Stalker er den nye thriller af Neil Jordan (En Vampyrs Bekendelser). Filmen har fået “dansk” titel, men hed oprindeligt Greta efter hovedpersonen. Hun spilles i øvrigt blændende af Isabelle Huppert, der på alle måder er vanvittig uhyggelig. Læs mere i vores anmeldelse her!

Stalker er en ny thriller med solide horror-elementer. Filmen hed egentlig Greta og fik først for nyligt titlen Stalker herhjemme. Vi opdagede dette skifte i forbindelse med den skandinaviske premiere, der fandt sted på dette års Blodig Weekend genrefilmfestival i Empire Bio.

I den forbindelse var der efterfølgende Q&A med instruktør Neil Jordan, hvilket bestemt var en fornøjelse. Han var mildest talt helt nede på jorden og svarede velvilligt på alle spørgsmål. 

Helt overordnet er filmen indimellem en smule på kanten mellem at være solid uhygge og lidt for kitsch. Jeg var nok mere begejstret end Nadja (HorrorDiva her hos Heaven of Horror), da jeg simpelthen blev blæst omkuld af Isabelle Huppert.

Læs mere om hvad, vi kunne lide (og ikke var så vilde med) i denne spoilerfri anmeldelse af Stalker.

Isabelle Huppert er perfekt til horror

Selvom Stalker reelt er betegnet som en thriller, så er der gode mængder horror, der næsten kan lægge sig op af Ondskabens Øjne. Der er dog ingen, der bliver tvunget til at “rub the lotion on its body”, men det er kun fordi, Greta har andre interesser i hendes ofre.

For en god ordens skyld kan det vel næppe betegnes som en spoiler at sige, Greta (Isabelle Huppert) er skurken her i filmen. Det er selve historien, at hun lokker søde unge kvinder i en “fælde”, da hun er ensom. Nå ja, og så er der måske også lidt mere i det end “bare” ensomhed, men dét må du selv opdage i Stalker.

Ifølge Neil Jordan er der dog intet erotisk at spore i historien. Det tror jeg ikke helt, Isabelle Huppert var med på. Hun agerer i hvert fald som en stereotyp forsmået mand, når hun ikke får den [kvindelige] opmærksomhed, hun higer efter.

Men bevares, alt afhænger af øjnene, der ser. Jeg tror i hvert fald at alle øjne, der ser Stalker vil se en Greta, der er ualmindeligt creepy. Isabelle Huppert er et fantastisk lille vimsende nips af en psykopat i Stalker.

And I love it! Som man siger på godt dansk.

Stalker (Greta) anmeldelse

Den næste generation af gyser-skuespillere

Foruden Isabelle Huppert i titelrollen (altså den oprindelige titel Greta), så byder Stalker også på to nyere gyser-favoritter. Den anden hovedrolle spilles nemlig af Chloë Grace Moretz, der har medvirket i gyserfilm fra en meget ung alder.

Hun var med Let Me In, der var den amerikanske genindspilning af Låt den rätte komma in (2008) og senest i Suspiria remaken. Derudover har hun spillet selveste Carrie White i Carrie remaken fra 2013, hvor Julianne Moore spillede hendes mor. Den slår stadig ikke originalen, men præstationerne var godt nok solide.

Mens Chloë Grace Moretz spiller Frances (eller “Frankie”), så spiller Maika Monroe hendes bedste ven, Erica. Mens Frankie er naiv og blid, så er Erica helt med på, at verden er godt og grundigt fuld af forskruede mennesker. Det er en rolle, der passer perfekt til Maika Monroe, der her også fortsætter sin karriere inden for genrefilm.

Maika Monroe spillede hovedrollen i It Follows og Netflix sci-fi horrorfilmen Tau. Derudover var hun også med i The Guest og kommer uden tvivl til at forsætte med genrefilm, da hun allerede har et solidt navn her.

Stalker (Greta) anmeldelse

Se Stalker i de danske biografer

Mens skuespillerne fungerer fantastisk godt i Stalker (især Isabelle Huppert som Greta), så er der noget ved historien, der halter lidt for mig. Der er nogle plot-twist undervejs, men når vi kommer til slutningen, så er den gættet lang tid forinden.

Det gør ikke filmen dårlig, men den efterlader bare publikum med følelsen af, at der var plads til mere. Både mere uhygge og flere følelser. Især fordi plottet til tider nærmer sig det groteske på en måde, der skriger sort humor… men det er altså gravalvorligt.

Horror-elementerne fungerer også, men især fordi Isabelle Huppert er ualmindelig elegant i sin fremgangsmåde. Se den for skuespilpræstationerne og ignorer de plot udviklinger, der bliver lidt for meget. Så skal du nok få en skøn oplevelse i biografen med Stalker Greta og hendes udkårne offer.

Stalker får premiere i de danske biografer den 2. maj 2019.

FAKTA

Biografpremiere: 2. maj 2019
Genre: Thriller, Drama
Instruktør: Neil Jordan
Medvirkende: Chloë Grace Moretz, Isabelle Huppert, Maika Monroe, Zawe Ashton

Plot

Frances (Chloë Grace Moretz) er en sød naiv ung pige, der prøver at klare skærene på egen hånd i New York City. Da hun finder en glemt håndtaske i et subway-tog, leverer hun den naturligvis tilbage til dens rette ejer. Ejeren er Greta (Isabelle Huppert) – en excentrisk fransk klaverlærer, der elsker klassisk musik og som er ensom. Frances har mistet sin egen mor for nylig og knytter sig hurtigt til enken, Greta. Men Gretas moderlige omsorg smuldrer og bliver mere og mere forstyrret, og Frances opdager, at intet i Gretas liv er, hvad det giver sig ud for at være.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg