Guillermo del Toros PINOCCHIO på Netflix er en skøn animeret version af historien om en dukke, der bliver levende. Denne gang med fokus på lighederne med Frankenstein. Læs vores Guillermo del Toros Pinocchio-filmanmeldelse her!

Guillermo del Toros PINOCCHIO er en ny Netflix-film fra den ikoniske serie- og filmskaber med en klar forkærlighed for genrehistorier. Denne gang med en historie, der fokuserer på en dukke, der kommer til live. I denne version er lighederne med Frankenstein-historien mere åbenlyse end tidligere.

Selvom denne film kan virke meget anderledes end andre film af Guillermo del Toro, er den reelt ikke så anderledes. Vi beskæftiger os stadig med de samme eksistentielle spørgsmål, som eksempelvis Hellboy og Pans labyrint berører. Selvfølgelig er dette en animeret version, men det er bestemt ikke “bare” en film for børn!

Læs videre på vores Guillermo del Toros Pinocchio-filmanmeldelse nedenfor. Du finder den på Netflix fra den 9. december 2022. Den er allerede ude i udvalgte danske biografer.

Et meget anderledes bud på den berømte dukkehistorie

Med denne nye version af Pinocchio er historien flyttet til en anden tidsperiode. Vi er stadig i Italien, men en del årtier senere – faktisk årtier efter forfatteren, Carlo Collodi, døde. Guillermo del Toro har nemlig valgt at placere historien i den tidsalder, hvor Mussolini kommer til magten i Italien.

En tid, hvor alt for mange borgere opfører sig som marionetdukker og gør, hvad de får besked på. Altså, lige bortset fra den egentlige dukke, naturligvis, da Pinocchio er et nyt og nysgerrigt væsen. Selvfølgelig kan han også blive narret og “forført” af mænd med store armbevægelser. Men selv han kan gennemskue, at denne Mussolini-person ikke er god for nogen eller noget.

Han kan ganske enkelt mærke det i sit ikke-eksisterende hjerte. Pinocchio er nødt til at være ulydig overfor denne autoritet for at forblive tro mod sig selv. Tro mod sin egen sjæl. Og ja, han har en sjæl, hvilket er noget, der også bliver et nøgleelement i Guillermo del Toros PINOCCHIO.

Et imponerende cast af stemmeskuespillere

Stemmeskuespillerne i Guillermo del Toros PINOCCHIO er geniale. Med David Bradley (Jolt) som Geppetto og Ewan McGregor (Doctor Sleep) som Cricket.

Titelrollen spilles af den unge Gregory Mann. Han spiller både Pinocchio og den “rigtige dreng” Carlo, der blev opkaldt kærligt efter bogens forfatter. Du vil også høre stemmen fra Tilda Swinton sammen med den letgenkendelige stemme fra Christoph Waltz (Alita: Battle Angel).

Der er også Cate Blanchett, der spiller Spazzatura, hvilket er et både mærkværdigt og ret genialt twist! Og ja, selvfølgelig spiller Ron Perlman en nøglerolle, ligesom han har gjort i de fleste af Guillermo del Toros film. I Pinocchio spiller han rollen som Podesta.

Guillermo del Toros Pinocchio – Anmeldelse | Netflix

PINOCCHIO på Netflix handler om liv og død

Guillermo del Toro har hjulpet seerne af den nye Netflix-film godt på vej ved at pege på et par spørgsmål, som denne version af Pinocchio vil udforske. Spørgsmål som: Kan noget, der aldrig var i live, blive menneskeligt? Er ulydighed faktisk en dyd? Er der en mørk side ved at adlyde blindt?

Og måske kernespørgsmålet “Hvad gør vores tid i denne verden værdifuld og vigtig?” hvor svaret er: Døden!

Alt, der er begrænset, har en værdi blot i at eksistere. Med Guillermo del Toros PINOCCHIO kommer en lille trædukke til live. Men hvordan kan en dukke dø? Det er bare ét af de spørgsmål, der vendes i denne version af historien om en dukke, der kommer til live. En film, der handler lige så meget om døden, som den handler om livet.

Det ene kan jo ikke eksistere uden det andet.

Det er også derfor, du bør se denne film sammen med de yngre seere. Disney-film har en tendens til også at være ret uhyggelige i sig selv. Alligevel er denne fra Guillermo del Toro lige en tand mørkere. Også fans af Frankenstein-historien bør kunne genkende nogle paralleller. Det har i hvert fald været Guillermo del Toros intention, da han selv ville hylde de mange ligheder.

Se Guillermo del Toros PINOCCHIO på Netflix!

Instruktørerne af Netflix-filmen Pinocchio er både Guillermo del Toro og Mark Gustafson. Manuskriptet kommer fra Guillermo del Toro og Patrick McHale, baseret på en historie af Guillermo del Toro og Matthew Robbins (Crimson Peak).

Og selvfølgelig er det hele baseret på den italienske bog “Pinocchio” fra 1883, som er skrevet af Carlo Collodi. Filmen er lavet af de allerbedste animatorer fra hele verden. Det faktum, at Henson Company også er involveret, burde fortælle dig meget.

Uanset hvordan du har det med animation – og stop motion i særdeleshed – kan jeg klart opfordre til at se denne Netflix-film. For at bruge et citat fra Guillermo del Toro “På mange måder er stop-motion-animation for live action, hvad Ginger Rogers var for Fred: Vi skal gennemføre alle de samme trin, bare baglæns og i høje hæle.”

Hvad filmskaberne har opnået med Pinocchio i denne stop-motion-version er mere end imponerende. Min hjerne kan ikke engang rigtig forstå det, og det er nok derfor, jeg ender med at glemme, at jeg faktisk ser en stop motion-produktion.

Dette er resultatet af over tusind dages optagelser og mere end 60 produktionsenheder i Mexico og Portland. Det er jo fuldstændig vanvittig og er vidne om, at dette er et passionsprojekt! Faktisk er denne produktion lige så betagende, som historien er både opløftende og hjerteskærende – på livsbekræftende måder!

Guillermo del Toros PINOCCHIO er på Netflix fra den 9. december 2022.

FAKTA

Instruktører: Guillermo del Toro & Mark Gustafson
Manuskript: Guillermo del Toro & Patrick McHale
Medvirkende: Gregory Mann, Ewan McGregor, David Bradley, Tilda Swinton, Finn Wolfhard, Ron Perlman, Cate Blanchett, Christoph Waltz

Plot

Den Oscar-belønnede filmskaber Guillermo del Toro har lavet en mørkere version af den klassiske historie om en trædukke, der drømmer om at blive en rigtig dreng.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.