som faktisk er utroligt velkendt i gysergenren. Altså, at en kvinde er “the last man standing”. På mange måder var det også en tilgang, der sikrede, at filmen både kunne bidrage med noget nyt, og være tro mod oprindelsesfilmen. Helt klart den bedste måde at lave genindspilninger!

Når en horror genindspilning laves på den måde – hvor man ryster posen lidt, men også har holdet fra den originale film med om bord – så ved man bare, at det bliver en oprigtig hyldest og ikke bare en pengemaskine. Sjovt nok præcis som det var tilfældet med den nye Ghostbusters, selvom en ihærdig flok gjorde det til deres mission at ødelægge filmen fra det sekund, det kvindelige cast blev offentliggjort. Sam Raimi og Bruce Campbell havde givet verbale røvfulde, hvis deres “fans” havde prøvet samme stunt!

Maniac (2012)

Original: Maniac (1980)

Maniac (1980)Maniac (2012)Elijah Wood er uhyggeligt genial in denne horror genindspilning, hvor han spiller rollen som Frank. Rollen blev oprindeligt spillet af Joe Spinell, der også skrev manuskriptet til originalfilmen fra 1980. Det nye manuskript er til gengæld skrevet af Alexandre Aja og Grégory Levasseur, som er lidt af en dynamisk gyserduo. Sammen har de også skrevet både Haute Tension og genindspilningen af The Hills Have Eyes, som du finder længere nede på denne liste. Begge film er i øvrigt instrueret af Aja, der er biografaktuel i USA netop nu med The 9th Life of Louis Drax.

Instruktøren til Maniac genindspilningen er til gengæld Franck Khalfoun, der står bag den kommende Amityville: The Awakening.

Piranha 3D (2010)

Original: Piranha (1978)

Piranha (1978) Piranha 3D (2010)Så er det blevet tid til en genindspilning, der kun bliver mere cool og kitschet end udgangspunktet. Og det er lige præcis årsagen bag dens succes. Instrueret af Alexandre Aja – ja, det navn kommer du til at se mange gange på listen her – og med et ret genialt hold skuespillere, så var succesen næsten hjemme fra starten. Den oprindelige film blev instrueret af Joe Dante, der efterfølgende var med til at lave Twilight Zone: The Movie og derefter den ikoniske Gremlins.

Elizabeth Shue, Jerry O’Connell, Ving Rhames og Christopher Lloyd har de største roller, men både Richard Dreyfuss og Eli Roth har nogle helt perfekte cameos. Og det er netop, når horror genindspilninger har den humoristisk tilgang, at man får mulighed for disse gæsteoptrædener.

The Crazies (2010)

Original: The Crazies (1973)

The Crazies (1973) The Crazies (2010)Den originale film blev både skrevet og instrueret af en af de største gyserinstruktører: George A. Romero. Og alligevel er det faktisk genindspilningen, der har den bedste vurdering på IMDb. 2010 udgaven af The Crazies blev instrueret af Breck Eisner, og i hovedrollerne kan du nyde godt af Timothy Olyphant, Radha Mitchell og Joe Anderson (Abattoir).

Scott Kosar og Ray Wright skrev manuskriptet. Kosar fik i øvrigt sin debut som manuskriptforfatter med genindspilningen af The Texas Chainsaw Massacre i 2003. Og så skrev han såmænd også lige The Amityville Horror manuskriptet til 2005 udgaven.

Personligt er mit favoritminde fra denne horror genindspilning, da jeg så den i biografen. Der sad tre teenagedrenge i en form for fosterstilling gennem næsten hele filmen. Så ja, den ramte i hvert fald lige i horror-maven på dem også!

The Last House on the Left (2009)

Original: The Last House on the Left (1972)

The Last House on the Left (1972)The Last House on the Left (2009)Endnu en horror klassiker, der er skrevet og instrueret af en anden af vores største gysermestre. Denne gang gælder det ingen ringere end Wes Craven. I øvrigt vil mange af jer nok være glade for at se, vi (naturligvis!) ikke har genindspilningen af A Nightmare on Elm Street med på denne liste!

