BARBARIAN på Disney+ er en gyserfilm, der bestemt lever op til hypen. Først er det mørk psykologisk rædsel, og så er det bare brutalt gys. Du bør helt sikkert se denne! Læs vores fulde Barbarian-filmanmeldelse her!

BARBARIAN er en ny gyserfilm på Disney+ Star-sektionen. Efter at have spillet på filmfestivaler og en biografudgivelse i USA over efteråret, er den nu kommet til Danmark. Lige i tide til Halloween, og dette er bestemt en af de film, du hurtigt bør se. Undgå alle spoilers, hvis det overhovedet er muligt.

Desværre blev Danmark sprunget over biografkøen, så vi har undgået spoilers som pesten. Denne gyserfilm er sådan en lækkerbisken, og selvom den nok er fantastisk at se i en biograf, fungerer den også rigtig godt på en mindre skærm derhjemme.

Læs videre på vores spoilerfri Barbarian-filmanmeldelse nedenfor. Se den på Disney+ fra den 26. oktober 2022.

Fra psykologiske kuldegysninger til rent gys

Mens titlen indikerer, at dette vil blive brutalt, starter Barbarian mere som en mørk psykologisk gyserfilm. Hovedpersonen, Tess, gør alt rigtigt, samtidig med at hun tager et par kalkulerede chancer.

Som ung kvinde er hun så vant til altid at tvivle både på sine egne evner og hensigterne hos dem omkring hende. Dette tages op i en fantastisk scene mellem Tess (Georgina Campbell) og Keith (Bill Skarsgård), hvor flere punkter diskuteres på en skøn direkte og åben måde!

Men vent, der er mere – som de siger i de tarvelige infomercials – for dette er kun begyndelsen.

Og du kommer ikke til at vente særligt længe, før den psykisk ubehagelige følelse erstattes af ren frygt og rædsel. Vi taler brutal blodudgydelse og den slags rædsel, som mareridt er lavet af. Igen, lad dig ikke blive spoilet af andre. Bare se den selv og nyd al galskaben!

Barbarian – Anmeldelse | Gyserfilm på Disney+

Jeg elskede denne rollebesætning!

For at være helt ærlig, så har jeg altid været ret vild med både Justin Long og Bill Skarsgård, så med dem i nogle af hovedrollerne, kan det ikke gå helt galt. Derudover får vi den vidunderlige Georgina Campbell i den sidste af de afgørende hovedroller.

Du genkender hende måske fra Black Mirror (“hang the DJ” afsnittet). Hun er Barbarians bankende hjerte fra begyndelsen.

Bill Skarsgård er – som enhver anstændig gyserfan ved – skuespilleren, der spiller den ikoniske Pennywise-klovn i It-filmene. I Barbarian spiller han en meget afslappet fyr. Men alligevel ved du aldrig rigtig, om du kan stole på ham, når du ser hans kække og tvetydige smil.

I de få (spoilerfrie) ting, jeg havde læst om Barbarian, inden jeg så den, bemærkede jeg mange sige, at Justin Long spiller en anden type, end han plejer.

Hvis det er tilfældet, så har Justin Long “spillet en anden type” i mange film. To alene i år. Min pointe er, at han er i stand til at spille meget forskellige karakterer.

Fra Jeepers Creepers (2001) til Drag Me to Hell (2009) kan man måske sige, at han spiller  lidt samme type – selvfølgelig i forskellige aldre. Men i Tusk (2014) er han allerede ved at ændre det en del. Og i House of Darkness (2022) spiller han en karakter, der ligner hans AJ i Barbarian.

Og nej, det er ingen spoiler. Under alle omstændigheder er Justin Long fantastisk i denne gyserfilm. Igen!

Se Barbarian på Disney+

Zach Cregger er manuskriptforfatter og instruktør af Barbarian, og jeg kan ikke vente med at se, hvad han laver næste gang. Dette er den første gyserfilm fra skuespilleren, der nu ofte er forfatter-instruktør, og jeg kan ikke forestille mig, at det bliver den sidste.

Han har tidligere lavet en masse komedie. Ligesom Jordan Peele, og det har jo vist sig at være fantastisk for gyserfans. De to (Jordan Peele og Zach Cregger) er desuden også venner.

Det faktum, at Zach Cregger formår at kombinere den klamme psykologiske gyserstil med noget, der bliver meget fysisk og blodigt, rammer mig lige i mit gyser-solar plexus. Især fordi begge stilarter får tid til at udvikle sig. Man skynder sig ikke bare for at gøre plads til den anden.

Uden at give mere væk om deres karakterer i Barbarian, vil jeg sige, at du kan se frem til flere kendte ansigter i løbet af spilletiden på 1 time og 42 minutter. Du vil se Richard Brake og Kate Bosworth, men for sidstnævnte skal du virkelig være opmærksom. De deler dog en scene!

Plus, i roller, der er ret små og/eller lette at gå glip af (eller kun er med som stemme som Kate Siegel var det i The Midnight Club), får vi Sara Paxton (The Innkeepers), Will Greenberg, Matthew Patrick Davis og endda forfatter-instruktør Zach Cregger.

Denne film har spillet på filmfestivaler som FrightFest i Storbritannien og Sitges i Spanien, hvilket kun resulterede i endnu mere hype. Du kan godt tro på hypen, fordi denne gyserfilm er fantastisk!

BARBARIAN udkommer på Disney+ den 26. oktober 2022.

FAKTA

Instruktør: Zach Cregger
Manuskript: Zach Cregger
Medvirkende: Georgina Campbell, Bill Skarsgård, Justin Long

Plot

En ung kvinde, der skal til jobsamtale i Detroit, booker en lejebolig. Men da hun ankommer sent om aftenen, opdager hun, at boligen er blevet dobbelt-booket, og at der allerede bor en sær mand. På trods af sin mavefornemmelse beslutter hun at blive natten over, men hun opdager snart, at der er mere ved rædsel end en uventet husgæst.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg