NIGHT SWIM er en overnaturlig gyserfilm, der er lidt en blandet landhandel. Den er dog produceret af gyserikonerne Jason Blum og James Wan. Læs vores fulde Night Swim-filmanmeldelse her!

NIGHT SWIM er endelig ude i de danske biografer nu, så du kan se den på det store lærred. Den overnaturlige gyserfilm har en spilletid på 1 time og 38 minutter, som udnyttes godt.

Overordnet set fungerer denne gyserfilm dog ikke nær så godt, som den burde. Resultatet er en noget blandet fornøjelse, der hurtigt er glemt igen. Atomic Monster (James Wan) og Blumhouse (Jason Blum) er dog producenter, som de var det på M3GAN. Deres deltagelse i skabelsen af denne film er nok til, at mange nok gerne vil se den.

Læs videre på vores Night Swim-filmanmeldelse nedenfor. Find den i biografen fra den 14. marts 2024.

Amityville i en swimmingpool

Night Swim har Wyatt Russell (Monarch: Legacy of Monsters) i hovedrollen som Ray Waller. Han er en tidligere baseballspiller i Major League, som er blevet tvunget til at gå på pension på grund af en degenerativ sygdom. Han er da også tydeligt ramt og kæmper i hverdagen.

Sammen med sin kone Eve (Oscar®-nominerede Kerry Condon), deres teenagedatter Izzy (Amélie Hoeferle) og den lille søn Elliot (Gavin Warren), flytter han ind i et nyt hjem med en pool. 

Lægerne har fortalt Ray, at svømning kunne være godt for ham, så poolen var et fint salgsargument. Desværre er det også tydeligt, at poolen har et greb om ham, fra det øjeblik han først ser den.

Som publikum ser i åbningsscenen, indeholder denne pool noget uhyggeligt. Vi ved derfor, at det ikke kan være helt godt. Det er dog godt for Ray. Altså, hans fysiske helbred, i hvert fald. Pludselig holder hans sygdom simpelthen op med at udvikle sig. Den begynder endda at gå tilbage i udviklingen.

Han begynder derfor også hurtigt at drømme om at vende tilbage til professionel baseball!

Desværre er det dog også meget tydeligt, at han praktisk talt er besat af poolen og at være i vandet. Alle bekymringer om at være en god ægtemand og far ryger lynhurtigt bagerst i køen. Filmen har derfor ret hurtigt en tydelig The Amityville Horror-stemning over sig.

Night Swim (2024) – Anmeldelse | Gyserfilm | 2023 Universal Studios /UIP

Stærk film, svagt gys

Da jeg så Night Swim, nød jeg egentlig filmen helt overordnet. Men når der så kommer et skræmmende øjeblik, var det så svagt og uhyggeligt, at det efterlod mig forvirret.

Jeg er trods alt typen, der synes, at mørke hjørner i et rum er uhyggelige. Jeg kan faktisk næsten (læs: sagtens!) overbevise mig selv om, at der kunne være en rigtig haj i en swimmingpool. Det burde ikke være svært at skræmme mig med en film, hvor gyset så ligefrem centreres om en mørk swimmingpool.

Uagtet hvor stærk denne film er (altså karaktererne og den overordnede historie), så er det reelle gys meget svagt. Night Swim mister faktisk al evne til at skræmme, når vi først ser “monstrene”. De ligner dårlige Halloween-kostumer.

Det er ikke ualmindeligt, at en film er mindre skræmmende, når man ser monstrene. Jeg har dog normalt ikke ligerfrem mere lyst til at grine end gyse, når jeg ser dem. I Night Swim er monstrene direkte til grin!

Se Night Swim i biografen nu!

Denne nye spillefilm er skrevet og instrueret af Bryce McGuire. Den er baseret på den roste gyserkortfilm fra 2014 af Rod Blackhurst og Bryce McGuire selv. Bryce McGuire har også skrevet manuskriptet til den kommende gyserfilm Baghead.

Vi har inkluderet gyserkortfilmen i bunden af denne anmeldelse, så du kan se oprindelsen til denne spillefilm. Den indeholder ingen spoilere for denne spillefilmsversion af historien. I hvert fald ikke mere, end traileren gør.

NIGHT SWIM KORTFILM

Se Night Swim (2014) gyserkortfilmen lige her >

Som allerede nævnt er Night Swim produceret af James Wan (Saw, Insidious og The Conjuring-franchisen) og Jason Blum (den nye Halloween-trilogi, The Black Phone og The Invisible Man). Det burde være et godt udgangspunkt med disse gysermestre som producere.

Men jeg er ked af at sige, at der er lidt for meget af den svagere James Wan-stil end den fantastiske stil og historiefortælling, der gjorde ham til et gyserikon. Alligevel er denne film overraskende god takket være dens rollebesætning. Især sammenlignet med hvor mangelfuldt gyset er!

 Night Swim kan ses i de danske biografer fra den 14. marts 2024.

FAKTA

Biografpremiere: 14. marts 2024
Instruktør: Bryce McGuire
Medvirkende: Wyatt Russell, Kerry Condon, Jodi Long, Nancy Lenehan, Amélie Hoeferle, Gavin Warren, Ellie Araiza

Plot

Ray Waller, en tidligere baseballspiller fra Major League tvunget til tidlig pension pga. en degenerativ sygdom, flytter ind i et nyt hus med sin bekymrede kone Eve, teenagedatteren Izzy og den lille søn Elliot.

I al hemmelighed håber han, mod alle odds, at vende tilbage til professionel baseball, og Ray overtaler Eve til, at det nye hjems swimmingpool i baghaven vil være sjovt for børnene og give ham fysioterapi. Men en mørk hemmelighed i hjemmets fortid vil udløse en ondsindet kraft, der vil trække familien ind i dybet af uundgåelig terror.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.