CHAOS WALKING er en sci-fi actionfilm med en historie, der er blevet kaldt “umulig at filmatisere”. Når man læser plottet, så lyder det da også mildest talt svært. Nu har man så prøvet alligevel, og det kunne være værre. Læs vores Chaos Walking filmanmeldelse her!

CHAOS WALKING er en sci-fi actionfilm, der byder på et noget kringlet plot at filme. Alle mennesker født som hankøn har nemlig deres tanker ude i det åbne. Altså, man kan se og høre, hvad en mand eller dreng tænker, og dét er ikke helt nemt at vise på film.

Faktisk derfor synes jeg, man er sluppet okay afsted med det. Godt nok tager det lige lidt tid at vænne sig til som publikum, men det er ikke helt galt. Det er bare heller ikke ligefrem godt. Til gengæld er der et ret skønt cast, hvor danske Mads Mikkelsen igen gør det som skurk.

Læs videre på vores Chaos Walking filmanmeldelse herunder.

Chaos Walking skulle være umulig at filmatisere

Der findes bøger, man voldsomt gerne vil se på det store lærred (eller som tv-serie for den sags skyld), men bare ikke kan forestille sig er mulig. Ganske enkelt fordi bøger kan noget andet, end det visuelle medie kan klare. Lige præcis Chaos Walking er en af de fortællinger, der er blevet kaldt umulig at filmatisere.

Hvordan viser man en persons tanker, og har dialog med fra samme person, uden det bliver noget værre rod. Indledningsvist er det faktisk lidt af noget rod, men som med så meget andet sci-fi, så kræver det “bare” lidt tilvænning.

Om det så ligefrem bliver en god filmisk oplevelse, er en anden side af sagen. Det er nemlig en ret lille (men grundlæggende meget voldsom) historie, der fortælles.

Chaos Walking – Anmeldelse af filmen

Gode skuespillere hjælper historien på vej

Som sagt er danske Mads Mikkelsen på rollelisten og giver den igen som skurk. Han er heldigvis god til at være en tvetydig og ofte charmerende skurkekarakter. Men han er dog immervæk en ret grum skurk her. Hans, noget modvillige, kompagnon prædiker konstant – i både tanker og ord – og spilles af David Oyelowo (The Midnight Sky).

De to altafgørende hovedroller spilles dog af Tom Holland og Daisy Ridley.

Tom Holland er bedst kendt som Spider-Man i det aktuelle Marvel-univers. Han var dog også med i The Devil All the Time og laver en masse andet – som eksempelvis Chaos Walking, der dog har ligget på hylden noget tid. Daisy Ridley har til gengæld spillet den bærende hovedrolle i den nyeste Star Wars trilogi. Det er altså to ret store, omend unge, navne.

Da det kun er hankøn, der har denne lidelse med “tankerne udenpå”, så har Tom Holland klart mest at arbejde med. Daisy Ridley skal mere reagere, og det gør hun også fint. Deres samspil fungerer faktisk rigtig godt hele vejen igennem, men det er altså en ret lille historie, der fortælles.

Af andre interessante navne på rollelisten finder vi Demián Bichir (The Nun), Cynthia Erivo (Stephen King tv-serien The Outsider), Kurt Sutter (Sons of Anarchy) og Nick Jonas (Calls). Det er i øvrigt ret fedt, at Nick Jonas spiller lidt af et dumt svin fremfor “bare” at skulle være en pretty boy. Han spiller desuden søn til Mads Mikkelsens karakter.

Chaos Walking – Anmeldelse af filmen

Se Chaos Walking i hjemmebiografen

Chaos Walking er instrueret af Doug Liman, der tidligere har instrueret sci-fi actionfilm som Edge of Tomorrow (2014) med en supersej Emily Blunt, action-komedien Mr. & Mrs. Smith (2005) og action-thriller-mysteriet The Bourne Identiy (2002).

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af Edge of Tomorrow, der har en fortsættelse i pre-produktion >

Alene disse tre film er nogle, jeg er ret glad for, så udgangspunkt var – i min bog – helt udmærket. Men selvom en film af denne type og kaliber kræver sin instruktør, så skal manuskriptet også være på plads.

Til Chaos Walking er manuskriptet skrevet af Christopher Ford (The Clovehitch Killer) og Patrick Ness. Den er da også baseret på bogen “The Knife of Never Letting Go”, der netop er skrevet af Patrick Ness. Det er ofte positivt, når en forfatter er med inde over, og filmen er nok også bedre for det. Patrick Ness skrev i øvrigt også A Monster Calls (bog og manuskript).

Undtagelsen, der bekræfter reglen på ærgerlig vis, er i øvrigt desværre ofte Stephen King, der ellers er blandt mine yndlingsforfattere.

Jeg tror ikke umiddelbart, at Chaos Walking kunne være filmatiseret meget bedre. Desværre er det bare stadig ikke helt godt, selvom den sidste halvdel er klart stærkere end første. Alene fordi man dér er kommet ind i rytmen med “dobbelt dialog” via både tanke og tale.

Chaos Walking udkommer som digitalt køb 30. august 2021, på DVD og Blu-ray den 2. september 2021 og som digital leje fra den 20. september 2021.

FAKTA

Biografpremiere: 6. maj 2021
DVD/BD-premiere: 2. september 2021
VOD-premiere: 30. august 2021 (køb) | 20. september 2021 (leje)
Instruktør: Doug Liman
Manuskript: Patrick Ness og Christopher Ford
Medvirkende: Tom Holland, Daisy Ridley, Mads Mikkelsen, Cynthia Erivo, Kurt Sutter, Nick Jonas, Demián Bichir, David Oyelowo, Ray McKinnon

Plot

I en ikke alt for fjern fremtid, opdager Todd Hewitt (Tom Holland), Viola (Daisy Ridley), en mystisk pige, der nødlander på hans planet. Det vækker opsigt i det lille samfund, hvor der ellers ingen kvinder er, og alle mænd er ramt af “støjen” – en kraft, der blotter alle deres tanker for omverdenen. I dette farlige landskab er Violas liv truet – og da Todd lover at beskytte hende, bl.a. fra byens overhoved, Mayor Prentiss (Mads Mikkelsen), må han finde sin egen indre styrke og dykke ned i planetens mørke hemmeligheder.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.