NOPE er den nye sci-fi gyserfilm af Jordan Peele, der igen overrasker ved at lave noget helt anderledes. Daniel Kaluuya er tilbage i hovedrollen, hvor han underspiller på fænomenal vis. Det her er et filmisk mesterværk, der bare skal ses i biografen. Læs vores fulde Nope filmanmeldelse her!

NOPE er den nyeste Jordan Peele-film. Det er hans tredje film, og han holder sig solidt i genrefilm-universet. Denne gang er der skruet op for sci-fi elementet i form af decideret udenjordisk aktivitet. I både Get Out og Us var vi også omkring sci-fi, men det var dog mere i form af unaturlige elementer. Altså, ting der ikke findes i virkeligheden, men ikke er udenjordisk – som Frankenstein.

Mens første times tid er lidt langsom – fordi rammerne skal sættes, og vi skal ind under huden på de relativt få karakterer – så kommer der saftsuseme fart over feltet i sidste halvdel af Nope. Lidt som en rutschebane, hvor vi langsomt triller op mod første store bakke, og derefter går det slag i slag.

Læs videre på vores Nope filmanmeldelse herunder. Filmen har dansk biografpremiere den 18. august 2022.

Et filmisk mesterværk!

Jordan Peele har selv sagt, at han ville lave et filmisk mesterværk af episke proportioner, så biograferne kunne komme godt tilbage oven på pandemien. Dét må man sige, han er lykkedes med her! For satan, hvor er det her en flot film, der leger med ens sanser og forventninger til sci-fi historien.

Det relativt lille cast giver også godt plads til netop det visuelle, der udvikler sig stille og roligt.

Daniel Kaluuya har hovedrollen – præcis som i Jordan Peeles debutfilm Get Out – og spiller en ganske anden rolle her i Nope. Han er helt utrolig afdæmpet som OJ. Faktisk på grænsen til at være halvsovende hele tiden, da han bare ikke kan hidses op eller provokeres til at udtrykke vrede aktivt.

MÅSKE DU VIL SYNES OM…

Vores artikel med mere baggrundsinfo om Nope filmen her >

Som hans diamentrale modsætning har vi Keke Palmer, der spiller hans søster, Emerald (eller bare “Em”). Hun er 110% performer, der scorer damer på stribe (ikke at vi ser det i filmen) og faktisk ikke lader sig stoppe af noget eller nogen. Heller ikke loven, selvom hun “kun” er småkriminel og formår at være ret intelligent omkring det. “Nød lærer nøgen kvinde at spinde” og den slags.

De to søskende kæmper nemlig med at holde familievirksomheden kørende. Eller rettere, OJ (Daniel Kaluuya) gør, mens Em (Keke Palmer) hellere vil søge lykken selv. Man forstår bedre, hvorfor det er sådan via tilbageblik.

Som de sidste tre primære karakterer (der er lidt flere, men dem får du selv lov til at opleve), ser vi Steven Yeun (Burning, Mayhem) i en skøn rolle som familiens nabo. Brandon Perea (The OA) er også helt fantastisk som sælger i en elektronik forretning, der får fedtet sig ind til at blive del af Haywood søskendes eventyr.

Mod slutningen bliver Michael Wincott en stor del af dette eventyr, da han skal forsøge at fange den mærkelige ting på himlen på film. Eftersom al elektronik dør, når denne “ting” dukker op, kan de ikke få filmet noget selv.

Et dårligt mirakel

“Hvad kalder man et dårligt mirakel?” Dette simple spørgsmål er meget rammende for selve temaet i Nope. Et dårligt mirakel kan både være, at du oplevede noget fantastisk, men ikke fik fanget det på film, eller noget virkelig frygteligt – som at blive ramt af lynet. Détte tema kommer vi godt omkring i Nope.

Det samme gælder mennesker, der tror, de kan styre vilde dyr, hvor dyret så pludselig viser, at de reelt er det stærkeste væsen. Noget der er sket gentagne gange i både underholdningsbranchen og for mennesker, der bare elsker vilde dyr som “kæledyr”, i den virkelige verden – bare spørg Joe Exotic.

Her i Nope kommer vi godt omkring både de “dårlige mirakler” og “menneskets tro på egen magt over stærkere dyr”. Begge dele er i sidste ende lærestreger (til dels) for, hvordan man reagerer, når noget helt ukendt dukker op i nærheden af ens hjem. Ukendt som i udenjordisk.

Nope – Anmeldelse | Sci-fi-gyser fra Jordan Peele

Fuld forståelse kommer først til sidst

I den forbindelse skal det også nævnes, at Nope kun helt giver mening, når rulleteksterne løber over skærmen. Nej, den er ikke forvirrende eller “mærkelig”, men derimod et mysterie med sci-fi og horror som omdrejningspunkt.

Det vil sige, du ser ting undervejs – sidehistorier og personlige særheder – der pludselig giver mening til sidst. Ligesom M. Night Shyamalans Signs (2002), der er en oplagt reference. Selvom dette greb benyttes på helt andre måder i Nope. Andre oplagte referencer er Spielbergs Nærkontakt af tredie grad (1977). Dog på helt andre måder.

Grundlæggende laver Jordan Peele jo film, der fungerer som kommentar på den verden, vi lever i. I Get Out var det primært race og magtbalance, der var omdrejningspunktet, her i Nope er det sociale medier og underholdningsindustrien. Hvis ikke noget kan filmes og deles på sociale medier, er det så overhovedet sket? Den såkaldte “Pics or it didn’t happen“-holdning.

Og hvor langt vil du gå for at blive berømt eller få den gode historie?! Eller sagt uden omsvøb, hvad vil du gøre for at tjene så mange penge som muligt?!

For en god ordens skyld er race også et grundelement her i Nope, selvom det er mere i baggrunden. Præcis som i Us (2019). Bemærk hvordan den hvide, blonde kvindelige skuespiller (Donna Mills) reagerer, da hun hører, hovedpersonens navn er OJ. Der er vist ingen tvivl om hvilken OJ, hun straks tænker på.

Nope er Daniel Kaluuya-karakterens fulde navn dog Otis Junior, ikke Orenthal James.

Nope – Anmeldelse | Sci-fi-gyser fra Jordan Peele

Snyd ikke dig selv for at se Nope i biografen!

Jordan Peele har (igen-igen) både skrevet og instrueret Nope, der er hans tredje spillefilm. Han har også allerede selv meldt ud, at han kommer til at fortsætte med at lave genrefilm. Vi kan altså se frem mod flere gyserfortællinger og sci-fi eventyr fra den allerede ikoniske filmskaber.

Jeg ved godt, at mange ikke er så vilde med biografen – typisk på grund af opførsel fra andre biografgængere, der bare ikke ejer skyggen af biograf-etikette. Men du må altså ikke snyde dig selv for at se Nope i biografen. Filmen er skudt til IMAX, og hvor ofte kan man lige sige det om genrefilm? Ekstremt sjældent. Især film, der dækker både gyser og sci-fi genrerne!

Et lille tip herfra: Se den så tidligt på dagen som muligt, så undgår du dem, der bruger biografen som opvarmning til deres bytur eller bare vil provokere andre.

Når rulleteksterne kører over skærmen, og man har ladet filmen marinere lidt, så synes jeg egentlig, den er til 5 ud af 6. Men oplevelsen lige umiddelbart efter, vi havde set den, lå nærmere de 4, da den som sagt starter ret langsomt. Noget der faktisk er lidt af et varemærke for Jordan Peele. Alligevel kørte den langsomme stil måske en tand for længe her.

Nope har premiere i de danske biografer den 18. august 2022.

 

FAKTA

Biografpremiere: 18. august 2022
Instruktør: Jordan Peele
Medvirkende: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Steven Yeun, Michael Wincott, Jennifer Lafleur, Brandon Perea

Plot

OJ Haywood har problemer med økonomien på sin ranch, hvor han opdrætter heste, der opfylder de specielle krav, som filmindustrien stiller. Han har arvet den efter sin far, som var lidt af en legende i industrien, men OJ er en stille mand, så det er hans søster, Emerald, der må tage det udadvendte arbejde over for kunderne. Lige nu går det så dårligt, at OJ må sælge heste til western-oplevelses-byen ved siden af, der ejes af den tidligere barnestjerne Ricky “Jupe” Park. Men så opdager OJ og Emerald noget, der måske kan blive deres redning. For når hestene om natten bliver urolige, skyldes det et underligt fænomen på himlen. Sammen med Angel, ekspedienten, der har installeret deres overvågningskameraer, bliver de mere og mere overbeviste om, at der er tale om en UFO. Og en ubestridelig filmoptagelse af nærkontakt med en UFO vil sikre dem både penge og berømmelse – hvis de ellers kan få deres elektronik til at fungere, når den flyvende tallerken viser sig. På den anden side … måske er der ting, som man skal holde sig fra at tage nærbilleder af!

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.