PARASITE er en film af den fantastiske Bong Joon Ho. Den er en regulær genrehybrid – præcis som hans forrige film. Og ja, filmen er intet mindre end genial, så det er bare om at se den! Læs vores Parasite anmeldelse her!

Parasite er en koreansk film af Bong Joon Ho. Vi er ude i en genrehybrid, så filmen starter nærmest som en dramedy (drama-comedy) og ender som en regulær horror-thriller. Hele vejen i gennem er den røde tråd en fascinerende socialrealisme, der godt nok udspiller sig i Sydkorea, men er meget universel.

Nu er Bong Joon Ho kendt for at lave disse genrehybrider, så det er intet nyt. Og han er en mester inden for dette felt. Parasite er på alle måder en genial film, hvor også lyd- og billedside fortjener egne priser!

Læs meget mere om filmen (og instruktøren) i resten af vores Parasite filmanmeldelse herunder.

Fra grin og undring til rent gys!

Det er karaktererne i Parasite, der bærer hele historien frem. Og karaktererne er helt fantastiske. Du får meget hurtigt et indblik i hvad, der får den enkelte til at tikke samt hvad deres særlige “evner” er, og så kører vi derfra.

Vi følger familien Kim, der består af far og mor samt deres voksne søn og datter. Alle i familien er arbejdsløse, og de bor i en kælderlejlighed i et kedeligt område. Det virker på mange måder som et fængsel, men de arbejder med hvad, de har, og forsøger at tjene til dagen og vejen via småjobs. Eksempelvis får de en tjans som pizzaæske-samlere.

Ikke engang dette formår de at gøre på særlig imponerende vis. De giver dog aldrig op, og da sønnen, Ki-woo, får mulighed for at overtage en vens job som engelsk tutor, slår han til. Eleven er en pige fra den velhavende Park familie, og snart ser Ki-woo muligheden for at få job til flere i sin familie. Der skal bare fjernes lidt forhindringer først.

Og nej, vi er ikke ude i mord eller lignende. Familien Kim er dygtige hustlere, der bare aldrig helt formår at holde på det, de ellers er så gode til at skabe. Situationen i Parasite er ingen undtagelse, da deres roller som parasitter på den rige familie tager nogle vilde drejninger undervejs.

I den forbindelse skal det også gøres klart, at familien Park heller ikke tager sig særlig kønt ud. De har penge og mener, at det er vejen til at købe sig til alt. Ikke mindst mennesker. Det er Upstairs Downstairs i syret koreansk udgave! Og ja, det er helt igennem fantastisk og voldsomt ubehageligt på mange måder!

Parasite (2019) anmeldelse

Vi elsker koreanske film

Her på Heaven of Horror har vi i årevis set, anmeldt og generelt skrevet om koreanske genrefilm, da de er helt fantastiske. Foruden Park Chan-wook, der har lavet film som OldboyThirst og The Handmaiden, så er Bong Joon Ho, den helt store koreanske filmskaber.

Det var Bong Joon Ho, der stod bag film som Memories of Murder (2003), The Host (2006) og Mother (2009). I 2013 lavede han så den engelsksprogede Snowpiercer (2013), der nu er på vej som tv-serie og Okja til Netflix. Nu kommer så Parasite, der på alle måder er en kulmination af alt det fantastiske, han har vist i tidligere film.

Læs også: Sydkoreanske horrorfilm og thrillere, du bør se >

Også castet bør være bekendt for dig, som har set nogle af ovennævnte film. Familien Kim overhovedet spilles af Kang-ho Song, der har været med i næsten alle de nævnte Bong Joon Ho film samt flere Park Chan-wook film. Du kan næsten ikke have undgået at se ham. Sønnen spilles af Choi Woo-sik, der var med i både Okja og den massive zombie succes Train to Busan.

Mor og datter i familien Kim er dem, jeg kendte mindst til før filmen, men mon ikke det ændrer sig med den massive succes, Parasite har fået. Den er netop blevet nomineret til en Golden Globe som bedste udenlandske film, og mon ikke den ligger lunt i svinget til en Oscar nominering også? Desuden har den allerede vundet Guldpalmen ved Cannes.

Parasite (2019) anmeldelse

Du må ikke snyde dig selv for Parasite

Det er som sagt Bong Joon Ho, der står bag Parasite. Det betyder, han har instrueret filmen samt står bag historien. Han har også skrevet manuskriptet sammen med Jin Won Han, der var Assistant Director på hans forrige film Okja.

Desuden er det den ekstremt dygtige filmfotograf, Kyung-pyo Hong, der har skudt dette vidunder. Det var også Kyung-pyo Hong, der filmede de blændende koreanske film Burning (2018) og The Wailing samt Bong Joon Ho filmen Snowpiercer. Det visuelle i Parasite har en enorm stor betydning, da det hele tiden er med til at understrege den historie, karaktererne gennemgår.

Med en spilletid på 2 timer og 12 minutter er den (som koreanske film typisk er) til den lange side. Det er dog ikke noget, man mærker undervejs. Vi så faktisk filmen under vores tur til Los Angeles i november 2019, men vi ville ikke lave en anmeldelse, før vi havde genset den til den danske pressevisning.

Det blev filmen faktisk kun bedre af, så vi holder fast i de seks stjerner, der også var vores umiddelbare vurdering efter første gennemsyn. Selvom du ikke normalt ser ikke-engelsksprogede film, så er Parasite i den grad værd at bruge både tid og penge på. Desuden sidder den godt fast i bevidstheden efterfølgende, hvor du nok også vil ønske dig at se den en ekstra gang.

Parasite udkommer i de danske biografer den 25. december 2019. Dermed er den oplagt som en julegave til dig selv og alle andre, der elsker virkelig fantastiske film. 

FAKTA

Biografpremiere: 25. december 2019
Genre: Thriller, Drama
Instruktør: Joon-ho Bong
Medvirkende: Kang-ho Song, Yeo-jeong Jo, Woo-sik Choi

Plot

Parasite handler om en fattig familie af småsvindlere, der bor i ubeskriveligt slum, efter begge forældre mistede deres job. De to store børn er dog begge lige så handlekraftige som forældrene, så da drengen får mulighed for at undervise datteren i en meget velhavende og eftersigende godtroende familie, begynder et større take-over, hvor hele hans familie faker sig ind som medarbejdere.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.