EN DAG OG EN HALV på Netflix er en ny thriller fra Sverige (org. titel: En dag och en halv). Den har en spilletid på kun 94 minutter og fremragende præstationer fra skuespillerne. Absolut værd at se. Læs hele vores anmeldelse af En dag og en halv her!

EN DAG OG EN HALV er en ny Netflix-thriller med en historie, der føles bekendt, men alligevel har et meget frisk bud på sit plot. Filmen er fra Sverige (org. titel: En dag och en halv) og har et lille cast, der leverer fantastiske præstationer. Dette er en ekstremt karakterdrevet thriller, men den bliver aldrig kedelig.

Med en spilletid på kun 94 minutter holder det stramme plot og den nuancerede historiefortælling sit publikum på kanten af sædet. Et studie i både personlige forhold, og hvordan der altid er mere end én side af en historie. Du bør helt sikkert se denne film.

Læs videre på vores En dag og en halv-filmanmeldelse nedenfor. Find thrilleren på Netflix fra 1. september 2023.

En dag og en halv er inspireret af sande hændelser

I den nye svenske Netflix-thriller møder vi Artan, da han dukker op på sin ekskone Louises arbejdsplads. Tingene eskalerer meget hurtigt, da han kræver at tale med hende, men får at vide, at han bliver nødt til at vente, da hun er hos en patient. Det viser sig, at Artan gerne vil se sin datter, og han er hurtig til at træffe nogle meget dumme valg.

Det første er at trække en pistol frem og insistere på at se sin kone omgående.

Nu tror du måske, at dette bliver til en gidselsituation i ét rum (venteværelset i et lægehus), men gidselsituationen flyttes ret hurtigt til en bil, og pludselig er det en roadtrip i stedet. Dette er blot en af de ting, der hele tiden holder plottet i fremdrift.

Netflix-thrilleren fra Sverige er “inspireret af sande begivenheder”, hvilket er anderledes end “baseret på en sand historie”. Det betyder dybest set, at historien er inspireret af nogle af disse frygtelige forældremyndighedsstridigheder, der opstår over hele verden.

En dag og en halv er ikke baseret på én bestemt historie, men derimod inspireret af de alt for mange historier, hvor det går uhyggeligt galt mellem mennesker, der engang elskede hinanden.

En dag og en halv (2023) – Anmeldelse | Netflix Thriller

En meget nuanceret historie

Selvom det hele umiddelbart kan virke meget sort-hvidt – en skør eksmand dukker op for at chikanere sin ekskone og kræve at se sin datter, selvom han ikke har forældremyndigheden – er der mange nuancer i denne film. Og heldigvis, da det ellers ville have været en meget endimensionel historie.

Det viser sig, er Artan i høj grad en desperat mand, der tager forfærdelige beslutninger. Det er dog også tydeligt, at han er blevet skubbet på måder, som er decideret forkastelige. Godt nok er han ikke en “good guy” med loven på sin side, men han er heller ikke den skurk, han anklages for at være.

Og så er der hans ekskone Louise, som har kæmpet med en række dehabiliterende udfordringer, der ikke skal afsløres her. De to ekser har bestemt ikke været gode for hinanden. Det resulterer i denne gidselsituation, hvor politibetjenten Lukas ret tilfældigt får til opgave at forsøge at finde ud af, hvordan det er gået så galt.

Heldigvis har Lukas den perfekte ro til at håndtere både Artan og Louise, mens tingene desværre fortsat eskalerer.

Artan er portrætteret af Alexej Manvelov, som du måske genkender fra Jack Ryan eller Chernobyl-serien. Hans ekskone Louise, der kæmper med sin egen familie lige så meget som sin desperate eksmand, portrætteres af Alma Pöysti. Hun spillede titelrollen i filmen Tove (2020) om skaberen af Mumitroldene-bøgerne.

Endelig er rollen som politibetjent Lukas portrætteret af den altid fantastiske Fares Fares, som også instruerer denne film. Selvom disse tre skuespillere er historiens absolutte hjerte og sjæl, møder vi også et par andre karakterer undervejs. Kun kort, men alligevel genkender du måske skuespillere som Stina Ekblad, Annika Hallin og Bengt C.W. Carlsson.

Se En dag og en halv på Netflix nu!

Den svensksprogede film inspireret af sande begivenheder er en spillefilms-instruktørdebut for Fares Fares. En skuespiller, du helt sikkert vil genkende fra Afdeling Q-filmene.

Han har dog også lavet mange internationale produktioner. Fra film som Child 44 (2015) og Rogue One: A Star Wars Story (2016) til store tv-serier som Westworld (sæson 2) og Chernobyl.

Jeg synes altid, han leverer fantastiske præstationer, og denne film er ingen undtagelse. Det er noget af en bedrift, når han også instruerer en spillefilm for første gang her.

Udover at have hovedrollen og stå for instruktionen af En dag og en halv er Fares Fares også medforfatter til manuskriptet. Han skrev det sammen med Peter Smirnakos, som ikke har noget på sit IMDb-cv før denne produktion. Det er en virkelig god debut for de to filmskabere.

En dag og en halv (org. titel: En dag och en halv, engelsk titel: A Day and a Half) er ude på Netflix den 1. september 2023.

FAKTA

Instruktør: Fares Fares
Manuskript: Fares Fares, Peter Smirnakos
Medvirkende: Fares Fares, Alexej Manvelov, Alma Pöysti, Stina Ekblad, Bengt C.W. Carlsson, Annica Liljeblad, Annika Hallin, Johni Tadi

Plot

I et desperat forsøg på at blive genforenet med sin datter brager en bevæbnet mand ind på det lægehus, hvor hans ekskone arbejder, og kidnapper hende.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.