DARK HARVEST er en ny gyserfilm, der foregår til Halloween. Vi er i 1960’erne, og ude på landet, hvor der er masser af majsmarker. Hvert år til Halloween finder en farlig jagt sted. Gør dig klar til at møde “Sawtooth Jack”. Jeg forventede ikke meget, men nød virkelig denne gyserfilm. Læs vores Dark Harvest anmeldelse her!

DARK HARVEST på Prime Video er en ny gyserfilm fra David Slade, hvilket burde være grund nok til at se den. Den er egentlig filmet for flere år siden og er blevet skrinlagt ved flere lejligheder. Den slags lægger altid en dæmper på forventningerne, da det typisk er fordi, filmselskabet ikke tror på projektet.

Lige i denne forbindelse blev filmens premiere dog skubbet på grund af pandemien i første omgang. En skæbne, mange produktioner led under. Derefter var der en konkurs for produktionsselskabet, hvilket heller ikke har noget med denne film at gøre.

Og så er der jo lige den detalje med, at filmen udspiller sig under Halloween, så det ville være en skam ikke at udgive den i oktober måned. Her i 2023 viste det sig endelig, at det hele flaskede sig netop i tide til Halloween. For mig er dette faktisk en film, jeg sagtens kunne se til Halloween med et par års mellemrum.

Læs videre på vores Dark Harvest-filmanmeldelse nedenfor. Du kan se den på Prime Video nu.

Et uhyggeligt høstritual

Historien i Dark Harvest udspiller sig i en forbandet by. Så meget er tydeligt allerede fra åbningsscenen, der finder sted til Halloween i 1962. En brutal kamp for overlevelse finder sted, men folk kæmper ikke mod hinanden; De kæmper for at dræbe Sawtooth Jack. Det er nemlig den eneste måde at sikre næste års høst.

Eller det siger legenden i hvert fald.

Til Halloween 1963 vil Sawtooth Jack igen rejse sig fra kornmarkerne. Det er det, han gør hvert eneste år, og hver evig eneste Halloween skal han igen dræbes inden midnat. Hvis han ikke dør, vil der ske noget forfærdeligt, der ødelægger høsten det følgende år. Den slags risiko tør man ikke tage, da byen ét år har prøvet det.

Alle byens drenge bliver gjort klar til jagten i dagene op til Halloween – på en mildest talt brutal måde. På selve Halloween-aften bliver de sendt ud for at finde, fange og slagte det morderiske fugleskræmsel. Den, der dræber Sawtooth Jack, vil blive tildelt en bil, en pengepræmie og et helt nyt hus til sin familie.

Et hus i den gode ende af byen, selvfølgelig.

I 1963 vælger den rebelske Richie at deltage med den hensigt at vinde. Hans bror vandt dog året før, så han faktisk ikke deltage. Hans familie har trods alt ikke brug for endnu et hus. Det bekymrer dog ikke Richie, men det kommer noget andet til at gøre. Under jagten gør han en chokerende opdagelse og skal træffe et svært valg!

Dark Harvest (2023) – Anmeldelse | Gyserfilm

Mød Sawtooth Jack

Ikke kun er diverse special effects i Dark Harvest overvejende practical fremfor digitale, de er også meget effektive og ser virkelig flotte ud. Selve karakteren “Sawtooth Jack” har et fantastisk look, som jeg straks elskede.

Grundlæggende ligner “Sawtooth Jack” da også en umaskeret Trick ‘r Treat “Sam” som voksen.

Da jeg er meget glad for Sam og ser Trick ‘r Treat til de fleste Halloweens, var det en fantastisk overraskelse. Hele situationen og levetiden for Sawtooth Jack adskiller sig fra Sams, men jeg elskede stadig ligheden rent visuelt.

Jeg var også svært begejstret for, at Dark Harvest udspillede sig i 1960’erne. Der er bare noget magisk ved disse gyserhistorier, når de udspiller sig ude på landet og før opfindelsen af internettet og smartphones. Det giver også interessante karakterer og vigtige påmindelser om, hvor anderledes (og, ikke mindst, racistisk) 1960’erne var.

Rollelisten i denne Halloween-gyserfilm fungerede også rigtig godt. Vi får Casey Likes (The Birch) i spidsen som Richie med E’myri Crutchfield (Tell Me Your Secrets) i en nøglerolle som byens nytilkomne Kelly. Hun er sort, hvilket er nok til at sikre, at alle allerede ved, hvem hun er i denne meget hvide by.

Også på rollelisten er Ezra Buzzington (Brooklyn 45), Elizabeth Reaser (The Haunting of Hill House) og Jeremy Davies (The Black Phone).

Se Dark Harvest på Prime Video

Dark Harvest er instrueret af den anerkendte instruktør David Slade. Selv hvis navnet David Slade ikke siger dig noget, burde nogle af hans tidligere film bestemt gøre det. Han instruerede Hard Candy (2005), såvel som den første 30 Days of Night i 2007. Han instruerede også et afsnit af Black Mirror (“Metalhead” fra sæson 4), Black Mirror-filmen Bandersnatch og et segment af Nightmare Cinema (2018).

Så ja, du bør altid tjekke film ud, der er instrueret af David Slade. Med Dark Harvest får vi en filmatisering af Norman Partridges prisvindende roman. Michael Gilio er manuskriptforfatter, og han var også med til at skrive manuskriptet til Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (2023). En film, der var så meget bedre, end de fleste havde forventet – eller turde håbe på.

Det samme gælder for denne, så gå ikke glip af den. Den er særligt oplagt at se til Halloween. Både i 2023 og i de kommende år – det kan sagtens ende med at blive en ny klassiker.

Dark Harvest kan ses på Prime Video i Danmark nu.

FAKTA

Instruktør: David Slade
Manuskript: Michael Gilio
Medvirkende: Casey Likes, E’myri Crutchfield, Dustin Ceithamer, Elizabeth Reaser, Jeremy Davies

Plot

I en lille by i Midtvesten udfolder der sig et dødeligt, årligt ritual, når det mytiske mareridt Sawtooth Jack opstår fra majsmarkerne og udfordrer byens teenagedrenge i en blodig kamp om overlevelse.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.