Genindspilningen af The Last House on the Left er instrueret af Dennis Iliadis og med et manuskript af Adam Alleca og Carl Ellsworth. Ellsworth skrev også manuskriptet til D.J. Caruso’s Disturbia fra 2007, som var en moderne udgave af Hitchcock’s Rear Window fra 1954.

Overordnet er denne film et perfekt eksempel på, hvorfor horror genindspilninger kan fungere så godt. Selv historien er nemlig stadig relevant, og frygten er mindst lige så aktuel nu, som den var tilbage i 1972.

The Hills Have Eyes (2006)

Original: The Hills Have Eyes (1977)

The Hills Have Eyes (1977) The Hills Have Eyes (2006)Som vi allerede har nævnt længere oppe, så er denne horror genindspilning instrueret af Alexandre Aja, og manuskriptet er af Grégory Levasseur og Aja selv. Originalfilmen er endnu en af Wes Craven’s klassiske gyserfilm, der både var skrevet af instrueret af mesteren selv.

For mig, så er genindspilningen faktisk mere uhyggelig på grund af realismen og det meget rå udtryk. Jeg ser helt klart mange gyserfilm, men alligevel er det altid denne ene film, jeg tænker på, når en road trip lurer om hjørnet. Især hvis vi skal være et halvøde sted. Om det er den jyske hede eller gennem de amerikanske sydstater er faktisk underordnet.

Wes Craven’s idéer og Alexandre Aja’s fortolkning er åbenbart bare en perfekt gysercocktail for mig!

The Grudge (2004)

Original: Ju-on (2002)

Ju-on (2002) The Grudge (2004)Denne gang gælder det bogstavlig talt en genindspilning af et oprindeligt værk. Ikke på tværs af tid, men derimod sprog og kultur. Den japanske originalfilm er meget mørk og intens, mens genindspilningen har mere fokus på at fortælle en historie. Alene af denne årsag har den som horror genindspilning sin berettigelse.

Dog skal det bemærkes, at begge versioner faktisk er instrueret af samme instruktør. Derfor er det tydeligt endnu et eksempel på, at også de originale skabere kan se fordelen i at skabe en ny version, der taler til et nyt (og derfor større) publikum. For at sikre tilpasning til den vestlige gysersmag, er manuskriptet skrevet af Stephen Susco. Det er også ham, der står bag manuskriptet til den kommende remake af Flatliners, som filmes netop nu og bør udkomme i 2017.

Instruktøren bag både den japanske original fra 2002 og den amerikanske remake fra 2004 er Takashi Shimizu. I øvrigt er Ju-on fra 2002 slet ikke den egentlige originalfilm, da Shimizu først lavede to lavbudget film baseret på samme historie i 2000. Den ene af dem hedder oven i købet også Ju-on.

Dawn of the Dead (2004)

Original: Dawn of the Dead (1978)

Dawn of the Dead (1978) Dawn of the Dead (2004)Vi er tilbage i folden hos en af gysermestrene, og igen er den både instrueret og skrevet af gysermesteren George A. Romero. Han lavede originalfilmen i 1978 med et anslået budget på kun 650.000 dollars. Genindspilningen blev dog en smule dyrere, og kostede ca. 26 millioner dollars. Til gengæld indspillede den også mere end dette allerede på åbningsweekenden i USA, hvilket er præcis hvorfor, vi ser så mange horror genindspilninger. De får folk i biografen!

Castet til genindspilningen bestod også af en række etablerede skuespillere såsom Sarah Polley, Ving Rhames, Mekhi Phifer, Jake Weber, Michael Kelly, Kevin Zegers og Lindy Booth.

Zack Snyder fik faktisk sin spillefilmsdebut som instruktør med denne film tilbage i 2004. Hans næste film blev den ikoniske 300, som i den grad sikrede ham sin egen stil. Faktisk har han ikke forladt tegneserieverdenen siden, da alle hans film efterfølgende har været filmatiseringer af “comics”. Han er vel efterhånden nærmest i stald hos DC Comics og har lavet Man of SteelBatman v Superman og er ved at filme Justice League.

