Stilheden i den hvide by er en ny krimi-thriller på Netflix. Filmen er fra Spanien og handler om en seriemorders comeback. Den engelske titel er Twin Murders: The Silence of the White City. Den giver et clue om seriemorderens kendetegn. Læs vores Stilheden i den hvide by anmeldelse her!

Stilheden i den hvide by (også kendt somt Twin Murders: The Silence of the White City) er et nyt krimi-thriller-mysterie på Netflix. Filmen er fra Spanien (med den originale titel El silencio de la ciudad blanca), hvilket normalt er et plus i vores bog. Der er så mange fantastiske, spanske genrefilm, og Netflix har faktisk hjulpet med at udbrede en del af disse gennem årene.

I denne nye krimi-thriller har vi at gøre med en seriemorder, hvilket altid trækker seere. Det ved Netflix selvfølgelig også.

Desværre leverer denne film slet ikke op til den slags intelligente plot, vi er vant til (og elsker) fra andre spanske genrefilm. Særligt slutningen af denne film er desværre lidt irriterende. Mere om det senere – og naturligvis uden vilde spoilers.

Læs resten af vores Stilheden i den hvide by anmeldelse nedenfor.

Det spanske horrorikon Belén Rueda

I hendes hjemland Spanien er Belén Rueda kendt for mange forskellige roller. Internationalt er hun dog primært endt med at blive lidt af et spansk horrorikon. Hun har haft hovedrollen i fantastiske gyserfilm som Børnehjemmet og Julia’s Eyes, som begge fik cementeret hendes horror-status.

Belén Rueda medvirkede også i den originale spanske version af El cuerpo, der siden hen er blevet genindspillet i både Sydkorea og Indien. I Sydkorea lavede de den under titlen The Vanished, mens den indiske version blev kaldt The Body og for nyligt blev lagt på Netflix i USA.

Derudover spillede hun en mindre rolle i Netflix fantasy-thrilleren Fatamorgana og horror-thrilleren The Pact, der begge er fra 2018. Hvis en spansk genrefilm gerne vil have et internationalt publikum, så skal de bare have Belén Rueda på rollelisten. Det er i hvert fald et godt første skridt til international opmærksomhed.

Læs også: Vores anmeldelse af Fatamorgana, der ligger på Netflix >

I Stilheden i den hvide by spiller Belén Rueda da også én af hovedkaraktererne. Hendes rolle mindede mig til tider lidt om Catherine Tramell i Basic Instinct. Og nej, det er ikke en spoiler ift. handlingen. Det er bare fordi, at jeg synes, Belén ligner Sharon Stone lidt.

Nå ja, og så føles handlingen i Stilheden i den hvide by nogle gange som en erotisk thriller. Selv musikken mindede mig om Basic Instinct. Men bare rolig, det med den erotiske thriller forsvinder igen. Det viser bare lidt om, hvor meget både tempo og stil løbende ændrer sig i denne spanske Netflix tilføjelse.

Andre kendte ansigter i denne thriller på Netflix

Mens Belén Rueda helt sikkert trækker seere, så har denne film også andre kendte ansigter med. Javier Rey spiller hovedrollen som én af kriminalbetjentene på sagen. Du kender ham måske fra krimi-thriller-serien Fariña (2018).

Derudover har vi Alex Brendemühl, der spiller den originale, dømte seriemorder, der stadig sidder i fængslet. Alex Brendemühl var også med i den fantastiske Painless (org. title Insensibles) fra 2012. Hvis du ikke har set den, kan den varmt anbefales.

Til sidst vil jeg også lige nævne Manolo Solo. Han kan se meget forskellig ud fra rolle til rolle. Men du kender ham måske fra film som Pans labyrint og Marshland. I denne film spiller han Belén Ruedas ægtemand, så han er godt placeret ved hendes side.

Stilheden i den hvide by – Netflix anmeldelse

Slutningen af Stilheden i den hvide by

Dette er ikke en forklaring af Stilheden i den hvide by slutningen. Det er bare sådan, at slutningen på en film har det med at definere den overordnede oplevelse af hele filmen. På godt og ondt. Denne seriemorder-thriller på Netflix er naturligvis ingen undtagelse.

Desværre er det ikke særligt positivt for denne film. Og slutningen er langt fra det eneste problem, jeg har med filmen.

Slutningen af Stilheden i den hvide by tager sig god tid, før den kommer med den allersidste afsløring. Det er i sig selv fint nok, da jeg snildt kan være tålmodig, hvis jeg senere føler mig belønnet for dette. Normalt kan det også være en god ting, når en krimi-thriller gemmer lidt på tingene. Især når nu årsagerne til det meste af det, der sker, er lidt af et mysterie.

I Stilheden i den hvide by er der bare så mange falske spor hen ad vejen. De er der udelukkende for at forvirre og distrahere seeren og dét er jeg ikke fan af. Tværtimod bliver jeg ret provokeret af det, da filmskaberne reelt lyver for seeren. Disse falske spor bliver også mere og mere tydelige, efterhånden som plottet udvikler sig.

Problemet er også, at vi som publikum får afsløret morderen relativt tidligt i filmen. Det sker mindre end 40 minutter inde i historien og filmen er næsten 2 timer lang. Der er dog ingen andre end os, der ved hvem morderen er. Det betyder, at vi skal se politiet rende rundt i cirkler, hvilket ikke er særligt ophidsende at se på.

Derefter venter vi “bare” på svaret til det evige spørgsmål: Hvorfor myrder X disse mennesker?

Bevares, slutningen svarer grundlæggende på de fleste spørgsmål. Dog langt fra alle og der mangler også stadig en del detaljer omkring hvorfor og hvordan. Hovedspørgsmålene omkring seriemorderen i Stilheden i den hvide by bliver afklaret. Bare ikke særlig elegant eller fyldestgørende.

Stilheden i den hvide by – Netflix anmeldelse

Se Stilheden i den hvide by på Netflix nu!

Stilheden i den hvide by hedder originalt El silencio de la ciudad blanca (der betyder præcis det samme). Den er instrueret af Daniel Calparsoro, der også har lavet thrilleren The Warning (El aviso), der ligeledes ligger på Netflix. Stilheden i den hvide by er dog ikke nær så god!

Manuskriptet er skrevet af Roger Danès og Alfred Pérez Fargas, men det er baseret på en bog af Eva García Sáenz de Urturi. De to manuskriptforfattere har lavet adskillige manuskripter sammen før, så de er helt sikkert en erfaren duo.

Jeg ved ikke, om jeg ligefrem vil anbefale at se denne film på Netflix, men den er ret underholdende. Især hvis du ikke har noget imod at blive ført rundt i managen (det har jeg), og bare kan læne dig tilbage og lade afsløringerne komme. Så kast dig endelig over denne film, hvis du nyder andre spanske genrefilm. Bare sæt dine forventninger ned, så du ikke bliver skuffet.

FAKTA

Instruktør: Daniel Calparsoro
Forfattere: Roger Danès, Alfred Pérez Fargas (manuskript), Eva García Sáenz de Urturi (roman)
Medvirkende: Belén Rueda, Javier Rey, Aura Garrido, Manolo Solo, Alex Brendemühl, Ramón Barea

Plot

En kriminalbetjent vender tilbage til Vitoria-Gasteiz for at opklare mord, der kopierer mord angiveligt begået af en seriemorder, som snart bliver løsladt fra fængslet.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg