THE BLACK PHONE markerer, at Scott Derrickson er vendt tilbage til gysergenren. Manden, der gav os SINISTER og BESAT, er vendt tilbage til et helt grumt hjørne med The Black Phone, der handler om en sadistisk seriemorder (advertorial).

Instruktør Scott Derrickson er vendt tilbage til gysergenren med The Black Phone. Det er endda en gyserfilm, der har fået uhyggelig meget omtale siden allerførste screening. Positiv omtale, vel at mærke. Og det gælder ikke mindst en masse rosende ord fra gyserfans, der er lykkelige for, at Scott Derrickson er vendt tilbage til at lave gyserfilm.

Nu har Derrickson ikke været så langt væk fra genren. Faktisk har han hele tiden lavet film, der hører under paraply-begrebet “genrefilm”. Han stod nemlig bag The Day the Earth Stood Still genindspilningen med Keanu Reeves fra 2012 og lavede den første Doctor Strange film fra 2016.

Meget passende blev den anden film om Doctor Strange da også lavet af en anden gysermester. Sam Raimi instruerede nemlig Doctor Strange in the Multiverse of Madness, der udkom her i foråret 2022.

Scott Derrickson forkæler (igen) gyserfans med The Black Phone

Gyserfans kan godt glæde sig til The Black Phone

Det er absolut ingen hemmelighed, at vi længe har glædet os til, at The Black Phone skulle få biografpremiere herhjemme. Især ikke efter den blev udsat (både herhjemme og internationalt) af flere omgange på grund af pandemien. Bevares, det var da også det eneste, der kunne stoppe denne film, da der har været utrolig meget “buzz” omkring The Black Phone. Faktisk allerede siden de første små klip kom ud til offentligheden.

Derefter ventede vi alle sammen spændte på traileren, som udløste endnu højere forventninger. Vi er trods alt ude i en historie om en sadistisk seriemorder, der kidnapper børn og holder dem fanget ret længe.

Heldigvis (hvis man kan sige det under disse omstændigheder) er der hjælp at hente for det nyeste offer, Finney (Mason Thames). Der er nemlig en sort telefon i det rum, hvor han holdes til fange. Deraf titlen The Black Phone, der heldigvis ikke er oversat.

Via en sort god gammel fastnettelefon, der ikke er sat til, kan Finney tale med tidligere ofre. Det betyder, at han pludselig får en reel chance for at kæmpe imod denne sadistiske børne-seriemorder.

Ethan Hawke genforenes med Scott Derrickson

I rollen som seriemorder, der nyder at kidnappe og pine børn, ser vi en fænomenal Ethan Hawke. Det er således en skøn genforening, da Ethan Hawke og Scott Derrickson også arbejdede sammen i gyserfilmen Sinister (2012). Ethan Hawke har alle dage spillet både helt og skurk, og jeg er faktisk lige begejstret for ham i begge typer af roller.

Senest så vi Ethan Hawke i Marvel-serien Moon Knight, hvor han også var skurk (dog af en lidt anderledes art). Her i The Black Phone er han helt gennemgribende ond og grum. Alene den maske, man ser i traileren (endda i flere variationer) er rigeligt til at skabe mareridt for mange.

Men okay, nu er filmen også baseret på historien “The Black Phone” af Joe Hill. Selvom Joe Hill på alle måder har skabt sin egen karriere som forfatter, så skal det stadig lige nævnes, at hans far altså er selveste Stephen King. Det er vel nok den største gyserforfatter målt på både salg og antal udgivelser samt filmatiseringer. De to har da også arbejdet sammen på flere projekter allerede.

Scott Derrickson forkæler (igen) gyserfans med The Black Phone

Hele Sinister er samlet igen

Det er heller ikke kun Ethan Hawke, der vender tilbage til samarbejdet med Scott Derrickson fra Sinister. Også James Ransone var med i netop dén gyserfilm og er nu tilbage i en rolle, vi ikke skal afsløre her.

Men faktisk er det hele holdet bag Sinister, der nu er samlet igen. Tilbage i 2012 var det nemlig Jason Blum, Ethan Hawke og Scott Derrickson, der gik sammen med manuskriptforfatteren C. Robert Cargill om at lave Sinister. Siden da har de fire ledt efter et nyt projekt, de kunne kaste sig over, og det blev så Joe Hills korthistorie (eller novelle, om man vil) “The Black Phone”.

Præcis som med Sinister, er manuskriptet skrevet af Scott Derrickson og C. Robert Cargill, der faktisk er ret faste skrivepartnere. Derudover er Scott Derrickson også instruktør igen, Jason Blum er producer og Ethan Hawke har hovedrollen. Denne gang spiller han den altafgørende skurk kendt som “The Grabber”. Han udsætter derfor denne gang andre for smerte, hvor han i Sinister selv var offeret.

Baseret på et barndomsminde

I øvrigt er historien faktisk baseret på en telefon, der netop var i Joe Hills barndomshjem. Der var en telefon i kælderen, der heller ikke var sat til, og netop derfor var uhyggelig for lille Joe. For hvad nu, hvis telefonen ringede alligevel? Ja, man kan jo ikke bebrejde et barn af Stephen King for at have en veludviklet og kreativ fantasi allerede i en ung alder.

Dog melder historien ikke noget om, at telefonen rent faktisk nogensinde ringede.

Netop derfor er det jo også oplagt, at Hill skriver en historie som voksen. I øvrigt en fortælling, hvor det er det kidnappede barn, der selv skal forsøge at sikre sin overlevelse. Vel at mærke i samarbejde med tidligere ofre. Men altså ikke – som vi ellers typisk ser – ved hjælp af voksne.

Faktisk beskriver Scott Derrickson og C. Robert Cargill også selv The Black Phone som en coming-of-age historie, der pludselig afbrydes af en gyserfortælling. Dermed bliver det en noget anden dannelsesrejse, end vi normalt ser – og så alligevel er det ikke helt ukendt fra netop Stephen King, der har skrevet historier som Stand by Me og Carrie. Det er ikke nemt at gå fra barn til voksen i en gyserhistorie!

Kort og godt om The Black Phone

Skimmer du også vældige tekster som ovenstående, så er her lidt highlights i punktform. Du kan jo altid læse mere her på siden bagefter.

 • Filmen fik sin premiere i september 2021 ved Fantastic Fest filmfestivalen i USA
 • Denne gyserfilm kan findes på nærmest samtlige “Film vi ser mest frem til”-lister for 2022
 • The Black Phone genforener instruktør, manuskriptforfatter, producer og skuespillere fra Sinister (2012)
 • Baseret på en historie skrevet af Joe Hill (Stephen Kings søn)
 • Historien handler om en sadistisk seriemorder, der går efter børn og holder dem fanget, inden han dræber dem
 • Det nyeste offer hjælpes dog af tidligere ofre, der kontakter ham fra det hinsides via en sort telefon (deraf titlen)

Du kan se The Black Phone i de danske biografer fra den 23. juni 2022 (klik her og find billetter). Det er også der, vores anmeldelse udkommer her på Heaven of Horror.

Advertisement

Forfatter

 • Nadja "HorrorDiva" Houmøller

  Jeg kan huske den første gyser, jeg så, da jeg var ca. 8-9 år. Det var nemlig 'Poltergeist', som min far havde optaget, og jeg efterfølgende sneg mig til at se, mens jeg var alene hjemme. Og det var på trods af, at min far udførligt havde lavet et grøn/gul/rød-system over hvilke film, jeg måtte se og ikke se... 'Poltergeist' var selvfølgelig en af de røde. Siden da har jeg haft en massiv interesse i at se gyserfilm, og jeg har altid fulgt med i hvilke kommende gysere, der var undervejs. Jeg foretrækker uden tvivl de lidt nyere gyserfilm. Et udpluk af mine favoritfilm: El orfanato, [REC], The Others, 28 Days Later, Eden Lake, The Descent, Se7en, Drag Me to Hell, The Mist, Haute Tension, Martyrs, The Strangers, The Cabin in the Woods. Udover min store interesse for horror-genren, har jeg også studeret 'Art of Film' på Berkeley, Californien, USA.

  Vis alle indlæg