Manuskriptet til Dawn of the Dead genindspilningen er af James Gunn, der også er sprunget over til tegneserieuniverset. Han er dog en del af Marvel-universet, hvor han instruerede og var medforfatter på den meget populære Guardian of the Galaxy – og naturligvis også den efterfølger, der kommer næste år.

The Texas Chainsaw Massacre (2003)

Original: The Texas Chainsaw Massacre (1974)

The Texas Chainsaw Massacre (1974) The Texas Chainsaw Massacre (2003)Tobe Hooper’s original er en klassiker, som man hverken kan eller bør gå uden om, hvis man elsker gyserfilm. Men ser man originalen og genindspilningen med nutidens øjne, så er genindspilningen bare meget mere uhyggelig! Ja, det sagde jeg faktisk lige! Men okay, hvis du vil have den groteske og vilde splatteroplevelse, som originalfilmen leverer, så vil du naturligvis stadig foretrække denne.

2003 udgaven havde Jessica Biel, Jonathan Tucker, Mike Vogel, Erica Leerhsen, Eric Balfour og R. Lee Ermey i de primære roller. Denne horror genindspilning var også spillefilmsdebut for instruktør Marcus Nispel. Tidligere havde han primært lavet musikvideor, men det var også sådan David Fincher startede sin karriere, så det skal man absolut ikke kimse ad.

Til gengæld har Nispel ikke lavet det vilde sus siden. Tobe Hooper gik til gengæld videre til at lave Poltergeist i 1982, som klart er en af de største gyserfilm nogensinde. Den var i øvrigt baseret på en historie af Steven Spielberg, der også var medforfatter på manuskriptet. Til gengæld er den orignalfilm langt mere uhyggelig end det makværk af en genindspilning, der udkom i 2015. På alle måder er det altså klart Hooper, der står tilbage som den virkelige vinder!

The Ring (2002)

Original: Ringu (1998)

The Ring (2002) Ringu (1998)Præcis som det var tilfældet med Ju-on, så er denne genindspilning på tværs af sprog og ikke tid. Den meget populære japanske gyserfilm Ringu fra 1998 var baseret på en bog af Kôji Suzuki. Den blev i øvrigt også set af et imponerende stort publikum her i Vesten. Og allerede inden den fik en Hollywood genindspilning, så var den såmænd også blevet lavet som TV-serie i 12 afsnit i Japan.

I 2002 genindspilningen så vi Naomi Watts, Martin Henderson og Brian Cox i de væsentligste roller. Filmen var instrueret af Gore Verbinski, som efterfølgende gik ind i en form for filmsymbiose med Johnny Depp. Der var en masse pirater i farvandet, men såmænd også en animeret øgle i Rango, som altså vandt ham en Oscar for bedste animationsfilm. Dét var der sgu nok ikke lige nogen, der havde set komme, da han lavede The Ring. Heldigvis vender han da også tilbage til gysergenren næste år med A Cure for Wellness.

Manuskriptet til den amerikanske udgave af The Ring blev skrevet af Ehren Kruger, der også skrev manuskriptet til The Ring 2, men dog ikke til den kommende reboot Rings, der udkommer til november herhjemme.

 

Hvilke genindspilninger efter år 2000 er dine favoritter?

Forfatter

  • Nadja "HorrorDiva" Houmøller

    Jeg kan huske den første gyser, jeg så, da jeg var ca. 8-9 år. Det var nemlig 'Poltergeist', som min far havde optaget, og jeg efterfølgende sneg mig til at se, mens jeg var alene hjemme. Og det var på trods af, at min far udførligt havde lavet et grøn/gul/rød-system over hvilke film, jeg måtte se og ikke se... 'Poltergeist' var selvfølgelig en af de røde. Siden da har jeg haft en massiv interesse i at se gyserfilm, og jeg har altid fulgt med i hvilke kommende gysere, der var undervejs. Jeg foretrækker uden tvivl de lidt nyere gyserfilm. Et udpluk af mine favoritfilm: El orfanato, [REC], The Others, 28 Days Later, Eden Lake, The Descent, Se7en, Drag Me to Hell, The Mist, Haute Tension, Martyrs, The Strangers, The Cabin in the Woods. Udover min store interesse for horror-genren, har jeg også studeret 'Art of Film' på Berkeley, Californien, USA.