THE FIRST OMEN er prequel til den allerførste The Omen (1976). Gyserfilmen har Servant‘s Nell Tiger Free i hovedrollen og fungerer bemærkelsesværdigt godt. Den er ude på VOD og Disney+ nu. Læs vores anmeldelse af The First Omen her!

THE FIRST OMEN er en ny gyserfilm, der fungerer som en prequel til den ikoniske gyserfilm Tegnet / The Omen (1976). Mens dén gyser-franchise allerede har en del fortsættelser, er dette en prequel til den originale films historie, hvilket betyder, at slutningen hænger direkte sammen med plottet i Tegnet fra 1976.

Selvom jeg må indrømme, at jeg var fuldstændig betaget af filmen og plottet, så jeg Immaculate før denne, og de to historier har mange ligheder. Dette er ikke skidt i sig selv, men resulterer i en seeroplevelse, der ikke føles lige så original og intens. Dog er Nell Tiger Free fra Servant fantastisk!

Læs videre på vores The First Omen-filmanmeldelse nedenfor. Den er ude digitalt samt på Disney+ nu.

Klassisk religionsbaseret gyser

Sammen med The Exorcist (som også synes refereret et par gange i denne film), er The Omen en af ​​de mest ikoniske religionsbaserede gyserfilm. Det virkede indlysende, at denne gyser-franchise ville blive vækket til live igen – ligesom de fleste andre hit-gyserfranchises før den.

For god ordens skyld ser jeg ikke dette som en dårlig ting, så længe originalen respekteres, og der er en god historie at arbejde med. I forhold til The First Omen mener jeg, at begge kriterier er opfyldt, så jeg er en tilfreds gyserfan.

Vi møder Margaret, en ung amerikaner der er sendt til Rom, hvor hun snart skal aflægge sine løfter og blive nonne. Inden hun når så langt, møder hun dog et mørke, der har meget lidt med Gud at gøre. Men dog rigtig meget at gøre med Kirkens magt og grådighed.

Faktisk håber Kirken, at de kan sikre fødslen af selveste antikrist. Det vil de gøre for at genvinde deres egen relevans i den moderne verden. Med andre ord vil de påføre hele verden en sygdom for selv at være kuren.

Historien foregår i 1971, og The First Omen viser os derfor selve begivenhederne op til Damiens fødsel.

To amerikanske nonner tager til Italien

Mens starten af ​​The First Omen og Immaculate føles uhyggeligt ens, adskiller de sig ret meget senere. Både i forhold til, hvad deres hovedpersoner skal igennem, og hvordan de reagerer på deres respektive udfordringer. Du må dog lige acceptere, at de føles ekstremt ens i deres oprindelige præmis.

For mig er Immaculate meget stærkere, men det er også en original historie, hvorimod The First Omen er en prequel, der knytter sig til en anden original historie.

I en verden, hvor prequels, fortsættelser, reboots og filmatiseringer af både bøger og tegneserier er standard, formår den dog stadig at føles unik. Vi ved, hvad der vil ske senere i dette filmiske univers, fordi det er en prequel til den ikoniske gyserfilm fra 1976, Tegnet, men den byder stadig på helt sin egen historie!

The First Omen – Anmeldelse | Disney+ gyserfilm

Fremragende casting hele vejen rundt

The First Omen har Nell Tiger Free (Servant) i hovedrollen som den kommende nonne Margaret. Margaret, som nu er noviciat, har aldrig kendt en verden udenfor Kirken, da hun har været der hele sit liv. Hun er altså født til dette liv. Dog har hun også altid været plaget af dystre syn og hallucinationer, så det har ikke været lutter englebørn og bibelsang, der har præget hendes liv.

Efter at have set Nell Tiger Free i den fantastiske (og også religionsdrevne) Apple TV+-serie Servant, var jeg ikke i tvivl om, at hun også ville være genial i The First Omen. Og det er hun absolut også. Hun bringer den samme kraft og dybde til sin karakter, som jeg havde håbet på.

Sammen med Nell Tiger Free har vi fantastiske skuespillere i selv de mindste roller. Fra Sonia Braga (Kiss of the Spider Woman) som den ældre nonne i Margarets nye hjem til Maria Caballero (The Girl in the Mirror) som hendes værelseskammerat uden for klostret, mens de gør sig klar til at aflægge deres løfter.

Ralph Ineson (The Witch, To Catch a Killer) er en præst, der forsøger at stoppe Kirkens skumle planer, mens Bill Nighy (The Man Who Fell To Earth) er en Kirkens mand, som Margaret har kendt hele sit liv.

I en meget lille rolle har vi også Charles Dance (The Sandman) i åbningsscenen, hvilket helt sikkert havde en solid indvirkning på mig. Den gør det også klart, at stilen og stemningen fra den originale film bliver respekteret i denne prequel.

Se The First Omen på VOD eller Disney+ nu!

The First Omen er instrueret af Arkasha Stevenson. Der er nogle brutale billeder, som jeg føler gør hele forskellen for denne film. Æren går helt sikkert til instruktøren for disse valg. Arkasha Stevenson har tidligere instrueret afsnit af tv-serier som Legion, Channel Zero og Brand New Cherry Flavor.

Denne film er baseret på karakterer skabt af David Seltzer (The Omen), og historien kommer fra Ben Jacoby (Bleed). Manuskriptet er skrevet af Tim Smith & Arkasha Stevenson sammen med Keith Thomas (The Vigil).

Selvom jeg forventede, at denne prequel var god, og jeg føler, den leverede, var jeg bare mere begejstret for Immaculate. At have set de to film inden for så kort tid, gør det umuligt ikke at sammenligne dem.

Når det er sagt, anbefaler jeg stadig denne film til alle, der kan lide The Omen. Også til alle, der ønsker en gennemarbejdet gyserfilm. Min forkærlighed for den anden nonnefilm, som jeg her konsekvent sammenligner den med, har nemlig mere med personlige præferencer at gøre end kvaliteten af netop ​​denne film.

The First Omen blev udgivet på VOD den 28. maj og Disney+ den 30. maj 2024.

FAKTA

Biografpremiere: 4. april 2024
VOD-premiere: 28. maj 2024 (køb) | 30. maj 2024 (Disney+)
Instruktør: Arkasha Stevenson
Manuskript: Tim Smith, Arkasha Stevenson, Keith Thomas
Medvirkende: Nell Tiger Free, Bill Nighy, Ralph Ineson, Sonia Braga, Tawfeek Barhom, Charles Dance, Maria Caballero

Plot

The First Omen foregår i 1971 og følger Margaret, en ung amerikansk kvinde, der bliver sendt til Rom for at tjene kirken. Her møder hun dog et mørke, der får hende til at sætte spørgsmålstegn ved sin egen tro og afslører en skræmmende sammensværgelse, der forsøger at frembringe fødslen af ondskaben selv.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg