COBWEB er en ny gyserfilm, der kan ses i de danske biografer, og den kan i dén grad anbefales. Det er en uhyggelig og dyster fortælling, der opleves fra et barns synspunkt. Læs vores fulde Cobweb filmanmeldelse her!

COBWEB er stærk gyserfilm, der har et meget lille og helt fantastisk cast. Historien opleves fra en lille drengs synspunkt, og selvom børn kan være onde ved hinanden, så er det kun én af de udfordringer, den 8-årige Peter kæmper med.

Hvis du kunne lide The Black Phone eller Antlers, er det her helt sikkert en gyserfilm, du skal se. Og se den endelig gerne i biografen. Både for din egen skyld, da det dystre og mørke bare rammer hårdere dér, og for at støtte genrefilm i de danske biografer.

Du kan læse videre på vores Cobweb filmanmeldelse herunder. Filmen har dansk biografpremiere den 24. august 2023.

Et brutalt gysereventyr

Hele Cobweb er som et langt mareridt, der opleves gennem den otteårige Peters synspunkt. Vi følger nemlig ham, efterhånden som han nat efter nat bliver mere og mere plaget af en mystisk, konstant banken. En banken, der kommer fra hans soveværelsesvæg.

Hans forældre, der ellers er søde og forstående, insisterer på, at det kun er Peter selv, der hører denne banken. Ret hurtigt bliver hans forældre vrede på ham. Meget vrede endda. Han holder både dem og sig selv vågen halvdelen af natten, så det er en hård omgang for dem alle.

For Peter bliver det bare ikke bedre. Tværtimod bliver det stadig sværere at gennemskue, hvad der er virkelighed, og hvad der er mareridt. Ikke mindst da det ikke stopper ved bankelydene.

I takt med udviklingen begynder Peter også at tvivle på sine forældre, og det skræmmer nærmest mere end noget andet. Han bliver også mobbet i skolen, så der er ikke meget positivt i Peters verden. Kun en ny lærervikar, der straks bemærker, at Peter ikke har det helt godt.

Cobweb (2023) – Anmeldelse | Gyserfilm

Uhyggeligt gode skuespillere

Med Lizzy Caplan og Antony Starr som unge Peters forældre, ved man fra starten, at det kan gå i alle retninger. Lige præcis disse to skuespillere har tidligere taget roller, der er ret komplekse og ofte byder på en blanding af helt, skurk og alt derimellem.

Lizzy Caplan spillede eksempelvis Misery karakteren Annie Wilkes i sæson 2 af Castle Rock tv-serien, der er baseret på diverse Stephen King-historier. Antony Starr er nok især kendt for sine to hovedroller i henholdsvis Banshee (hvor Ulrich Thomsen var skurk) og den ultrablodige serie The Boys.

Her i Cobweb er de som sagt forældre til den 8-årige Peter, der også spilles helt fantastisk af den unge Woody Norman. Knægten skal faktisk være hundeangst meget af tiden, men prøver samtidig også kæmpe imod. Noget der illustreres ekstremt stærkt af hans portræt her.

Faktisk burde du lige nu kunne se Woody Norman i biografen allerede, da han også er med i The Last Voyage of the Demeter. Den gyserfilm blev dog desværre trukket væk fra de danske biografer kort inden premieren, så nu venter vi i stedet på udgivelse til hjemmebiografen.

Sidst, men ikke mindst, skal også Cleopatra Coleman nævnes. Hun spiller Peters lærer (eller rettere, hans vikar) Miss Devine. Den unge lærer ser straks, at Peter ikke har det helt godt, og hun går en del længere for at følge op, end lærere normalt gør. Dog intet utroværdigt, heldigvis.

Cobweb (2023) – Anmeldelse | Gyserfilm

Se Cobweb i de danske biografer nu!

Det er instruktøren Samuel Bodin, der står bag Cobweb, som er skrevet af manuskriptforfatter Chris Thomas Devlin. Gyserfans vil måske kende det sidste, Samuel Bodin instruerede. Han stod nemlig bag Netflix-serien Marianne, der (også!) er helt fantastisk.

Har du set Marianne Netflix-serien, vil du sikkert fornemme nogle af de samme gyserelementer her i Cobweb. Hvis du ikke har set Marianne, har du virkelig noget at se frem til. I øvrigt kan det nævnes, at både Marianne og Cobweb bruger CGI sparsomt, men effektivt. 

Det er jo nærmest en kunstart i sig selv, og viser reelt at CGI sagtens kan være godt, når bare det bruges korrekt.

Manuskriptforfatteren har til gengæld en mindre heldig titel på sit CV. Han skrev nemlig manuskriptet til Texas Chainsaw Massacre (2022). Dog baseret på en historie af andre, og så er det jo godt, at han med Cobweb kan vise, hvordan han selv skaber en ægte gyserhistorie!

Cobweb har dansk biografpremiere den 24. august 2023.

FAKTA

Instruktør: Samuel Bodin
Manuskript: Chris Thomas Devlin
Medvirkende: Lizzy Caplan, Antony Starr, Woody Norman, Cleopatra Coleman

Plot

Den 8-årige Peter plages af mystiske, konstante bankelyde, bankelyde der kommer inde fra væggen på hans værelse – bankelyde som hans forældre insisterer på, blot er en del af hans livlige fantasi. Efterhånden som Peters frygt intensiveres, begynder han at tro at forældrene gemmer på en forfærdelig og farlig hemmelig, hvilket får ham til at betvivle deres intentioner og miste sin tillid til dem. Og for et barn, hvad kan så være mere skræmmende end det?

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg